CAP A LES PLEBISCITÀRIES

Duran intenta dinamitar la negociació Mas-Junqueras

El líder d’Unió revifa el tripartit per desqualificar ERC

Oriol March
06/12/2014
3 min

BarcelonaDur atac de Josep A. Duran i Lleida, líder d’Unió, contra la conferència que va pronunciar Oriol Junqueras aquest dimarts per fer explícit el seu full de ruta posterior al 9-N. “Rodejat de les patums responsables dels nefastos tripartits, el líder d’ERC va fer una esmena a la totalitat a la proposta de país del president [Artur Mas] i va posar de relleu alhora i sense contemplacions l’interès d’allunyar-se de CiU com si fóssim uns empestats”, dispara Duran en la seva carta web a la militància. Unes paraules que arriben just abans que comencin les negociacions personals entre Mas i Junqueras i en un moment en què les cúpules dels nacionalistes i dels republicans es miren de reüll a l’espera de poder arribar a un acord de cara a les futures eleccions plebiscitàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran, que el 9-N va optar pel sí-no i que es declara obertament contrari a la independència (no veu amb bons ulls una candidatura en clau independentista amb ERC), ha evitat desmarcar-se públicament del full de ruta de Mas. Això sí: en una entrevista la setmana passada a TVE, el cap de files de CiU a Madrid va considerar que la victòria de la candidatura unitària del president forçaria la “negociació del referèndum”, un punt que no apareix en el full de ruta de Mas. Duran sap que mentre ell no trenqui amb CDC l’entesa amb els republicans és més difícil. Unió, segons la direcció, manté una “prudent distància” de les converses entre CDC i ERC i, de moment, “no es tanca a res”. Un esquema similar a la negociació de la fallida llista sobiranista a les europees.

Mentrestant, però, Duran centra els atacs en els republicans i molt especialment contra Junqueras. Fa dues setmanes el va desacreditar com a actor per considerar si Catalunya seguiria dins l’euro i la UE en cas d’independència amb l’argument que el president d’ERC “no ha sortit de casa”, i ahir va voler deixar clar que Junqueras “vol un nou país” però, sobretot, “un nou govern”. Encapçalat, s’entén, per ell mateix. El republicà evita el cos a cos.

Duran espera -com també l’entorn de Mas- que tot plegat s’acabi resolent abans de Nadal. Un dels aspectes a debat és quan es fan les futures plebiscitàries, i el líder d’Unió, de manera implícita, assenyala que fer-les abans de les municipals no és la seva prioritat perquè podrien “interferir-hi”. A Unió no falten partidaris d’explorar l’opció d’esperar a després de les espanyoles perquè “es repartirien les cartes una altra vegada”, pel probable canvi de majories. A CDC, en canvi, estan expectants per com evolucionen les converses i només defensen que les plebiscitàries no coincideixin amb les municipals del mes de maig.

Optimisme oficial

Tot i els retrets soterrats, al marge dels públics de Duran, l’optimisme és el discurs oficial de CDC i ERC a pesar de la distància entre Mas i Junqueras. “Serà fàcil un acord si s’identifica el full de ruta com el més important”, va defensar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs. “La part més fàcil és enfocar el referèndum en forma d’eleccions, i la part més complexa complir i construir un estat independent. Ens entretenim en qüestions menors al costat de les que són transcendents i veritablement difícils”, va reflexionar Homs a Els matins de TV3. Tot i que al Govern no han caigut bé aspectes formals de la conferència de Junqueras -especialment que no saludés Mas des de l’escenari, o que no esmentés la querella de l’Estat contra el president pel 9-N-, de cara enfora no es vol començar cap polèmica.

La proposta de Junqueras, de moment, ha generat més consens entre ICV-EUiA i la CUP que no pas la de Mas. El líder d’ERC vol una “llista de llistes” i prefereix la “unitat de molts” a la unitat “d’uns quants”, mentre que el líder de CiU prefereix una candidatura “sense sigles” finançada a través d’una plataforma feta expressament que deixi els partits en “hibernació”. Una hibernació que l’executiva de CDC va aprovar aquesta setmana en cas que acabi sent necessària els mesos vinents.

A pesar de la dificultat de l’acord entre CiU i ERC, Josep Rull, coordinador general de CDC -i el primer dirigent nacionalista a apuntar com d’allunyades estan les propostes així que Junqueras va baixar de l’escenari dimarts-, va mostrar-se ahir convençut que hi haurà entesa “perquè és el que la societat demana”. El sobiranisme civil de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium també espera que la situació es desencalli.

stats