En directe
En directe
20/12/2015

Les eleccions del 20-D, minut a minut

Isaac Salvatierra
i Isaac Salvatierra

El 20-D llegit pels polítics

Peticions de diàleg, crits d'orgull, un avís i una derrota admesa.

El PSOE no pensa ni investir Rajoy ni fer pactes "complexos"

L'executiva federal del PSOE està reunida des de les 11 del matí a Ferraz per analitzar l'escenari postelectoral. Què ha de fer a partir d'ara el líder del PSOE, Pedro Sánchez? Ahir ell ja va esbossar les línies bàsiques dels seus pròxims passos: deixar que sigui el PP qui sui la gota grossa per intentar formar govern. Un pacte d'esquerres amb Podem i altres formacions menors és un escenari que, en aquests moments, no està sobre la taula. No només perquè Sánchez no l'hagi apuntat, sinó perquè els barons del seu propi partit ja li estan marcant els passos a seguir a canvi de no qüestionar el seu lideratge: ni investir Mariano Rajoy ni intentar ser president amb pactes insòlits. És a dir, ser líder de l'oposició i deixar que el PP es desgasti en un turbulent govern en minoria.

Iglesias marca com a línia vermella per a qualsevol pacte un referèndum a Catalunya

"El nostre país necessita un nou encaix territorial per entendre la plurinacionalitat. [...] Defensem que a Catalunya es dugui a terme un referèndum". "Em sorprèn que alguns avui diguin que no volen un referèndum. Nosaltres som l'única força política a Espanya i a Catalunya que el defensa sense matisos i ambigüetats". Podem es mulla a fons amb el dret a decidir i marca com a línia vermella per a qualsevol pacte la defensa d'un referèndum a Catalunya. Si bé durant la nit electoral, Pablo Iglesias no va deixar clar que fos una condició per formar govern, aquest matí ho ha marcat com a primera prioritat. "O s'entén que Espanya és un país plurinacional i divers o s'està entregant el govern a Mariano Rajoy", ha assegurat en roda de premsa. La setmana passada, el número 2 de Podem, Íñigo Errejón, ja va advertir a l'ARA Bassas que "no hi haurà acord" amb el PSOE si no accepta el referèndum.

En Comú Podem avisa el PSOE que qualsevol acord passa per "l'acceptació de la plurinacionalitat i el referèndum"

Qualsevol acord entre Podem i el PSOE passarà per l'acceptació de la plurinacionalitat de l'Estat i la convocatòria d'un referèndum sobre la independència a Catalunya. Almenys així ho ha assegurat el candidat d'En Comú Podem (ICV, EUiA, Equo, Podem i Barcelona en Comú), Xavier Domènech, en una roda de premsa per valorar els resultats electorals del 20-D, en què la seva candidatura s'ha imposat a Catalunya amb 12 escons.

Segons ha alertat Domènech, que ha comparegut envoltat d'altres membres de la candidatura, els resultats de les eleccions evidencien que la majoria social a Catalunya s'agrupa "a l'entorn de dos grans eixos": blindar els drets socials i el dret a decidir. "Aquests dos eixos agrupen majories àmplies i és on hi pot haver Pedro Sánchez", ha apuntat.

El candidat d'En Comú Podem, que serà el líder del grup català més gran a Madrid, ha celebrat que vuit milions d'espanyols hagin apostat per la convocatòria d'un referèndum, tal com reclama Podem. "Abans d'entrar en el debat de qui governa, hem de constatar que el resultat dóna una majoria social a favor del canvi, dels drets socials i de democràcia", ha dit. Podem i PSOE sumen 159 escons, de manera que els faltarien encara 17 diputats per a tenir la majoria possible.

