El govern espanyol s'esperarà a la ratificació del Congrés per aplicar el decret sobre els romanents dels ajuntaments
La ministra d'Hisenda, però, descarta proposar una alternativa i nega que "confisquin" el superàvit
MadridEn poc més de dos anys de presidència, Pedro Sánchez s’ha abonat als decrets. Va ser una de les crítiques més persistents que va fer el PSOE als govern de Mariano Rajoy, ja que suposen una via més directa per legislar, i ara el govern de coalició ha apostat per aquesta solució en plena inestabilitat parlamentària. La jugada de moment li ha sortit bé: ha aconseguit convalidar-los tots excepte el del lloguer el 2019. Però el decret per utilitzar els romanents dels ajuntaments s’ha convertit en una pedra a la sabata per a la Moncloa i amenaça amb acabar naufragant. Tota l’oposició, des de Vox fins a ERC, està en contra de l’acord aprovat per la mínima amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) –presidida per un alcalde socialista– perquè els ajuntaments amb superàvit transfereixin els seus romanents al govern espanyol a canvi que aquest els faci un préstec de com a màxim 5.000 milions d’euros.
El xoc entre govern espanyol i oposició s'ha evidenciat aquest dilluns al Congrés amb la compareixença extraordinària en comissió de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. La també portaveu de l’executiu ha assegurat que no veia cap alternativa més “imaginativa” a l’acord aconseguit i que fos compatible amb la Constitució, que obliga a prioritzar la reducció del dèficit. Davant de les crítiques del PP, ha considerat “groller” que es parli de “confiscar béns” i ha recordat que l’acord és voluntari. En aquest sentit, ha descartat canvis en el redactat del decret i ha proposat com a “única” opció per acabar-lo modificant que es tramiti com a projecte de llei si s’acaba convalidant al Congrés.
70 milions l'any només en interessos
El tens debat es preveu per a la setmana que ve. El govern espanyol no les té totes i Montero també s'ha compromès a no aplicar el polèmic acord sobre romanents fins que sigui convalidat. Una forma de preparar-se per si el Congrés al final acaba rebutjant el decret. La ministra d’Hisenda ha assegurat que mantenir als bancs els romanents de tresoreria fruit del superàvit pressupostari acumulat en aquests anys costa als ajuntaments uns 70 milions d’euros a l’any, únicament en concepte d’interessos, ja que actualment cal pagar un interès del 0,5% pels grans dipòsits.