Política17/01/2015

Un economista de Harvard: "Si Catalunya hagués estat independent li hauria anat millor que com a part d'Espanya"

Adam Price, exdiputat a Westminster i autor d'un informe econòmic sobre països petits diu que és "molt difícil" negar que un estat català seria pròsper

Acn
i Acn

LondresL'economia catalana "hauria anat millor" si Catalunya hagués estat un estat independent, segons l'economista i exdiputat a Westminster Adam Price, autor d'un informe de Harvard sobre el potencial econòmic dels països petits. "Els països petits a Europa, de mitjana, ho han fet molt millor que els grans" en les últimes dècades, segons Price, que afirma que "si Catalunya hagués estat independent, com a país petit, probablement li hauria anat millor del que li ha anat com a part d'Espanya". L'expert creu que és "molt difícil" defensar que amb la independència Catalunya no prosperaria. "Es pot debatre sobre els costos de la transició", admet Price, però "a llarg termini no hi ha dubtes" del potencial.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Adam Price, que treballa per la consulta britànica Nesta, els països petits tenen més potencial en el terreny econòmic que els grans, i acostumen a generar un "ambient fèrtil per a la innovació". "Hi ha una agilitat més gran, més capacitat per respondre ràpid a les crisis", assegura en una conversa amb l'ACN. A més, economies de la mida de la catalana tendeixen a exportar "de forma natural" i a ser "sensibles a l'ambient canviant" del seu voltant perquè no disposen d'un gran mercat domèstic.

Cargando
No hay anuncios

Per aquest expert, un altre dels avantatges dels estats petits és que "són millors" a l'hora de cohesionar la societat i tenen "un sentit més gran de pertinença" que afavoreix la col·laboració entre diferents sectors econòmics i socials. Però això també genera riscos, com la possibilitat que es creïn corrupteles.

"La part negativa és que pot haver-hi una tendència al fet que tothom tingui les mateixes idees", explica Price, que cita com a problema la creació d'una "elit molt petita hiperconnectada" com va passar amb la crisi de Grècia, Irlanda o fins i tot Islàndia. "Tenir uns mitjans bons i independents, un sistema judicial independent i unes universitats fortes ajuda a garantir que els líders siguin honestos", recomana.

Cargando
No hay anuncios

La viabilitat econòmica de la independència

Adam Price, que va ser diputat a Westminster pel Plaid de Gal·les, considera que "ningú pot dir que una Catalunya independent serà pobra". Com a país, explica, Catalunya té "grans actius", especialment una població qualificada i amb habilitats. "Això no desapareix amb la independència", recorda Price, que considera que "amb el canvi sorgeixen noves oportunitats, i si tens una població emprenedora, aquestes oportunitats s'exploren".

Cargando
No hay anuncios

Price considera que es poden "debatre els costos de la transició" cap a la independència, però apunta que a llarg termini "els països que prenen les seves pròpies decisions tendeixen a anar millor". "Pots dissenyar les teves polítiques econòmiques específicament, d'acord amb la teva situació, les teves oportunitats i els teus reptes", assenyala.

"Els partidaris del no diuen que ser part d'un estat més gran et permet compartir els riscos", admet aquest expert, que considera que al final cada persona ha de prendre la seva pròpia decisió. "Un s'ha de basar en la manera com valorar el llarg termini respecte al curt termini; si s'està disposat a assumir un cert risc a canvi de la possibilitat d'un millor resultat més endavant", remarca.