El PSOE rebutjarà la investidura de Rajoy "per activa i per passiva"

Fins a tres dirigents del PSOE han advertit aquest matí que no donaran suport a la investidura de Rajoy. El PP necessita l'abstenció del PSOE i de C's si vol formar govern. L'advertència deixa entreveure que Pedro Sánchez podria intentar formar una majoria alternativa amb Podem, amb el suport d'altres grups. O això, o noves eleccions.

En declaracions a la Cope i la Ser, el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, ha avançat que els diputats socialistes rebutjaran la investidura perquè els seus 5,5 milions de votants "han votat canviar Rajoy". Preguntat per la possibilitat d'una gran coalició de socialistes i populars, ha respost que "els espanyols han votat canvi" i que el PP ha perdut més de quatre milions de vots. "Els espanyols han demanat un canvi de polítiques, no el contrari". Sobre la possibilitat de buscar un pacte amb Podem, Luena s'ha mantingut prudent i ha dit que esperaran a veure "què pot fer el PP".

La número 2 del PSOE, Meritxell Batet, en declaracions a RAC1, ha remarcat: "Votarem contra la investidura de Rajoy sempre. No hi ha marge. No ens plantegem cap altra cosa".

En la mateixa línia, el número cinc de la llista del PSOE per Madrid, Rafael Simancas, ha subratllat que el seu partit no donarà suport al candidat popular. "No donarem suport a Rajoy per activa o per passiva", ha dit.

Qui ha guanyat el 20-D a cada municipi de Catalunya?

En Comú Podem és la llista més votada a les eleccions del 20-D a moltes de les zones més poblades de Catalunya, a l'àrea metropolitana de Barcelona però també a la costa entre Tarragona i la Selva, tal com pots veure al mapa interactiu de l'ARA.

ERC i Democràcia i Llibertat, en canvi, es disputen l'interior de Catalunya, encara que els segons han guanyat a més municipis, sobretot al centre. El PSC i C's, per la seva banda, han aconseguit la victòria a ben pocs pobles, i Unió tan sols en un.

L'editorial d'Antoni Bassas: "La gran decisió sobiranista"

L'endemà de les eleccions al Congrés dels Diputats, el director audiovisual de l'ARA, Antoni Bassas, analitza els resultats i els possibles pactes al conjunt d'Espanya.

Els escenaris possibles

L'aritmètica que en surt del 20-D (la podeu consultar al Pactòmetre de l'ARA) només deixa 4 escenaris possibles:

La gran coalició: Un pacte entre el PP i el PSOE només s’entendria com una fórmula per blindar l''statu quo' construït fins ara pel bipartidisme. Sembla complicat que els eterns adversaris ara s’entenguin, tot i que sí que s’han posat d’acord en qüestions d’estat com la reforma de la Constitució per blindar l’estabilitat pressupostària, en la successió de la monarquia, en el pacte antijihadista o en el fre a la petició de referèndum de Catalunya. La 2 a les llistes del PSOE, Meritxell Batet, ha descartat avui la possibilitat de pactar amb Rajoy. Un dels lemes de la campanya era "fem fora Rajoy".

PP+C's amb l'abstenció del PSOE: Malgrat que el PP no és la primera opció de pacte per a C’s, aquestes dues forces es podrien entendre, ja que són partits de dretes –en el cas del d’Albert Rivera, més liberal– i defensors acèrrims de la unitat de l’Estat. Malgrat tot, C’s ja ha deixat clar que no entraria en un govern on no fos primera força. Rivera podria facilitar la investidura als populars –amb un pacte o abstenint-se en la investidura– reclamant mesures pel que fa la corrupció, com ja ha passat a la Comunitat de Madrid, on sustenta l’executiu conservador. L'abstenció imprescindible del PSOE fa encara més complicada la fórmula.

