Política02/11/2014

Eduardo Reyes (Súmate): "El govern espanyol és boig i encara creu que poden trepitjar la nostra dignitat"

Defensa que la independència és una eina per "viure millor" sense renunciar als seus orígens espanyols

Acn
i Acn

RubíEl president de Súmate, Eduardo Reyes, afirma que no li sorprèn cap de les negatives de l'estat espanyol al 9-N, a qui considera un "mur" davant la democràcia. "El govern espanyol és boig; creu que som súbdits i que encara poden trepitjar la nostra dignitat", ha etzibat en una entrevista a l'ACN. Malgrat els impediments, Reyes espera que el 9-N els ciutadans "surtin al carrer amb paperetes perquè es vegi que no ens deixen votar". El líder de la plataforma de castellanoparlants a favor del dret a decidir reconeix que l'entitat ha fet un viratge cap a la independència perquè aquest camí, assegura, és per "viure millor" però sense renunciar als orígens espanyols: "Jo continuaré dient que sóc cordovès".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Reyes s'ha abonat al reclam de l'ANC i Òmnium Cultural de sortir el 9 de novembre amb les paperetes a la mà passi el que passi en els propers dies: "S'ha d'anar a votar encara que no ens deixin". El president de Súmate ha alertat que "la democràcia està sent trepitjada" per un govern espanyol que tracta els ciutadans com a "idiotes i súbdits". "Diuen 'no' a la democràcia, a votar, al dret d'expressió. Han estat així tota la vida", ha lamentat. "Vaig néixer en una dictadura i lluitaré per morir en una veritable democràcia", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

El president de Súmate espera que davant un govern espanyol "sord" enfront de la ciutadania catalana, sigui Europa qui "escolti" el clam del 9-N i ha titllat de "vergonyosa" la imatge que la democràcia espanyola està oferint a escala internacional. Tot i que fins ara la Unió Europea ha intentat mantenir-se al marge del conflicte o fins i tot en algun episodi ha brindat suport a l'executiu de Mariano Rajoy, Reyes considera que "un cop el poble triï", Europa "haurà de prendre part a favor del poble català".

Davant unes hipotètiques eleccions plebiscitàries, en espera del que pugui passar el 9 de novembre, Reyes considera que "és igual si hi ha una única llista o n'hi ha més d'una" a favor d'un nou estat, sinó que "el més important és que ningú rebutgi la idea de la independència" i que "la unitat estigui en el propòsit". El president de l'associació sobiranista que agrupa catalans amb orígens espanyols ha assenyalat que "empenyeran" els polítics cap a aquest camí "per poder viure en un futur millor".

Cargando
No hay anuncios

Viratge independentista

Reyes recorda que els membres de Súmate no van començar com a independentistes, sinó que buscaven "poder votar". És el tracte del govern espanyol, afirma, i els esdeveniments dels darrers mesos que han fet virar l'associació cap al desig d'un nou estat. "Hauríem preferit un acord, però no s'ha tingut en compte Catalunya com a poble", ha argumentat. "Sé que la viabilitat d'una Catalunya independent arreglaria molts problemes, i jo continuaré dient que sóc cordovès i que estic molt orgullós d'haver estat batejat en un monument de la humanitat com la mesquita de Còrdova, però també vull el millor per a nosaltres", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

El líder de Súmate deixa clar que se sentirà "igual d'espanyol que català" però ara aspira a "un nou país que mostri a la resta dels espanyols que hi ha vida més enllà de l'estat actual". Reyes retreu al govern espanyol que s'aferri a "una sacrosanta constitució" que no compleix quan "diu que tothom té dret a una feina i un habitatge digne" i insisteix que els membres de Súmate no només lluiten "per un país nou per a Catalunya, sinó perquè els espanyols sàpiguen que també els estan maltractant".

És per això que també espera que Catalunya "doni exemple quan enfili el camí de la prosperitat i que Espanya en prengui bona nota". "Quan la veritable democràcia regni a Espanya caldran moltes rentadores per netejar tot el que sortirà", ha etzibat. Reyes desitja que Catalunya sigui "amiga d'Espanya" i lamenta que sigui el govern espanyol l'únic interessat a crear confrontació entre catalans.

Cargando
No hay anuncios

"Decebut" amb el PSC

Reyes, que s'ha definit en més d'una ocasió com un "socialista sense partit", diu que el socialisme l'ha "decebut també" i es mostra crític amb el PSC: "Han fet coses molt malament i no han dut la paraula 'socialisme' fins a les últimes conseqüències". El president de Súmate entén "el socialisme com una manera de ser, viure i treballar per a la gent" i recrimina que alguns polítics hagin entrat al partit "amb jaquetes de pana" i n'hagin "sortit amb iots i molts favoritismes". "Això és repugnant", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la proposta federalista del PSC tampoc estalvia crítiques: "Jo em federaria amb qualsevol país que es consideri nació, però no amb Espanya, que ens ha maltractat durant tants segles". Reyes afegeix que Catalunya es federarà "amb Europa" i que "ajudarà" l'estat espanyol perquè "sempre hem estat generosos".

Un any de Súmate

Cargando
No hay anuncios

En ple debat sobre el futur del 9-N, Súmate compleix un any de vida. Eduardo Reyes explica que li ha quedat un bon 'tipet', com quan era jove i boxejava, després de recórrer més de 60.000 quilòmetres per fer prop de 300 xerrades en l'últim any. Súmate es va presentar a l'Hospitalet de Llobregat l'octubre del 2013 i el seu líder valora aquests darrers 12 mesos d'"increïbles" per a l'associació. Súmate compta actualment amb més de 50.000 seguidors de sensibilitats molt diverses i simpatitzants de diferents partits. "Estem molt orgullosos de l'aportació que hem fet. Ens ha trucat molta gent per agrair el nostre missatge planer, no només amb el procés sobiranista, sinó amb altres temes com per exemple les pensions", ha destacat.