Política 28/09/2015

Victòria independentista

Les eleccions plebiscitàries, que han tingut una participació rècord, han donat una clara victòria a les forces sobiranistes: 62 diputats a Junts pel Sí i 10 per la CUP. En el camp unionista Ciutadans, segona força més votada, obté un resultat històric: 25 diputats. Retrocés, tot i que menor de l'esperat, del PSC: 16. El PP pateix una severa derrota, amb només 11 diputats. Catalunya Sí que es Pot no aconsegueix complir les expectatives i es queda amb 11 escons. Unió, fora del Parlament

Isidre Estévez
3 min
Raül Romeva envoltat de seguidors de Junts pel Sí al Born, on la candidatura segueix la nit electoral del 27-Sb/ PERE VIRGILI

BarcelonaNo tothom ho reconeixia, però tothom tenia clar que la jornada era històrica. I ho ha estat. Per diferents motius. El primer, per una participació que ha batut rècords en unes eleccions al Parlament: un 77,46%, deu punts més que en els comicis d'ara fa tres anys. El segon, perquè per primera vegada una formació independentista ha guanyat els comicis (Junts pel Sí ha obtingut 62 diputats, amb més del 99% escrutat). I tercer, perquè el conjunt dels diputats independentistes supera de llarg la majoria absoluta (72, si se sumen als diputats de Junts pel Sí els 10 de la CUP).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits unionistes i els partidaris de l'anomenada tercera via s'han passat mesos negant el caràcter plebiscitari dels comicis d'aquest diumenge. Però finalment van ser ells, sobretot PP i Ciutadans, els primers que van insistir que el futur de Catalunya es decidia aquest diumenge. Les inusuals intervencions de líders internacionals, des d'Obama a Merkel, i les sorprenents aportacions dels poders fàctics de l'Estat van acabar de confirmar el que els ciutadans ja sabien, que el 27-S era un plebiscit sobre la independència.

I el veredicte de les urnes ha estat clar: una majoria de ciutadans han donat el seu suport als partits que donen el seu suport a la independència del país. L'argument, repetit fins a la sacietat, segons el qual el sobiranisme estava limitat a un sector molt mobilitzat però minoritari, ha quedat polvoritzat amb les dades. La majoria silenciosa ha parlat, i el que ha dit no ha coincidit amb les expectatives. L'augment de la participació no només ha donat més vots als partits unionistes, sinó també als sobiranistes. Junts pel Sí ha aconseguit un bon resultat i la CUP ha confirmat les millors previsions.

En el camp unionista hi ha hagut poques sorpreses. Ciutadans ha complert les seves millors expectatives i serà la segona força al Parlament. Se situa a una enorme distància de Junts pel Sí però els seus 25 diputats els donen un resultat històric que confirma que la candidatura d'Arrimadas ha aconseguit el vot util de l'unionisme. Tot i caure al seu mínim històric, també ha superat les expectatives el PSC, que amb 16 diputats millora les negres previsions de les enquestes16 diputats millora les negres previsions de les enquestes. El principal perdedor en el camp unionista és el del PP, amb només 11 diputats.

En el camp de la tercera via, els resultats també han resultat sorprenents. Catalunya Sí que es Pot s'ha quedat molt per sota de les expectatives de fa unes setmanes, i fins i tot es queda per sota del que deien les enquestes. Obté només 11 diputats, dos menys dels que tenia Iniciativa. En fer-se públics els resultats, Pablo Iglesias ha afirmat que vol ser el president d'Espanya "que escolti la nació catalana": Unió Democràtica no aconsegueix representació parlamentària.

Nou escenari

La contundent victòria sobiranista farà avançar el procés cap a un estat propi de forma clara. El camí continua sent incert, perquè la CUP és partidària d'una Declaració Unilateral d'Independència de forma immediata, mentre que Junts pel Sí vol un procés gradual i pactat amb Madrid. Antonio Baños, cap de llista de la CUP, afirmava que a partir d'aquest dilluns "la legalitat espanyola ha de ser desobeïda".

De moment, i com era previsible, Madrid ha continuat tancant la porta al diàleg. Tant el PSOE, per boca de Pedro Sánchez, com el govern espanyol han insistit que el 'no' ha guanyat els comicis i considerant que l'opció independentista ha sortit derrotada. Pel PP ha parlat Pablo Casado, que ha insistit que "demà tot segueix igual". Amb tot, el canvi de cicle és evident, i tot fa pensat que augmentarà la pressió per a organitzar un referèndum. El que és evident, sigui com vulgui, és que el procés ha rebut un aval important, i que la majoria de catalans volen tenir el seu propi estat.

stats