Aragonès i Torra es "conjuren" per millorar la coordinació del govern de Catalunya "com a mínim fins a les sentències"
El president i el vicepresident es reuneixen durant tres hores per abordar una crisi que neguen
BarcelonaUn nou ajornament del ple del Parlament per les discrepàncies polítiques i un acord de mínims per salvar, de moment, la legislatura. Aquesta va ser la fórmula que JxCat i ERC van trobar dijous per salvar el Govern, amenaçat per l'enèsima crisi entre les dues formacions en aquesta legislatura. Una crisi que aquest divendres han intentat tancar definitivament el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, en una reunió de treball a Palau. Gairebé tres hores després han llegit un comunicat conjunt en el qual es "conjuren" per millorar la coordinació de l'executiu. "Com a mínim fins a les sentències", ha afegit Torra ja en el torn de preguntes.
Torra i Aragonès han negat una "crisi" al Govern i han remarcat que l'executiu "és fort i està unit". "Avui el reforcem", ha destacat el president, que va ser investit encara no fa cinc mesos. El vicepresident ha apuntat a la "pressió judicial" per explicar "l'excepcionalitat del moment" i les dificultats per arribar a un acord entre socis. "Les discrepàncies són legitimes també entre els socis del Govern", ha indicat tot seguit.
Però la data de caducitat d'aquest executiu –que les fonts oficials insisteixen que pretén impulsar una legislatura llarga– cada cop sembla més definida. Torra ha insistit avui que la "unitat" ha d'arribar "com a mínim fins a les sentències" i aquest dijous al Parlament fonts de les dues formacions polítiques no amagaven els dubtes que existeixen fins i tot perquè es pugui arribar a aquella data.
JxCat i ERC ja van haver de recórrer dijous a les seves màximes figures per salvar 'in extremis' el pacte que els uneix. Però l'acord sobre les suspensions, criticat pels lletrats del Parlament, genera molts dubtes, fins i tot entre les files sobiranistes, perquè obre la porta a les impugnacions de l'oposició. "Ahir vam aconseguir aquest acord difícil en un moment d'excepcionalitat", ha reiterat Torra. En boca d'Aragonès, Esquerra també es compromet a seguir defensant les delegacions de vot de Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, malgrat que els republicans reclamaven que designessin un substitut.
L'ultimàtum al PSOE segueix en vigor segons Torra –Aragonès ha preferit no respondre quan s'ha formulat la pregunta–, però també l'aposta pel "diàleg" amb Madrid. El Govern treballarà, a més, per reforçar la "unitat" interna. "Reiterem aquesta unitat com a mínim fins al dia de les sentències", ha insistit el president, que ha tornat a fer èmfasi que aquesta legislatura estarà marcada pel judici contra els líders independentistes. "L'objectiu el tenim clar, però cal que definim l'estratègia política", ha reconegut el president.
Al novembre, JxCat i ERC deixaran de donar suport parlamentari al PSOE al Congrés –des de la moció de censura ja no n'hi donaven amb assiduïtat–, però la Generalitat referma el seu compromís de "diàleg" amb l'Estat per intentar acordar un referèndum d'autodeterminació. Un diàleg que Torra ha tornat a explicar que vol fer compatible amb la idea de "fer real la República" i de seguir el "mandat de l'1-O". Per fer-ho, també pretenen reforçar la unitat d'acció amb la resta de partits i entitats sobiranistes.
Fins ara les explicacions públiques han atribuït el desacord bàsicament al context d'excepcionalitat que suposa l'existència de presos polítics i exiliats. Però fonts dels dos grups parlamentaris carregaven ahir al vespre contra el "tacticisme" de l'altra part. Ahir els dos principals partits independentistes van decidir ignorar els advertiments dels lletrats –com havien fet sovint la legislatura passada– per intentar apaivagar la crisi. L’acord polític és acceptar com a vàlides les delegacions de vot presentades ahir pels diputats de JxCat, tot i assumir que, a partir d’ara, les votacions poden ser impugnades per l’oposició, que ja ha amenaçat de recórrer al Tribunal Constitucional.
JxCat i ERC tanquen files amb l'estabilitat
Amb tot, l'ombra d'eleccions ja planava aquesta nit passada sobre el Parlament, tot i que tant JxCat com ERC neguen que estigui amenaçada l'estabilitat del Govern. El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, de fet, nega que la crisi al Parlament hagi afectat la relació amb els seus socis de govern, ERC. "La voluntat del Govern és tirar endavant i no hi haurà eleccions", ha remarcat en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio'. Pujol ha insistit que està "convençut" que entre JxCat i ERC "hi ha la voluntat de continuar treballant i servint aquest país amb la majoria parlamentària que els ciutadans ens van donar a les urnes". Les imatges de reunions i més reunions a la cambra catalana al llarg de la jornada d'ahir reflecteixen, per a Pujol, "precisament la voluntat d'escoltar la gent que ens demana unitat [a l'independentisme]".
Pujol ha defensat que JxCat i ERC tenen "exactament" el mateix objectiu pel que fa al vot dels diputats processats per rebel·lió, però tenen vies diferents per arribar-hi. El diputat hi ha tret importància: "Hi ha camins de plasmar-ho legalment que no són mimètics i no passa res". Malgrat això, "hi ha acord i entesa" entre les dues formacions independentistes.
En l'entrevista, el diputat de JxCat s'ha queixat reiteradament que les dificultats per arribar a un acord de mínims amb els republicans sobre les delegacions del vot dels diputats processats no es poden llegir amb "la lògica d'una governabilitat normal". "Això no és un govern Pujol, ni Maragall, ni Montilla, ni Mas", ha deixat clar Pujol, que ha al·legat que les "dificultats" d'ahir deriven dels "problemes que genera la ingerència constant de la justícia".
També ha descartat la convocatòria d'eleccions la consellera de Justícia, Ester Capella, en una entrevista a La Xarxa. "L'estabilitat no està en joc", ha remarcat, tot i que ha insistit que si depèn d'Esquerra "no hi haurà eleccions immediates ni ruptura al Govern i al Parlament". Amb més precaució s'ha expressat la portaveu parlamentària dels republicans, Anna Caula, que a Catalunya Ràdio ha "desitjat" que la legislatura no perilli. "Tenim un tresor entre les mans: la majoria parlamentària independentista", ha dit. Caula ha recordat als partits polítics que han de "lluitar" perquè "prevalgui l'estima al país" més que no pas els interessos partidistes.