La governabilitat de l'Estat
Política03/07/2022

EH Bildu desplaça ERC com a soci prioritari de la Moncloa

Els dos partits insisteixen en l’aliança malgrat votar diferent les últimes lleis

MIREIA ESTEVE
i MIREIA ESTEVE

MadridCada iniciativa legislativa que el govern espanyol sotmet a votació al Congrés es converteix en una mena d’agonia perquè vegi la llum. La majoria de la investidura és fràgil i l’executiu ha de negociar amb cura com encaixar totes les peces per aconseguir l’aprovat de les seves normes a la cambra baixa. Des de fa unes setmanes, però, hi ha un soci que s’ha convertit en imprescindible perquè lleis clau del govern espanyol tirin endavant: EH Bildu. Els abertzales han salvat iniciatives fonamentals per a l’executiu –com ara el decret de mesures anticrisi, els plans de pensions del ministre José Luis Escrivá i la llei de memòria democràtica– davant del no d’ERC. I és que, a banda de treure les castanyes del foc del govern Sánchez, el que a la pràctica també ha acabat fent EH Bildu ha sigut desplaçar el grup que lidera Gabriel Rufián al Congrés com a soci prioritari.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abertzales i republicans tenen signada una aliança per coordinar-se en la seva acció política dins i fora de les institucions, i fonts de les dues formacions asseguren que el pacte no s’ha trencat tot i votar diferent en les últimes normes del govern central. “És un acord sòlid i de futur”, apunten fonts d’EH Bildu a l’ARA. “Que cadascú voti en cada moment coses diferents respon a l’anàlisi de la realitat de cada territori”, afegeixen les mateixes fonts. Hi coincideixen els republicans, que remarquen que en termes antirepressius l’aliança continua intacta. Fonts d’ERC recorden, per exemple, que actuen en bloc a l’hora de demanar comissions d’investigació en qüestions com el cas Pegasus.

Cargando
No hay anuncios

Les mateixes fonts republicanes, a més, neguen que ERC hagi sigut sempre un soci “imprescindible” per al govern de coalició. De fet, desvinculen el seu no a les últimes lleis estatals dels nuls avenços de la taula de diàleg: “Anem llei per llei”. Ara bé, és cert que el primer grup a qui va mirar el govern de coalició per negociar els dos últims pressupostos estatals, la mateixa reforma laboral o la llei de l’audiovisual va ser ERC. En aquests casos, els dos partits han anat coordinats i han votat a favor dels comptes i en contra de la reforma de Yolanda Díaz i de la normativa audiovisual –tot i el pacte inicial que els socialistes tenien amb els republicans–. No ha passat en els plans de pensions d’Escrivá, ni en el decret anticrisi, ni tampoc passarà en la llei de memòria. ERC treu ferro al fet que aquesta última norma, molt important per als republicans, pugui veure la llum sense ells. “És una reivindicació molt pròpia”, apunten des del grup republicà. A ningú se li escapa, però, que el fet que EH Bildu hagi salvat la norma deixa ERC sense marge per pressionar i incorporar-hi més demandes.

L’executiu nega canvi de socis

A la Moncloa i també al PSOE creuen que no hi ha cap canvi d’aliances i neguen que donin més pes a la negociació amb EH Bildu que amb ERC. “Per al govern de coalició totes les forces progressistes són igual d’importants”, apunten fonts del govern espanyol, que emmarquen els canvis en els suports parlamentaris de les últimes setmanes dins la “normalitat”. “S’intenta acostar postures amb tothom, però hi ha moments que no s’arriba a més”, apunten fonts socialistes al Congrés, que sostenen que tenen interlocució a parts iguals amb els portaveus d’EH Bildu i d’ERC.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, amb la nova aritmètica no només els abertzales han agafat pes negociador, sinó que també ho ha fet el PDECat, que, juntament amb el PNB, són imprescindibles perquè les lleis tirin endavant sense ERC. “Aprofitarem totes les circumstàncies que se’ns presentin”, apunten fonts del Partit Demòcrata. El PDECat té camp per córrer si ERC s’instal·la en el no, igual que el PNB, que fins ara havia sigut un dels socis més fiables per al govern espanyol. Amb el pes que està agafant EH Bildu des de fa mesos, però, els nacionalistes bascos estan quedant en un segon pla. Amb tot, fonts jeltzales asseguren que no temen que això els resti poder negociador.