PSOE+Podem+17 vots a favor en la investidura: El pacte entre PSOE i Podem seria una entesa clàssica d’esquerres. Els de Pablo Iglesias han estat molt crítics amb els socialistes, però el cert és que aquesta força és l’única amb què es podria arribar a entendre. Igualment el pacte no seria senzill, ja que el PSOE hauria d’exprimir les seves propostes en matèria de polítiques socials, drets civils i regeneració democràtica. El més complicat és obtenir els 17 vots necessaris per a la investidura. ERC i DLL sumen 17 diputats però de ben segur que posaran el referèndum pactat com a condició. El PSC ha insistit avui que no acceptaran la condició. La portaveu del PSC, Eva Granados, no s'ha mogut de la defensa d'un referèndum en què els "catalans i el conjunt de ciutadans espanyols ha de votar sobre una proposta per quedar-se amb un nou encaix, no un referèndum com el que planteja Pablo Iglesias".

Eleccions: La Constitució estableix que si dos mesos després de la primera votació al Congrés no hi ha cap candidat escollit, les corts s'han de dissoldre i es convoquen noves eleccions.

Tots els resultats, poble a poble, a l'especial 20-D de l'Ara.cat

Consulta tots els resultats del 20-D en l'especial interactiu de l'Ara.cat.

L'especial electoral de TV3 va superar els 900.000 espectadors

TV3 va ser el referent informatiu dels catalans durant la nit electoral d'aquest diumenge. La pública catalana va liderar des de les 19.30 fins a la 1.30 de la matinada, quan va posar punt final a la seva cobertura electoral, i va situar als tres primers llocs del rànquing diari tres dels trams en què va dividir la seva programació especial. Les xifres obtingudes són molt similars a les que va aconseguir la mateixa cadena amb les eleccions municipals del maig, però inferiors a les del 27-S.

On s'ha fet més fort cada partit? Circumscripció per circumscripció, amb mapes interactius

Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc i Galícia són els principals feus de Podem i on ha aconseguit més bons resultats, tal com podeu comprovar al mapa amb la distribució del percentatge de vots per províncies. Tot i això, també ha aconseguit resultats propers al 20% dels vots en algunes demarcacions de l'Aragó, Andalusia i Astúries.

El PP, en canvi, s'ha fet més fort al centre de l'Estat, sobretot a Castella i Lleó i a Castella-la Manxa, i a Múrcia. Es reparteix l'interior de la Península amb C's, que ha aconseguit els millors resultats en algunes províncies de l' Aragó, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia i també a Màlaga i a Alacant.

Els mapes de distribució del vot de Podem, PP, PSOE i C's al 20-D.

Podem posarà el referèndum com a línia vermella?

"Cal un nou acord territorial al nostre país", va dir ahir Pablo Iglesias en la compareixença per valorar els resultats del 20-D. Preguntat per l'ARA sobre si el referèndum seria una línia vermella davant un possible pacte amb el PSOE, el líder de Podem es va limitar a dir: "Som favorables que a Catalunya es produeixi un referèndum". La setmana passada, Antoni Bassas va fer la mateixa pregunta a Íñigo Errejón, número 2 de Podem: "Si el PSOE accepta totes les seves condicions però no el referèndum, què contesten?" I aquesta va ser la resposta: "Que així no hi ha solució a la qüestió de Catalunya i que, per tant, és molt difícil entendre’s. No hi pot haver-hi acord".

El PSOE: ni investir Rajoy, ni referèndum pactat

Pedro Sánchez té tres opcions: o facilitar la investidura de Rajoy amb una abstenció o mirar de formar govern o bloquejar la situació i abocar Espanya a unes noves eleccions. Per formar govern, el PSOE necessita pactar amb Podem i 17 vots més en la investidura. No hi ha massa opcions més que un acord amb els partits catalans (ERC i DLL sumen justament 17 diputats) que posaran damunt la taula el referèndum pactat.

Aquest matí, la número 2 del PSOE, Meritxell Batet, en declaracions a RAC1, ha assegurat que veu "complicada la governabilitat a Espanya". "El PP ha d'intentar formar govern. Si no és capaç, caldrà obrir altres opcions". Batet ha remarcat: "Votarem contra la investidura de Rajoy sempre. No hi ha marge. No ens plantegem cap altra cosa".

