Duran desafia les veus crítiques a trobar-li substitut
El líder d’Unió va mantenir diumenge un tens debat amb quadres del partit que aposten pel doble sí
BarcelonaEl consell nacional d’Unió es va reunir aquest diumenge sense prendre cap decisió final sobre el 9-N, però dotze de les quinze intervencions que van arribar des dels quadres citats a l’Hospitalet de Llobregat es van posicionar obertament a favor del doble sí. Tot i que el debat va ser globalment tranquil, dues intervencions van sulfurar el líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida. Segons diverses fonts presents al debat a porta tancada, Duran va desafiar les veus crítiques a trobar-li un relleu si no els satisfeia la seva actuació al capdavant de la formació democristiana. “Van ser dos rampells”, explica a l’ARA un destacat dirigent del partit. Les intervencions que van arribar del territori defensant sense embuts el sí-sí van ser nombroses i amb bon to -menys la d’un veterà conseller nacional que “gairebé perd els estreps”, segons fonts presents a la cita- però van ser preses com un toc d’alerta per la cúpula.
“Abans, Duran feia molt més territori. En els últims temps ha cedit aquesta responsabilitat a Ramon Espadaler, i ha constatat que ha perdut cert contacte amb la gent”, assenyalen des de la direcció democristiana. El màxim dirigent d’Unió ha vist com molts dels seus quadres repartits pel mapa del país s’han implicat directament en la V que va omplir Barcelona -ell no hi va assistir i encara no n’ha explicat els motius perquè “ho farien servir els independentistes i els espanyolistes”, segons va explicar en roda de premsa-, i és en aquest context que el debat intern sobre el 9-N està començant a prendre forma.
El lidera Espadaler, nou home fort del partit, des de la secretaria general democristiana i des del mateix càrrec a la federació de CiU. “La consigna que ens va voler transmetre diumenge Duran és que no ens fem mal entre nosaltres mentre decidim què fem al 9-N”, sostenen dirigents consultats. “La idea és fer encabir en una mateixa proposta els que aposten per la independència com a pas previ a la confederació i els que defensen la confederació sense aquest pas previ”, argumenta un veterà dirigent democristià.
En l’horitzó s’hi situa el decret de convocatòria de la consulta, previst per a les pròximes hores, i el debat sobre el pla B que hi haurà entre els partits que el 12 de desembre es van posar d’acord sobre la data i la pregunta del 9-N. Què farà Unió, quan arribi el moment? El sector sobiranista del partit observa amb atenció els moviments de Catalunya al Centre, la plataforma amb què Duran vol “refundar” el moderantisme del país. ¿Duran seguirà Artur Mas en unes eleccions plebiscitàries en què CDC i ERC defensin la independència? “A hores d’ara, sembla poc probable”, assenyalen des de la cúpula del partit.
El paper del líder d’Unió en aquesta fase clau del procés genera incomoditat a Convergència, on no el consideren “alineat” amb el president de la Generalitat. Tampoc falten veus democristianes, normalment pròximes a Duran -que exerceix un domini sòlid de l’estructura de càrrecs que ocupa el partit-, que no dubten a qualificar de “poc digne” la seva actitud envers Mas. Aquesta valoració la fan dirigents del partit que observen amb preocupació el fet que hagi polemitzat en públic amb Oriol Junqueras, president d’ERC, i amb les seves absències a la sessió de control al Congrés de Diputats. “Ja van dues vegades seguides que no fa ell la pregunta a Mariano Rajoy”, defensen a CiU.
Una conversa d’aquest diumenge entre el seu fidel portaveu a Madrid, Josep Sánchez Llibre, i un veterà conseller nacional és aclaridora: “Jo sóc molt del Duran, però hi ha vegades que no l’entenc. I el debat sobre la independència és un d’aquests casos”, sostenia l’interlocutor de Sánchez Llibre. Una frase que subscriuen altres dirigents.