La dreta catalana tria enemic: els "woke"
Junts, Vox, el PP i Aliança fan servir aquest terme per criticar ERC, els comuns i la CUP, que es desmarquen de l'etiqueta tot i compartir els valors que representa


BarcelonaEl terme woke és una arma llancívola en mans de l'extrema dreta des de fa anys. Donald Trump, Elon Musk o Javier Milei el fan servir sense complexos per carregar contra un sector de l'esquerra que, a parer seu, pretén fer passar les minories per davant de les majories. L'ús de woke en un sentit pejoratiu també ha aterrat a Catalunya. El PP, Vox i Aliança Catalana –i les xarxes socials– l'han adoptat per desqualificar polítiques en defensa dels col·lectius LGBTI i racialitzats que, a Catalunya, s'han posat en marxa quan han governat Esquerra, des de la Generalitat, i els comuns, a l'Ajuntament de Barcelona. Fins i tot Junts s'ha sumat al carro i a l'esborrany de la seva ponència política va arribar a plantejar la necessitat de batallar contra el "pensament woke" –la militància ho va esmenar i, a la versió final, hi apareix la paraula bonisme–. Per què?
El terme woke –en anglès, estar despert–en el seu origenno tenia una connotació negativa. Era la manera com es van començar a autodenominar moviments progressistes nascuts a les universitats nord-americanes durant la dècada del 2010, que instaven a prendre consciència (o despertar, d'aquí l'adjectiu) de les opressions sobre determinades minories, fos per temes racials, religiosos o per la seva identitat de gènere o orientació sexual. També se'l va fer seu el corrent Black Lives Matter i la quarta onada feminista. Aviat tot plegat va desencadenar en una "reacció contracultural", explica Pablo Simón, professor de ciències polítiques de la Universidad Carlos III de Madrid. "Això genera que un segment de la població, els white angry men [homes blancs enfadats], se sentin desplaçats", detalla.
Com arriba això a Europa, Espanya i Catalunya? Influenciadors d'extrema dreta han començat a popularitzar el terme per sostenir que, darrere de la reivindicació de les minories, hi ha una voluntat d'instaurar una "construcció social" que atempta contra els que consideren valors tradicionals i que vol dissoldre la societat occidental. "L'ús de l'etiqueta woke per part de la dreta és, mutatis mutandis, el que l'esquerra fa amb l'etiqueta de fatxa", exemplifica. Un paral·lelisme similar feia servir aquesta setmana el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que es va queixar que tot postulat progressista fos assenyalat amb aquesta etiqueta: "L’emergència climàtica és woke. La igualtat entre homes i dones és woke. Els drets de les dones són woke. Ser gai, trans i lesbiana és woke. (...) Europa és woke, l'ONU és woke, els sindicats són woke. Pagar impostos és woke [...] En definitiva, no ser un maleït fatxa és woke, sembla".
Una etiqueta aliena
Aquests antecedents són els que han dut els partits catalans que podrien identificar-se amb aquest ideari a desmarcar-se de la terminologia woke. Esquerra, els comuns i la CUP no es reconeixen en aquest terme, segons traslladen a l'ARA fonts de totes tres formacions. "El terme es va crear per desprestigiar el que l'esquerra ha fet sempre per fer valer els drets de totes les persones", argumenten fonts republicanes. Des dels comuns s'hi afegeixen i subratllen que la dreta l’ha transformat en un concepte despectiu per desacreditar determinades lluites progressistes, presentant-les com a "exagerades". Els cupaires apunten que parlar d’aquest concepte i vestir-lo com un corrent mundial "és entrar i comprar el seu marc", acceptant que allò que abans era assumit com a defensa dels drets humans "ara és un corrent que fa nosa".
Tot i marcar distàncies amb el concepte, això no els ha estalviat que els seus adversaris polítics de l'altra banda de l'hemicicle el facin servir contra ells. Per al líder del PP, Alejandro Fernández, la cultura woke és la "deformació natural del comunisme". "Ara són més suaus; és una perversitat de vellut. Com que no poden enviar ningú al gulag, imposen els seus valors a través de la cancel·lació", va dir al pòdcast titulat, precisament, La Catalunya Woke. Junts també ha fet servir alguna vegada aquest terme al Parlament i el diputat Agustí Coromines ha estat especialment bel·ligerant amb el que representa: "La deriva cap a la ideologia woke és tan preocupant com el nacionalpopulisme d’Aliança Catalana", ha escrit al seu blog. Els satèl·lits d'Aliança Catalana a les xarxes també carreguen contra ERC, la CUP i comuns, de la mateixa manera que també ho fa Vox.
Per què la dreta veu en els atacs a les reivindicacions woke un filó electoral? El professor de filosofia moral i política de la UPF, Jordi Mir, explica que és un flanc fàcil per on créixer electoralment dins de majories que es consideren alienes a les lluites de les minories. L'expert també assenyala que l'etiqueta woke s'està fent servir com a arma dins dels moviments progressistes: "Col·lectius d'esquerra més preocupats per les condicions materials de vida consideren woke els que se centren massa, d'acord amb el seu parer, en temes de gènere o diversitat", manté. És el cas del corrent del feminisme que qüestiona, dins del mateix moviment, la defensa dels drets de les persones trans, per exemple.