Duran s'equipara a Miquel Roca per canalitzar una segona transició
El cap de llista d'Unió avisa que un acord entre Junts pel Sí i la CUP abans del 20-D pot no beneficiar a CDC
BarcelonaJosep Antoni Duran i Lleida vol ser part de la "solució" a l'encaix entre Catalunya i Espanya i considera que la resolució del conflicte democràtic implica una "segona transició" a l'estat espanyol. Passar d'una "democràcia erosionada" a una de "qualitat", ha dit. En aquest període, Duran ha equiparat el paper que pot tenir al Congrés dels Diputats amb el que va jugar Miquel Roca a finals dels anys setanta, en l'edificació del pacte per a la Constitució de 1978. "Miquel Roca és millor que jo, però el seu paper polític el puc fer", ha assegurat en una roda de premsa a l'agència Efe.
Duran ha defensat que iniciar una "redefinició política i jurídica" d'Espanya comporta un "pacte d'estat" que haurà d'afrontar altres consideracions, a banda de la qüestió catalana, com la reforma de la llei electoral o la separació de poders. Així, creu que la solució és crear una ponència al Congrés de Diputats que discuteixi tot el que s'ha de reformar. En el marc d'aquest pacte, ha dit, l'independentisme "no hi té cabuda" i només Unió -que a parer seu és l'"única veu del catalanisme"- hi pot participar.
Per resoldre la qüestió catalana el cap de llista d'Unió ha defensat afegir una disposició addicional a la Constitució que reconegui la realitat nacional de Catalunya. Una modificació que ha defensat que conceptualment "no és una reforma" de la carta magna perquè no es tracta d'"obrir el meló" constitucional. La seva proposta és reconèixer la "realitat nacional" catalana i blindar les competències de la Generalitat en educació, cultura i llengua. "El PSOE i el PP mai negociaran la independència", ha dit, mentre que segons Duran la seva proposta sí que és negociable.
Com s'afegiria la disposició catalana? El procediment seria el mateix que es va utilitzar per introduir l'estabilitat pressupostària a la carta magna, una majoria dels 3/5 dels diputats, és a dir, la via més light de reforma que no requereix referèndum (si no és que ho demana una desena dels diputats de la cambra espanyola).
No s'ha volgut mullar sobre si seria millor que guanyés el PP o el PSOE per a la viabilitat de la seva proposta. "No m'ho sentiran dir en tota la campanya", ha dit Duran, afegint que els dos grans partits espanyols són responsables de la situació actual. "Són part de la solució però han propiciat el problema", ha assegurat, recordant que el PP va recollir signatures en contra de la reforma de l'Estatut.
Un pacte Junts pel Sí i CUP
En vista de l'acostament entre Junts pel Sí i la CUP, que han entrat en una "fase resolutiva" de les negociacions, Duran ha dit que un pacte no necessàriament beneficiarà a CDC i ERC el 20-D. "De la governabilitat a la decadència hi ha un pas", ha sentenciat, insinuant que les condicions de l'esquerra alternativa per a l'acord -Duran ha recordat que la CUP defensa l'eliminació dels concerts escolars- poden "espantar" a molts votants, sobretot de CDC.