Política22/07/2019

Esquerra veu "negligent i irresponsable" que Sánchez hagi obviat Catalunya

Vox, Cs, el PNB, Compromís i Bildu també critiquen la falta de mencions al problema català

Germán Aranda
i Germán Aranda

MadridEl to conciliador de les últimes setmanes del portaveu d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha canviat aquest dilluns un cop s'ha acabat el primer discurs d'investidura de Pedro Sánchez. Per a Rufián, és "irresponsable" el fet que Sánchez "s'ha referit una vegada, al final i només tres segons, als seus socis de govern imprescindibles" i també ha assegurat que "és negligent que durant dues hores hagi parlat zero vegades de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit, tanmateix, manté la seva postura de "no bloqueig" si hi ha un acord amb Unides Podem. "Per nosaltres no serà", ha insistit Rufián. "Hi ha alguna música que ens ha sonat bé, com les mesures socials", ha reconegut Rufián, però creu que ara mateix estan "més lluny d'un acord que fa 24 hores". "Ens va semblar molt bé l'ambient de negociació que es va crear el cap de setmana", ha dit Rufián. "L'única cosa bona és que encara queda molt debat", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Els portaveus de Cs i de Vox, Inés Arrimadas i Iván Espinosa de los Monteros, també han criticat la falta de mencions a Catalunya, des d'una òptica, esclar, oposada a la d'Esquerra. "L'únic important del discurs és el que no ha volgut dir Sánchez: que està negociant amb els populistes i amb els independentistes. Ha hagut d'anar a llocs molts llunyans, però no ha volgut parlar del repte separatista per no molestar els seus socis", ha assegurat Arrimadas, que creu que les paraules de Sánchez estaven "fora de la realitat", ja que no tenien en compte "que Sánchez no té majoria absoluta".

Pel que fa Espinosa, que creu que el discurs ha sigut "el més patètic de la història dels discursos a Espanya", també ha lamentat que Sánchez hagi "evitat tocar el principal problema que toca Espanya, que és el conflicte independentista".

Cargando
No hay anuncios

Menys fatalista ha sigut el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que creu que ha sigut un "discurs típic amb moltes mesures" i "precís" en algunes d'elles, però que no ha tingut en compte els socis necessaris de govern. La diputada de Bildu, Mertxe Aizpurua, i el de Compromís, Joan Baldoví, també s'han mostrat crítics amb la no menció de Sánchez a Catalunya.

El diputat del PP Teodoro García Egea ha sigut l'únic representant de partits que no ha mencionat la falta de menció de Sánchez al conflicte territorial, però ha titllat de "lamentable" que s'hagi dedicat a "treure pit" de polítiques "que ja estaven fetes i amb les quals no ha tingut res a veure". Li ha demanat, a més, que se centri en demanar apel·lar al suport de Podem i els independentistes perquè l'apel·lació al PP "no és creïble".

Cargando
No hay anuncios

Els representants d'Unides Podem han sigut els únics que no han comparegut, ja que ho faran després de la intervenció d'Iglesias d'aquesta tarda.

Sense ponts a l'independentisme

Les diputades de JxCat i d'Esquerra que encara no han expressat quin serà el sentit del seu vot a la investidura no han rebut durant les primeres dues hores de discurs de Pedro Sánchez cap missatge que apunti cap a un diàleg efectiu que trobi un punt de trobada entre l'independentisme i l'estat espanyol. El president en funcions s'ha limitat a defensar que "l'estat d'autonomies és i va ser una gran idea" i a apuntar a un nou finançament que redueixi desigualtats sobretot mitjançant inversions en infraestructures. En aquest aspecte, tanmateix, ha citat Cantàbria i Extremadura, l'alta velocitat i les xarxes de rodalies, però cap concreció sobre Catalunya més enllà del "corredor del mediterrani".

Cargando
No hay anuncios

El supercomputador recentment assignat a Barcelona ha sigut l'exemple més concret que ha fet servir Sánchez de la relació amb Catalunya, i l'ha ressaltat com a exemple de "quan treballen junts el govern d'Espanya, l'Ajuntament de Barcelona, la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya".

El president en funcions ha volgut seduir Catalunya amb una Espanya social, digital, tecnològica, europeista, ecologista i feminista, i no pas amb mencions específiques a un procés independentista que, pel seu discurs, no sembla que sigui un dels principals reptes de la investidura. Sense mencionar-ho concretament, ha equiparat el procés al Brexit i ha criticat la decisió d'"aixecar barreres internes quan n'hem de tombar d'externes". "Aprenguem d'experiències com el Brexit, construït sobre una fal·làcia i soscavant els consensos més essencials", ha dit Sánchez, que ha assenyalat que "ningú és menys català o menys basc per ser més europeu, al contrari".