Però no sembla clar que els socialistes espanyols acceptin cedir en cap de les demandes catalanes per buscar els 17 vots que necessitaran si arriben a un acord amb Podem. En una altra entrevista, la portaveu del PSC, Eva Granados, no s'ha mogut de la defensa d'un referèndum en què els "catalans i el conjunt de ciutadans espanyols ha de votar sobre una proposta per quedar-se amb un nou encaix, no un referèndum com el que planteja Pablo Iglesias".

Les reaccions dels partits a les ràdios, l'endemà del 20-D

El referèndum d'independència a Catalunya ja forma part de l'agenda política espanyola, per bé que cap dels dos principals partits, la majoria absoluta de PP i PSOE, en vol sentir ni a parlar. Poques hores després de conèixer-se els resultats d'un 20-D que esdevé un autèntic terratrèmol polític per a la política espanyola, portaveus de les set candidatures catalanes que hi concorrien -una d'elles, Unió, n'ha quedat fora- han mantingut posicions abans d'iniciar el període de negociacions que, pel PP, ha de conduir a la formació d'un govern amb estabilitat parlamentària ja sigui via acords amb el PSOE o amb Ciutadans i altres formacions menors al Congrés. Els sobiranistes veuen reforçat el procés d'autodeterminació i consideren que la fragmentació del Congrés pot ser una oportunitat. Llegeix la crònica de Marc Colomer.

El Congrés més fragmentat

El 20-D ha acabat amb el bipartidisme i ha deixat un Congrés més fragmentat que mai. Rajoy necessita el suport de C's i l'abstenció del PSOE per sortir investit president. Aquest és l'anàlisi de David Miró i aquest el de Ferran Casas, després dels resultats d'ahir.

L'aritmètica diabòlica i el procediment d'elecció del president al Congrés

L’escenari que es dibuixa després d’aquest 20-D podria fer que es reproduís al Congrés espanyol una situació similar a la del Parlament de Catalunya després del 27-S. Les forces minoritàries podrien tenir la clau per investir el president espanyol.

Com s’escull el president? Segons fixa l’article 99 de la Constitució, el rei, a través del president del Congrés, ha de proposar un candidat a la presidència del govern. A diferència del Parlament de Catalunya, a l’Estat no hi ha límit de temps per proposar aquest nom. Per ser escollit president, el candidat necessita en la primera votació la majoria absoluta dels vots, o sigui 176 diputats. Amb el 92% escrutat, les majories que sumen són:

Gran coalició: PP (123)+ PSOE (90)= 213.

PSOE (90) + Podem (69)= 159 + suport altres (17).

Si no obté majoria absoluta, en 48 hores el mateix candidat s’ha de sotmetre a una segona votació on necessitaria, en aquest cas, majoria simple (més vots a favor que en contra). Tal com va el recompte, seria possible la investidura de Rajoy amb el suport de C’s i l’abstenció del PSOE. També seria possible escollir Pedro Sánchez amb Podem i 16 diputats d’altres forces. En aquest escenari, les forces catalanes podrien tenir la clau, tot i que el context sobiranista i la demanda del referèndum pactat ho fan molt complicat.

PP (123) + C's (40) amb l'abstenció del PSOE a la investidura= 163.

PSOE (90) + Podem (69)= 159 + 17 vots a favor d'altres forces.

Si dos mesos després de la primera votació no hi ha cap candidat escollit, les corts s'han de dissoldre i es convoquen noves eleccions.

