12/05/2024

Acabar per sota del Pacma: Ciutadans (2006-2024)

2 min
Carlos Carrizosa a la seu electoral comenta els mals resultats de Ciutadans.

BarcelonaAmbient gèlid a la seu de Ciutadans. I no només perquè el termòstat està a 19 inconstitucionals graus sinó perquè a les 8 no hi ha ni un simpatitzant que hagi vingut a fer caliu. Per no haver-hi, no veiem ni dirigents del partit. Esclar que aviat sabrem que tampoc no queda partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem forts i confiats", diu un Carlos Carrizosa somrient a l’arribada, assumint estoicament el paper del violinista del Titanic, com si això no fos la crònica d’una mort anunciada. Al seu costat només hi té la cap de gabinet, Yaiza Planells, amb qui es tancaran en un búnquer, on diuen que ja hi ha Jordi Cañas, Carlos Pérez-Nievas i Marina Bravo. No en sortiran fins que es confirmi el seu desnonament del Parlament. No ve d’una hora per certificar la mort del partit.

Podria sonar un rèquiem però algun veí ha tingut la santa ironia de posar en bucle Arrimadas cridant "Huele a remontada". Com que la seu ha quedat plena només amb els periodistes, han enviat una cinquantena de simpatitzants i apoderats al bar veí, el Frankfurt Casa Elena. Lluny queden aquelles nits electorals eufòriques, en hotels estrellats, amb autocars llogats des de tots els punts d’Espanya, en què els simpatitzants se sorprenien que els votessin fins i tot a la Garrotxa i al poble de Junqueras. Lluny deuen ser també els intel·lectuals que van incentivar el naixement del partit.

Simpatitzants de Ciutadans en un bar de Ronda Sant Antoni.

Els simpatitzants semblen tan incrèduls com el seu líder i neguen l’evidència fins al final: "L’esperança és l’últim que es perd", diu una d’elles. Però no, no huele a remontada, i Ciutadans quedarà lluny de la representació: baixa fins i tot per sota del Pacma, que és el clàssic barem per mesurar l’extraparlamentarietat.

Carrizosa, que ha passat quinze dies de campanya escenificant Mi vida sin mí, ja devia tenir assumit el resultat perquè continua amb la moral alta: "Fa 18 anys que fem política a Catalunya i porten 18 anys preparant la nostra esquela", diu, abans d’anunciar que "Ciutadans es presentarà a les pròximes eleccions catalanes". “Mai ningú a Espanya ha sortit d’un parlament i hi ha tornat a entrar: nosaltres ho farem”, assegura, en pla Terminator. Crits de “Mejor unidos”, abraçades, cap llàgrima.

Carrizosa baixa del faristol i cinc minuts després surt de la seu. L’últim que apagui el llum.

stats