Duran agita l'espantall d'un pacte entre Junts pel Sí i la CUP per captar el vot moderat de Democràcia i Llibertat
El líder d'Unió assegura que CDC no vol explicar abans del 20-D "en mans de qui deixa el país"
BarcelonaJosep Antoni Duran i Lleida creu que ja hi ha un acord entre Junts pel Sí i la CUP però que no s'ha fet públic per no enrarir les perspectives electorals de CDC. "Com a ciutadà tinc dret a saber quins són els continguts del pacte", ha dit Duran en una roda de premsa a l'ACN, malgrat que el president de la Generalitat, Artur Mas, va asseverar ahir que encara no hi ha acord sinó una negociació que s'esgotarà fins al darrer moment.
Per què no expliquen el suposat pacte a parer del cap de llista d'Unió? L'exposició pública de l'acord amb l'esquerra alternativa "perjudicaria" les perspectives electorals de Demoràcia i Llibertat (DL), la coalició liderada per CDC. És per això que el democristià demana explicacions a les files convergents perquè aclareixin quin serà el "preu" de tirar endavant el procés de ruptura -Unió es podria beneficiar del vot moderat que eventualment fugiria de DL en cas de pacte amb els cupaires. "No volen explicar als seus votants en quines mans deixen el país", ha dit, afegint que "ocultar el pacte és un frau electoral".
El líder d'Unió ha considerat que molts votants que el 27-S van optar per Junts pel Sí per "donar suport" al president de la Generalitat i "forçar" el pacte amb l'Estat, ara es troben amb la "ruptura" de l'esquerra anticapitalista.
Duran prefereix eleccions al març
Malgrat que Duran ha criticat en moltes ocasions la proximitat de les conteses electorals en els darrers anys a Catalunya, aquest divendres s'ha decantat perquè hi hagin unes noves eleccions al març i no un acord amb la CUP. "Els dos escenaris són dolents, però és millor que es torni a decidir". Igualment, ha considerat que un pacte entre Junts pel Sí i els cupaires no aguantaria 18 mesos -el temps que s'han compromès a que duri la legislatura de transició a la independència- si no és que CDC "renuncia a ser el partit que era".
Unió proposa que la solució a l'encontre entre Catalunya i Espanya passi per afegir a la Constitució una disposició addicional que reconegui la "realitat nacional" catalana i que aquest pacte es sotmeti a consulta a Catalunya. Per a Duran, aquesta és una aposta que podria "assumir tothom", també els independentistes "més pragmàtics". En aquest sentit, ha defensat la creació d'una ponència en el si de la comissió constitucional al Congrés de Diputats per cuinar una segona transició, on el "catalanisme polític", que Duran només veu representat per Unió, hi tingui un paper rellevant. De fet, el mateix líder d'Unió s'ha erigit com el Miquel Roca (CDC) de la segona transició. "En aquell moment el catalanisme era lluny de ser majoritari a Catalunya", ha dit aquest divendres en roda de premsa.