Política22/07/2018

Bonvehí assumeix la presidència amb vot de càstig

Puigdemont hi intervé per garantir una llista de consens

N.o.
i N.o.

BarcelonaPassaven pocs minuts de les dotze del migdia quan David Bonvehí va registrar la candidatura a presidir el PDECat acompanyat de Maria Senserrich, Lluís Guinó i Ferran Bel. Ho feia després d’hores de negociació amb el sector crític i de rebre l’aval de l’expresident Carles Puigdemont perquè fes un equip de “consens”. Els associats van donar suport amb un 65% dels vots a la nova direcció que presidirà juntament amb la diputada al Congrés Míriam Nogueras. Un vot de càstig -el 29% va anar a parar a la llista alternativa de David Torrents, associat per Badalona- que el mateix Bonvehí va entomar fent autocrítica en el seu primer discurs com a màxim dirigent del PDECat: “Soc conscient que hi ha coses que no hem fet bé”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A què es referia Bonvehí? El procés per elaborar una única candidatura va ser dur. Les negociacions feia dies que duraven i la primera pedra per aconseguir-ho va arribar ja a l’assemblea amb la renúncia de la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, a qui els crítics -entre els quals Puigdemont- no acceptaven com a líder. L’anomenat pacte de Lledoners -cuinat amb els exconsellers presos i Puigdemont- es va traduir a partir de llavors en una negociació sobre els membres de la nova executiva (una trentena) sota el lideratge de Bonvehí i Nogueras. Ara bé, la relació entre els membres que havien de formar part de la nova candidatura es va esquinçar diumenge a la matinada, dins la ponència d’organització que debatia sobre els estatuts. El motiu? La composició de la comissió delegada -al final només en formaran part els exconsellers- per decidir la transició a la Crida: la direcció de Pascal defensava que fossin setze membres i això va provocar un debat tens entre Bonvehí i Buch. També les incompatibilitats, que el sector crític volia relaxar perquè els membres de Govern poguessin ser dins la direcció i que va provocar una discussió entre la JNC i el conseller Damià Calvet.

Cargando
No hay anuncios

“Ens hem trencat les banyes perquè es complís el pacte de Lledoners”, asseguraven ahir des del sector crític, mentre que els afins a Pascal afirmaven que després de la renúncia de la seva coordinadora general havien de tenir més marge per fer la nova direcció. La distància de posicionaments dissabte a la nit va ser tan gran que, segons fonts coneixedores, uns i altres van començar a bastir dues llistes per confrontar-se l’endemà a l’assemblea. Bonvehí per una banda i els crítics per l’altra. “Es va trencar la confiança”, afirmen fonts dels dos sectors.

Amb tot, la divisió es va acabar diumenge a primera hora amb una conversa amb Puigdemont. Davant la possibilitat que les famílies arribessin dividides a l’hora de presentar candidatures, l’expresident va mantenir una videoconferència amb Bonvehí -també va parlar amb Batet- i el va beneir perquè tingués marge per bastir una candidatura de consens. Va intervenir així perquè tots plegats s’unissin en una sola llista en què continua la major part de l’antiga direcció de Pascal i cares noves com l’alcalde de Gironella i coordinador del congrés, David Font; gent de territori o figures visibles del sector crític com Nogueras, la diputada a Madrid Lourdes Ciuró i l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó. El discurs de Bonvehí davant l’assemblea del PDECat va ser fruit de les últimes 72 hores: va fer autocrítica i es va comprometre a forjar un equip “unit” i “monolític”. També va demanar “ajuda” a la militància perquè va admetre “ser conscient” que el camí que li espera al PDECat no és senzill.