Eleccions 20-D

Chacón: "El centre de gravetat de l'opinió pública s'ha traslladat a l'esquerra"

La cap de llista del PSC valora els resultats de les eleccions generals a Catalunya: el PSC ha passat a ser la tercera força més votada. Són els pitjors resultats del partit en unes eleccions generals

Carme Chacón, durant la compareixença a la seu del PSC / CÈLIA ATSET
Jordi Nopca
21/12/2015
3 min

Barcelona"El resultat de les eleccions dibuixa un nou escenari, amb més pluralisme. El centre de gravetat de l'opinió pública s'ha traslladat a l'esquerra", ha dit Carme Chacón -emocionada, amb la veu trencada per moments-, aquest diumenge a la nit a la seu del PSC, valorant els resultats de les eleccions generals del 20-D. Chacón ha començat felicitant "el Partit Popular per haver guanyat les eleccions". Ha lamentat que el resultat no és el que "el PSC voldria". I ha continuat així: "Ens vam fixar dos objectius: incrementar el suport, i hem aconseguit 65.000 vots més de suport respecte les últimes eleccions. També mantenim representació a totes les províncies de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Chacón ha tancat la seva breu intervenció amb aquestes paraules: "Volem recuperar la sanitat, l'educació i blindar els drets socials amb una reforma constitucional, treballarem per acordar una sortida en la relació entre Catalunya i Espanya amb una reforma federal: aquesta serà una de les nostres prioritats".

El PSC ha obtingut els pitjors resultats de la seva història en unes eleccions generals i ha passat de ser la segona a la tercera força més votada, per darrere d'En Comú Podem i Esquerra Republicana. Si es compara, com ha fet Carme Chacón, el resultat d'aquest diumenge amb el que el PSC va aconseguir a les eleccions del 27 de setembre del 2015, el partit ha experimentat una millora. Miquel Iceta va aconseguir 520.022 vots, i Carme Chacón, amb el 99,87% escrutat, n'havia aconseguit més de 588.000.

L'ambient a la seu del carrer Nicaragua no ha estat gaire eufòric al llarg de la vetllada electoral: pocs militants i simpatitzants, cares més aviat llargues, bufandes de quadres abandonades en cadires de plàstic i algun personatge excèntric, amb gorra d'Espanya inclosa, que arrambava més entrepans de xoriço i formatge dels que podia digerir.

Votar el canvi

"Tot indica que l'escenari polític de l'Estat s'ha capgirat. El PP ha perdut la majoria absoluta i hi ha una presència significativa de noves formacions. Els ciutadans i ciutadanes han votat canvi i serà l'hora de la política", deia Assumpta Escarp, secretària d'organització del PSC, a la seu del PSC, com a primera valoració dels sondejos fets públics a les vuit del vespre. "Som conscients de ser dipositaris de la confiança de molts demòcrates, de molts progressistes i catalanistes, i continuarem treballant en aquesta direcció", afegia abans de posar punt i final a la primera compareixença de la nit. Hores més tard, quan Pedro Sánchez valorava els resultats "històrics" de les eleccions, una jove militant deia a la noia que tenia al costat: "No té ni forces per parlar, pobre, està esgotat".

Amb el 99,87% dels vots escrutats, En Comú Podem guanyaria les eleccions a Catalunya amb 12 diputats, seguit d'Esquerra Republicana, amb 9 diputats. El PSC quedaria en tercera posició, amb 8 diputats, els mateixos que Democràcia i Llibertat. Ciutadans n'obtindria 5, i el PP català, 5.

Una caiguda progressivaÉs la tercera vegada que Carme Chacón és cap de llista per a Catalunya

a les eleccions generals. El 2008, el PSC va aconseguir 1.689.911 vots, aconseguint 25 dels 47 diputats en joc: era, llavors, el partit polític més votat a Catalunya, i els resultats d'aquella campanya van ser els millors des del 1977 (seguits, de molt a prop, pels 1.586.748 vots del 2004). En les següents eleccions, les del 2011, el PSC va perdre el lideratge. Convergència i Unió va aconseguir 16 dels 47 diputats, i el PSC, 14. En vots van ser 917.825. En quatre anys, per tant, la caiguda de vots socialistes catalans va ser de més de 750.000.

stats