155 i DUI: el diàleg torna a morir abans de néixer
Rajoy iniciarà avui la intervenció de l’autonomia, i el sobiranisme hi respondrà reactivant la independència
BarcelonaFi del temps mort. Per si hi havia algun dubte quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va suspendre la declaració d’independència el dia 10 per oferir diàleg, l’oferta tornarà a morir abans de néixer. Aquest matí a les 10 acaba el termini perquè el president català respongui a Mariano Rajoy si va proclamar la independència o no. El pla del Govern és repetir l’esquema de la carta que ja li va enviar dilluns, en què no responia la pregunta, emplaçava Rajoy a dialogar i li oferia un termini de dos mesos per concertar la trobada. El govern espanyol només acceptarà una rendició, i davant la resposta de Puigdemont ja té preparada l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. I la reacció del sobiranisme serà pujar l’aposta: declarar la independència al Parlament.
Puigdemont va suspendre la DUI el dia 10 per obrir la porta al diàleg a Rajoy, tenir un temps per esperar una mediació internacional i evitar la suspensió de l’autonomia. En vista de les tres portes tancades, el Govern i els partits ja preparen la declaració per respondre a la intervenció de l’autonomia, un cop les veus que demanaven suspendre-la han quedat en minoria. Els terminis de l’aplicació -primer el govern espanyol ha de determinar quines mesures concretes pren i després portar-les al Senat- permeten als partits fer la DUI abans que el govern espanyol hagi pres control efectiu de les institucions catalanes. El pla del Govern, com va explicar Carles Puigdemont als consellers nacionals del PDECat, és fer el ple de proclamació abans que el Senat aprovi les mesures per aplicar el155. “Si cal, farem els dos plens a la vegada”, va arribar a dir Puigdemont davant dels quadres del seu partit. El Senat pot esperar fins dijous o divendres de la setmana que ve per convocar el ple, i fins i tot podria enviar un nou requeriment a Puigdemont, cosa que deixaria dies de marge als sobiranistes per convocar el ple de la DUI.
Puigdemont va obtenir l’aval dels quadres del PDECat per al següent moviment en un consell nacional que s’esperava mogut pel debat intern al partit, amb veus que demanaven aplicar ja la DUI, sectors que optaven per declarar-la i convocar eleccions tot seguit i d’altres que s’inclinaven, directament, per fer eleccions i evitar així l’aplicació del 155. Tot i així, el partit va viure un nou tancament de files entorn el president en una trobada en què només van intervenir la coordinadora general, Marta Pascal, i Puigdemont.
Pascal va donar l’aval del partit a Puigdemont, i va assegurar que si l’Estat aplica el 155 tindrà la complicitat del PDECat per reactivar la DUI. Després va intervenir el president, que va insistir que avui oferirà diàleg a Rajoy, sense donar més detalls sobre el contingut de la carta.
La remor entorn la possibilitat que part del PDECat plantegés una convocatòria electoral -prèvia o posterior a la DUI-, avançada per La Vanguardia, va créixer quan el govern espanyol va afirmar que uns comicis serien interpretats com una “tornada a la legalitat” i evitarien el155. L’opció va inquietar ERC i la CUP, que ho veien com una marxa enrere, però ni tan sols es va posar sobre la taula en la reunió del PDECat. Ho va subratllar Pascal a la sortida del consell nacional, en què va emfasitzar que no preveu unes eleccions immediates. Al partit hi va haver malestar per les sospites de les altres formacions sobiranistes per una possible marxa enrere.
Puigdemont va citar els quadres del PDECat per tancar files, i també ERC va reunir les seves bases per enviar un missatge de tranquil·litat. Després que la DUI suspesa generés inquietud en part dels militants d’ERC, la formació va organitzar assemblees territorials per explicar els pròxims passos. Un format a porta tancada que la formació ja ha fet en altres moments decisius del Procés -l’últim, per la qüestió de confiança a Puigdemont, el setembre de l’any passat, i en què es va posar el referèndum en el full de ruta- i que serveix per greixar la unitat del partit. De les trobades, que se succeiran fins divendres, en va sortir el missatge inequívoc que s’ha de fer la DUI i escampar qualsevol ombra d’eleccions autonòmiques. El pla és el que està marcat a la llei de transitorietat: que les eleccions siguin sis mesos després de la proclamació, com a punt i final del procés constituent.
El pla de l’Estat
L’Estat, però, no farà marxa enrere per una proclamació d’independència al Parlament. Fonts de la Moncloa citades per l’agència Europa Press apuntaven ahir al vespre que la decisió del Govern d’aixecar la suspensió de la DUI com a resposta a l’aplicació del 155 era un “xantatge intolerable”. L’executiu espanyol va acabar de dissenyar ahir els detalls de la intervenció autonòmica amb el PSOE i Ciutadans. A l’espera que el govern de Rajoy concreti els detalls de les mesures -hi podria haver un consell extraordinari avui mateix o dissabte, després del viatge del president espanyol a Brussel·les- el pla amb què treballava era que Puigdemont fos tutelat per una “autoritat governativa transitòria” que pilotaria la Generalitat fins a la convocatòria d’eleccions. Els consellers també serien substituïts per tècnics que controlessin l’administració, i es faria especial èmfasi en el control d’algunes competències, com la dels Mossos o Ensenyament.
La nova fase del xoc entre el govern espanyol i l’executiu de Carles Puigdemont s’iniciarà avui sense que el camí estigui clar ni a Madrid ni a Barcelona. L’article 155 de la Constitució és una via inexplorada que el govern espanyol dotarà de contingut a mida per a la crisi catalana. I la declaració unilateral d’independència, de conseqüències imprevisibles, pot augmentar encara més la repressió d’un Estat que ja té els líders del sobiranisme civil a la presó i que amenaça de suspendre l’activitat de les entitats independentistes. El xoc va en augment, i el diàleg i les ofertes de mediació segueixen sense aparèixer.