Política03/11/2015

Duran estén la mà a Rajoy sense data de caducitat

El líder d'Unió adopta una posició equidistant entre el cap de l'executiu espanyol i Junts pel Sí, als quals acusa de no estar prou legitimats

Ferran Casas
i Ferran Casas

MadridNova visita de Josep Antoni Duran i Lleida a la Moncloa. I, de nou, en surt políticament amb les mans buides. El líder d'Unió, a diferència del que va fer el PNB, ha decidit assistir-hi, segons ha dit, "purament i simplement perquè en Rajoy em va convocar i no desaprofitarem cap ocasió de diàleg". El diàleg i l'intent de bastir una tercera via continuen sent el fonament de la seva acció política, i, pel que sembla, la seva paciència no té data de caducitat. El guió no s'altera passi el que passi i encara que, tal com ha reconegut, els fruits obtinguts "des de la sentència de l'Estatut" –juny del 2010– hagin estat nuls.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran i Rajoy s'han escoltat l'un a l'altre, però no han arribat a gaires acords, més enllà de compartir l'alarma per la resolució de Junts pel Sí i la CUP i que cal impugnar-la immediatament al Tribunal Constitucional per assegurar el compliment de la llei. El líder d'Unió s'ha situat en l'equidistància entre Rajoy i Mas i de tots dos n'ha assenyalat els errors, tot i que ha estat molt més sever i insistent amb els independentistes per presentar una resolució com la pactada amb la CUP, malgrat que el programa de Junts pel Sí "no parlava de república i sí de referèndum i diàleg".

Cargando
No hay anuncios

A Rajoy li ha indicat que no caurà en "l'adhesió militant" a la Constitució –ha fonamentat la seva posició en la sentència del TC de 2014 en què anul·lava la declaració de sobirania– i ha lamentat que faci "tard". Ara "tot són presses", ha lamentat, però no ha volgut caure en l'alarmisme a l'entorn d'una possible suspensió de l'autonomia. No la comparteix i abans que passi té la "garantia" de Rajoy que li trucarà per parlar-ne.

I és que ha recordat que ell s'ha passat la legislatura avisant que venia una declaració unilateral d'independència, i per a ell, aquesta resolució que es vol debatre el dia 9 pràcticament ho és. Segons Duran, "contrasta mandat democràtic i legalitat" i abona "el caos i la il·legalitat". Es dóna, a més, la circumstància que Junts pel Sí i la CUP van quedar el 27-S, les eleccions que van deixar Unió forma del Parlament, a les portes del 48% dels vots, un resultat massa curt, afirma el líder d'Unió.

Cargando
No hay anuncios

Duran ha insistit a fer realitat la tercera via malgrat els èxits nuls, i que ni el PSOE ni el PP atenen les seves peticions de donar a Catalunya un tractament singular a la Constitució i un model de finançament en la línia del concert. La solució al problema d'encaix passaria perquè arribés "una proposta atractiva i estimulant" que desarmés l'independentisme, ja que s'ha mostrat segur que molts dels votants de Junts pel Sí no volien altra cosa que forçar la negociació amb l'Estat.

És una oferta i una proposta que busca "reprendre l’esperit de pacte de la Transició" –en això coincideix amb Albert Rivera, de Ciutadans– i pactar creant una ponència al Congrés just després del 20-D. Duran, tot i que no és gaire amic de l'activitat parlamentària, s'hi vol implicar si el 20-D surt escollit. Fins aleshores, poca cosa es pot fer més enllà de cultivar "la intel·ligència i la prudència" i després donar resposta política. El diàleg i l'acord amb els partits estatals deixant de banda la independència és l'única possibilitat que veu el líder d'Unió: "És molt més difícil negociar la independència que el canvi d’estatus de Catalunya. La independència, ni amb el PSOE ni el PP ni amb cap Constitució hi té cabuda, i cal ser-ne conscients", ha dit. Els auguris polítics i electorals no són bons per a Duran i per a Unió, però, com va dir en el seu moment, morirà amb les botes del diàleg posades.