Cebrián defensa reformar la Constitució per encaixar millor Catalunya i "evitar mals majors"

El president d'El País assegura, davant Sáenz de Santamaría i Mascarell, que Catalunya no té poders per "separar-se unilateralment" d'Espanya i fa una crida als dos governs a "dialogar i pactar"

Pedro Sánchez, Lluís Bassets, Juan Luis Cebrián, Soraya Sáenz de Santamaría, Antonio Caño i Ferran Mascarell, a la presentació de l'edició en català de la web del diari 'El País', a Barcelona / CRISTINA CALDERER
Roger Mateos
06/10/2014
3 min

BarcelonaEl president del diari 'El País', Juan Luis Cebrián, ha convidat aquest dilluns els governs espanyol i català a dialogar sobre una "reforma de la Constitució", per intentar trobar un millor encaix de Catalunya dins d'Espanya. Ho ha dit davant de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la presentació de l'edició digital en català del diari 'El País', al MACBA de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'advertir que els populismes acaben conduint a "la frustració i la malenconia", Cebrián ha reconegut que Catalunya viu "jornades atribulades" i ha carregat contra la "inoperància" de les institucions a l'hora de fomentar un "diàleg real" per solucionar el conflicte. En un discurs íntegrament en català, ha denunciat que els governants d'avui "semblen més disposats a aixecar barreres" que no pas a bastir "camins d'entesa".

Justament el dia que es compleixen 80 anys dels fets del 6 d'octubre, amb la proclamació de la república catalana que va acabar amb el president Lluís Companys a la presó, Cebrián ha destacat que d'aquell episodi històric se'n desprèn que cal "respectar les lleis", però també que cal que les lleis siguin "fidel reflex dels anhels social". Segons Cebrián, "Catalunya no té poder polític per separar-se unilateralment d'Espanya" però sí que ha de tenir un major "reconeixement institucional" per evitar "mals majors". Davant "l'immobilisme" del govern de Mariano Rajoy, Cebrián ha defensat que cal "reformar la Constitució" a partir del "diàleg i el pacte".

Santamaría, pel diàleg "lleial, sensat i obert"

De la seva banda, Sáenz de Santamaría ha destacat la "diversitat" com "una de les claus que expliquen la història d'Espanya, una de les senyes d'identitat de Catalunya i de la marca Espanya". Ha defensat el "diàleg fraternal" entre les llengües catalana i castellana i ha explicat que part del seu "equip" és d'origen català i parla aquesta llengua. No ha volgut aprofundir sobre el procés sobiranista més enllà d'oferir un "diàleg lleial, sensat i obert, respectuós" amb les lleis.

Mascarell destaca el "pluralisme" català

Mascarell, de la seva banda, ha expressat la seva "satisfacció" pel naixement de la web en català del diari 'El País, un "símptoma molt positiu". Mascarell ha recordat que "en algun moment de la història semblava que es perdia" el català, però finalment aquesta llengua "ha guanyat", tot i haver de lluitar contra "dictadures i incomprensions". Ha posat de relleu el "gran èxit" de la societat catalana que s'ha "acostumat a utilitzar la pluralitat lingüística".

En una breu referència al procés engegat a Catalunya, ha destacat que la societat catalana és "profundament democràtica" i la pluralitat dels mitjans de comunicació és més present que "en moltes altres societats de l'entorn". Mascarell ha deixat caure que no està "d'acord" amb alguns dels postulats que apareixen a les pàgines d'El País, però ha defensat la projecció d'aquestes idees dins d'una "societat plural i oberta" com la catalana. I ha subratllat que el procés sobiranista no respon a un "problema d'identitat" sinó a un debat sobre "com ens governem i com ens distribuïm el poder".

Sánchez aposta per bastir "ponts" entre Catalunya i Espanya

A l'acte també hi era present el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que ha apostat per bastir "ponts" i acabar amb els "fronts que s'estan obrint" entre la societat catalana i l'espanyola. En declaracions als periodistes, Sánchez ha destacat que "pluralitat lingüística" d'Espanya.

En la presentació de la nova edició digital en català del diari 'El País', també hi han assistit el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, i el coordinador general de CDC, Josep Rull, entre d'altres.

stats