L'amenaça del Tribunal de Comptes
Política12/04/2022

Economia assumeix la gestió dels avals de la causa d'Exteriors davant el Tribunal de Comptes

L'executiu argumenta que així "es preserva" l'Institut Català de Finances i es genera un "estalvi"

BarcelonaEl Govern ha decidit aquest dimarts que sigui el departament d'Economia el que assumeixi la gestió dels avals que la Generalitat va presentar al Tribunal de Comptes per fer front a les fiances de 5,4 milions d'euros per la causa d'Exteriors. D'aquesta manera, se'n deixa al marge l'Institut Català de Finances (ICF) –tot i que aquest ens continua sent qui atorga els avals– i es responsabilitza la conselleria i el titular, Jaume Giró, del Fons Complementari de Riscos. Segons ha explicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, després de la reunió del Govern d'aquest dimarts, així "es preserva" l'ICF i també es genera un "estalvi" a les arques de la Generalitat, perquè no s'ha de fer l'encàrrec de gestió a cap altra entitat i, per tant, no s'ha de pagar cap comissió. Una comissió que fonts d'Economia xifren en un 0,5% com a mínim i en uns 50.000 euros l'any.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Plaja ha insistit que aquesta decisió ja està prevista a la llei que regula el Fons Complementari de Riscos. L'article 5 diu: "El Govern pot encomanar la gestió del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya a una entitat gestora constituïda a aquest efecte o a una entitat gestora ja existent, o bé pot determinar que l'assumeixi directament el departament competent en matèria de finances". L'executiu s'ha decantat per aquesta última opció, que consta a la norma després que s'hagi tramitat al Parlament i els grups hi hagin presentat esmenes per modificar-la a petició de la conselleria. En un primer moment, quan l'estiu de l'any passat el consell executiu va aprovar de manera exprés el decret llei per presentar les fiances al Tribunal de Comptes, que afectaven una trentena d'ex alts càrrecs, no hi havia aquesta última possibilitat. És a dir, només es preveia l'encàrrec a una entitat ja existent o de nova creació.

Cargando
No hay anuncios

"Amb el canvi, el Govern tanca el procés de creació del fons de riscos, n’evita la provisionalitat i la temporalitat en l'administració i n’assegura la gestió continuada", ha argumentat la portaveu, que ha insistit que fins ara ho havia gestionat de manera "excepcional" l'Institut Català de Finances. A la pràctica, amb aquest moviment l'executiu també renuncia a trobar entitats privades que facin d'avaladors pels càrrecs de la Generalitat, que era un dels objectius que tenia al principi el departament quan va impulsar el decret. Els bancs van rebutjar fer-se'n càrrec per por als tribunals i ara, tot i que la norma no ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional, tampoc s'hi han prestat.

"Blindar" l'ICF

Segons fonts d'Economia, la decisió és una manera de "blindar" l'ICF en les seves facultats. Actualment, és una banca de promoció pública per al finançament de petites i mitjans empreses i la gestió d'avals no entra en les seves funcions habituals a ulls dels reguladors espanyols i europeus. També cal tenir en compte que la conselleria de Giró té l'objectiu de crear un banc públic aquesta legislatura i considera que prendre aquesta decisió fa el camí més "segur" i "fiable" en relació amb aquest objectiu. Ara bé, això no vol dir que confiï en aconseguir-ho a través del Banc d'Espanya: de moment el regulador espanyol ja ha rebutjat la proposta de fitxa bancària per a l'ICF que li va fer arribar al Govern i, tot i que hi ha presentat un recurs, és escèptic sobre el resultat.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta decisió, en tot cas, l'executiu pretén acabar amb el capítol del Tribunal de Comptes, perquè la setmana passada va acceptar els avals presentats per la Generalitat. La sala de justícia va esmenar la delegada instructora, Esperanza García, que en un primer moment els havia rebutjat, qualificant d'"absurda" i de "procés deductiu irracional" la seva argumentació.

El Govern rebutja reobrir la negociació dels Jocs

El tema estrella que encara ha de gestionar el Govern és el dels Jocs Olímpics d'Hivern. Ara el focus està posat en el rebuig de l'Aragó a l'acord tècnic que sí que han rubricat la Generalitat i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) sobre el repartiment de les disciplines olímpiques entre els dos territoris. L'Aragó va fer la setmana passada una nova proposta, però des de plaça Sant Jaume de Barcelona no en volen ni sentir a parlar. Per al Govern continua vigent el repartiment inicial i no ha volgut ni estudiar la nova proposta aragonesa. "No entrarem ni a valorar-la", ha dit aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. El COE té previst convocar una reunió per abordar el tema, però encara no té data.