Catalunya fa pinya amb el dret a decidir en una Espanya fragmentada

Espanya ha viscut una jornada electoral inèdita. Per primera vegada des de la recuperació de la democràcia la ciutadania se’n va a dormir sense saber qui governarà. La suma de la crisi dels partits tradicionals, la irrupció dels emergents i el procés sobiranista català ha deparat una aritmètica diabòlica que necessitarà dies i potser setmanes de digestió. A primer cop d’ull, el bipartidisme ha trontollat però no s’ha enfonsat. Ara bé, ni Mariano Rajoy (PP) ni Pedro Sánchez (PSOE) tenen una aliança clara per governar. Pel que fa als emergents, només Podem ha estat a l’altura de les expectatives i s’erigeix com la gran amenaça al PSOE en la lluita per l’hegemonia de l’esquerra, que s’ha quedat, però, a un pas de tenir majoria al Congrés. La punxada de Ciutadans ha alterat tots els plans per convertir-lo en la crossa perfecta tant per al PP com per al PSOE: la seva quarantena de diputats es queden curts. Llegeix la crònica de David Miró. Consulta els resultats. Descobreix els pactes possibles amb el Pactòmetre de l'ARA.

Mariano Rajoy: "Iniciem una etapa que no serà fàcil, però en les dificultats es veu als polítics de veritat"

Mariano Rajoy ha comparegut a la seu del PP del carrer Génova per celebrar els resultats electorals. "Serà necessari arribar a enteses i acords", ha reconegut Rajoy, tot mantenint que sempre el guiarà "la defensa dels interessos generals d'Espanya". "Iniciem una etapa que no serà fàcil –ha destacat el líder dels Populars–. Però en les dificultats es veu als polítics de veritat".

Els 123 escons que marca l'escrutini al 99,5% han convertit el PP en la força més votada. "Hem guanyat novament les eleccions –ha celebrat Rajoy–. Més de set milions d'Espanyols ens han donat la seva confiança, amb més d'1,6 milions de vots de diferència amb la segona força més votada". El següent pas està clar per a Rajoy. "Qui guanya les eleccions ha d'intentar formar govern –ha assegurat–. Intentaré formar govern perquè Espanya necessita un govern estable, amb ampli suport parlamentari, amb estabilitat. Espanya necessita seguretat, certesa i confiança".

Segons el candidat popular, els espanyols "han fet molts esforços" i ara toca "perseverar" per "crear molts llocs de treballs". Rajoy ha justificat les "decisions complicades" que ha hagut de prendre en els últims quatre anys. " Sempre he fet el que creia que era bo per a l'interès general d'Espanya. Ha sigut la nostra única guia a l'hora de governar".

Pedro Sánchez: "Estem disposats a debatre i fer acords"

Pedro Sánchez, el candidat del PSOE s'ha mostrat obert al diàleg i al compromís en la seva primera compareixença amb l'escrutini gairebé completat. "Estem disposats a debatre i fer acords per defensar els interessos generals del país –ha assegurat Sánchez–. Però amb coherència amb el que sempre hem defensat en campanya".

Amb l'escrutini al 98%, els socialistes obtenen 91 diputats. Un mal resultat històric, inferior a la fita de 100 diputats que s'havia marcat el partit en les últimes setmanes, però que els permet conservar una clara segona posició al congrés. Lluny de Podem en nombre de escons –però no en vots–, els 91 diputats del PSOE situa la formació en posició de formar govern pactant amb forces com Podem i els nacionalistes catalans.

"Durant aquesta campanya hem vist una coalició d'interessos que ha intentat fer desaparèixer el partit socialista i no ho han aconseguit", ha celebrat Sánchez. El candidat socialista no ha fet autocrítica pels resultats; al contrari, s'ha declarat "enormement orgullós de liderar el PSOE" i ha assegurat que el partit "ha fet història". Però ha admès que els electors han determinat que s'obri "una nova etapa de diàleg", tot reconeixent que correspon a "la força més votada" intentar formar govern. Crònica de Xavi Serra.

Resultats Espanya: PP 123, PSOE 90, Podem 69, C’s 40, ERC 9, DL 8, Altres 11. PP+C's= 163 PSOE+Podem= 159