Eleccions amb covid: vot anticipat i canvis als col·legis

El Govern ja disposa de dos informes sobre el tema

Una votant de Pereiro de Aguiar (Ourense) en les eleccions gallegues del juliol.
Quim Bertomeu
05/10/2020
3 min
1
Regala aquest article

BarcelonaDe tots els reptes que ha plantejat el covid-19, el 14 de febrer Catalunya n’estrenarà un de nou: com organitzar eleccions en temps de pandèmia. La Generalitat no serà la primera administració de l’Estat en celebrar uns comicis en les actuals condicions. Euskadi i Galícia ja van posar les urnes al juliol i les eleccions no van estar exemptes de polèmica: hi va haver rebrots en plena campanya i es va negar el vot als contagiats. El Govern ja treballa amb dos documents sobre la taula per intentar minimitzar els problemes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer és un pla elaborat per la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals, que depèn de la conselleria d’Acció Exterior. El document, avançat per El Periódico i al qual ha tingut accés l’ARA, constata d’entrada la “situació d’excepcionalitat i risc per a la salut” que genera el coronavirus i planteja un conjunt de mesures a prendre per votar amb les màximes condicions de seguretat. Quins canvis podrien notar més els votants? Fonamentalment dos. El primer, que la fisonomia dels col·legis electorals canviarà. Serà obligatori l’ús de mascareta quirúrgica -en cas de no tenir-ne se’n facilitarà una a l’entrada del local-; s’haurà de fer servir obligatòriament el gel hidroalcohòlic -els al·lèrgics tindran a disposició guants de nitril- i els centres de votació tindran circuits d’entrada i sortida per evitar al màxim el contacte. També es demanarà als votants que portin la papereta de casa i als partits que no inundin els col·legis d’interventors i apoderats i hi enviïn els estrictament necessaris.

El segon canvi és que la Generalitat buscarà la manera de facilitar que els electors votin sense trepitjar el col·legi amb l’objectiu final d’evitar aglomeracions. Per exemple, es demanarà a la Junta Electoral Central (JEC) que la petició de vot per correu pugui ser telemàtica via certificats digitals per facilitar tot el procediment. També es planteja que els carters siguin custodis del vot; és a dir, que es pugui votar “sense sortir de casa” entregant la butlleta al carter que prèviament li hagi portat el material electoral. A més, es proposa reforçar el vot delegat a través de notaris, a qui es facilitarà material de protecció específic. Per acabar, fins i tot es preveu l’ús d’urnes mòbils per als indrets de màxim risc per a la salut, com per exemple els hospitals i les llars de gent gran.

L’informe alerta que a causa del coronavirus la participació ha baixat de forma significativa en processos electorals i posa el cas de França, on a les municipals va caure un 19% a la primera volta i un 21% a la segona. Tots els canvis que es promouran per evitar el contagi del virus tindran una conseqüència directa en el cost organitzatiu de les eleccions. Fonts coneixedores de la qüestió apunten que la factura podria créixer uns 10 milions d’euros respecte als 23 que van costar les eleccions catalanes del 2017.

Suspendre les eleccions?

El segon document que arribarà a la taula del Govern serà un informe de la Comissió Jurídica Assessora que va demanar Quim Torra abans de ser inhabilitat. Segons va publicar ahir Efe, l’informe incorpora algunes qüestions destacades, com l’elaboració d’una “llei electoral parcial” -Catalunya no té norma pròpia en aquest àmbit- que reculli un paquet de mesures. També es planteja que la Generalitat pugui “ajornar” o “suspendre” els comicis si la pandèmia es descontrola. Queden 131 dies per a les eleccions i, si una cosa és segura, és que no seran convencionals.

stats