Política06/10/2018

El Govern es conjura per seguir “com a mínim fins a les sentències”

JxCat i ERC llimen asprors però reconeixen que no tenen marge per a una altra crisi

Aleix Moldes
i Aleix Moldes

BarcelonaL’endemà de la tempesta arriba la calma, encara que s’hagi de forçar. Una consigna que forma part del manual de qualsevol govern de coalició i per la qual ahir van optar els socis a la Generalitat, només unes hores després de l’enfrontament que va obligar a ajornar el debat de política general. El president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, van obrir el Palau de la Generalitat per deixar-se fotografiar junts abans de comparèixer plegats amb un missatge d’unitat: “Ara i aquí ens conjurem per reforçar l’acord estratègic de legislatura”. Tots dos van reconèixer que “els mecanismes de coordinació de l’acord de coalició són millorables”, però, tornant al manual, van negar que hi hagi cap crisi en la relació entre JxCat i ERC després de la batalla per la suspensió dels diputats.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“És raonable que partits diferents tinguin fórmules i propostes diferents per resoldre les dificultats”, insistien, apuntant sempre al moment d’excepcionalitat que ha provocat la “persecució política” contra l’independentisme. La compareixença prosseguia dins el guió previst fins que van arribar les preguntes. I allà Torra es va oblidar per un moment que estava seguint el manual. “Aquest Govern és fort, està unit i garantim aquesta unitat, com a mínim, fins al dia de les sentències”. El president fixava una data de caducitat a l’acord de governabilitat que internament gairebé tothom té assumida però que ningú està autoritzat a verbalitzar. Especialment quan fa només quatre dies el mateix Torra presentava en seu parlamentària el pla de govern que, teòricament, hauria d’anar fins al 2022.

Cargando
No hay anuncios

Un cartutx d’un sol ús

L’escenari escollit era el mateix que el dels grans anuncis, la Galeria Gòtica del Palau, on Torra i Aragonès van arribar passejant pel Pati dels Tarongers. Aquí és on l’expresident Carles Puigdemont, acompanyat pels seus consellers, va comparèixer la nit de l’1 d’Octubre i hi va tornar tres setmanes després, quan el dia 26 va explicar que descartava eleccions i que el Parlament declararia la independència. Ahir va servir per tancar l’enèsima discrepància entre socis.

Cargando
No hay anuncios

Però la declaració conjunta té un preu: només es pot fer servir una vegada. Fonts pròximes a l’executiu consultades per l’ARA reconeixen que una nova crisi com la d’aquesta setmana representaria el punt final a un Govern que ja va començar en precari. Ahir, segons les fonts, el principal compromís que van reiterar Torra i Aragonès durant la reunió –que es va allargar durant tres hores– va ser el d’evitar tant sí com no les eleccions abans de les sentències del judici de l’1-O. “No ens ho podem permetre”, explicaven a l’ARA veus dels partits. De fet, dijous van ser precisament les converses entre els representants governamentals d’ERC i JxCat el que va desencallar un acord que al matí es veia pràcticament impossible. Les desavinences entre els grups parlamentaris i entre el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer, Josep Costa, són, ara per ara, el principal focus de tensió entre uns i altres. “Durant les pròximes setmanes hauria d’haver-hi canvis, i l’acord al qual s’ha arribat avui s’hauria de plasmar per escrit”, explicaven ahir algunes de les fonts.

Diàleg i República

La compareixença també va servir perquè Torra i Aragonès insistissin en el compromís de seguir el “mandat de l’1-O”: “Continuar insistint, persistint i treballant per avançar cap a la llibertat i per fer real la República”. Com? “L’objectiu el tenim clar, però cal que ens emplacem a definir amb més concreció l’estratègia política”, va dir el president.

Cargando
No hay anuncios

El “diàleg” continua sent l’aposta del Govern, que remarca que no l’abandonarà “mai”, malgrat que el mateix Torra hagi expressat en diverses ocasions la intenció d’assolir la independència tant si hi ha negociació amb l’Estat com si no. De moment, continua esperant una resposta formal del president espanyol, Pedro Sánchez, a qui aquesta setmana ha demanat per carta una nova reunió per parlar del referèndum d’autodeterminació. La Moncloa ja s’hi ha negat públicament, malgrat l’ultimàtum que va rebre dimarts passat. Ahir Torra va insistir que, si no hi ha oferta del PSOE al novembre, ERC i el PDECat li retiraran el suport al Congrés. Aragonès, al seu costat, es va mantenir en silenci. A Madrid, els portaveus sobiranistes ja s’han mostrat reticents amb aquesta estratègia. El més contundent va ser Gabriel Rufián, que va afirmar que “els ultimàtums els carrega el diable”.

Per tornar a la calma, el manual també aconsella que tothom repeteixi el mateix missatge. Ahir el van seguir, entre d’altres, la consellera de Justícia, Ester Capella, i el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol. “No hi haurà eleccions immediates ni ruptura al Govern i al Parlament”, va subratllar Capella a La Xarxa. “Hi ha la voluntat de continuar servint el país amb la majoria parlamentària que ens van donar a les urnes”, explicava per la seva banda Pujol a Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

La suspensió dels diputats processats pel Tribunal Suprem ha sigut, fins ara, l’última pedra a la sabata d’un Govern al qual “l’excepcionalitat del moment” podria tornar a posar en problemes ben aviat.

Compareixença de Torra i Aragonès