POLÈMICA ACADÈMICA
Política25/04/2013

El dret a decidir sacseja la Universitat de Georgetown

Una economista denuncia que Madrid ha maniobrat per fer-la fora

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

Washington"El govern espanyol rebutja publicar les balances fiscals. Només el 2008, després de molta pressió, van publicar algunes dades. Es va confirmar que el dèficit fiscal de Catalunya, acumulat des del 1986, era de més de 200.000 milions d'euros. Així, s'entén per què aquesta informació s'havia mantingut en secret". Aquesta frase al vídeo Stop l'espoli, de la Fundació CatDem (la de CDC) -segons explica l'economista Clara Ponsatí- i unes declaracions sobre el dret a decidir de Catalunya que va fer al setembre a la cadena Al-Jazira han provocat que el govern espanyol hagi mogut fils per no renovar-la com a professora de la Càtedra Príncep d'Astúries de la Universitat de Georgetown de Washington.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ponsatí diu que el bloqueig a la seva renovació es fa després que diverses fonts -entre les quals la Fundación Endesa, que dota la càtedra- li fessin arribar el malestar del govern d'Espanya per la seva aparició en diferents mitjans parlant de Catalunya. "L'ambaixador espanyol ha expressat la seva angoixa a diferents acadèmics de la Universitat de Georgetown", explicava ahir a l'ARA l'economista, especialitzada en la teoria dels jocs. "El ministeri [d'Educació] ho explica en termes administratius. No obstant això, el fet que la cadira quedi vacant el pròxim any acadèmic parla per si sol", lamentava.

Cargando
No hay anuncios

Des del ministeri, la directora de comunicació, Margarita Mayoral, va negar que n'hagin prescindit per motius polítics. "Aquesta càtedra, com la d'Iberdrola a la Universitat de Nou Mèxic, és per un any i es renova només per raons excepcionals. I no ha sigut el cas", va dir Mayoral, que va afegir que Ponsatí pot tornar a presentar-se a la nova convocatòria de la càtedra. "Si es considera que és la millor candidata tornarà a tenir plaça". Mayoral sosté que no "es veta a ningú" i que el procés és "transparent", ja que la decisió també la pren la universitat americana.

Per la seva banda, l'ambaixada espanyola a Washington va assegurar que la renovació de Ponsatí era una qüestió del ministeri i que l'ambaixador no va interferir en la decisió final.

Cargando
No hay anuncios

Ponsatí va explicar ahir que té el suport del supervisor de la càtedra i director del centre d'estudis europeus de la prestigiosa universitat, Jeff Anderson. "Que les autoritats espanyoles interfereixin per raons polítiques en un nomenament acadèmic, amb menyspreu de la llibertat d'expressió i acadèmica, és alarmant i només es pot titllar de censura", va dir l'economista catalana.

Anderson també va mostrar la seva decepció per la decisió del ministeri de no allargar la càtedra un any més a Ponsatí. "Vam rebre la seva petició per quedar-se un any més -com han fet altres professors- i vam acceptar-la, ja que la considerem una professional excel·lent", va assegurar. De fet, els últims quatre professors universitaris que han ocupat aquesta càtedra van demanar la renovació i se'ls va concedir.

Cargando
No hay anuncios

Anderson va escriure al novembre al govern espanyol per comunicar que Georgetown volia Ponsatí per al pròxim curs, però fins al febrer no van tenir cap resposta. "Van rebutjar la sol·licitud. La versió oficial és que el ministeri creu que cal canviar el procés administratiu de totes les càtedres que hi ha als Estats Units per donar oportunitats a més professors", va explicar.

Davant del canvi i el retard del ministeri a contestar, la Càtedra Príncep d'Astúries estarà vacant el pròxim curs. "Aprofitarem per discutir els nous criteris de selecció", va dir Anderson, que va lamentar la no renovació de l'economista catalana, la primera dona que ha ocupat aquest càrrec en 13 anys d'història de la càtedra, que deu el nom al fet que l'hereu a la Corona espanyola fes els estudis a Georgetown.

Cargando
No hay anuncios

"Si és veritat, i no tinc cap raó per no creure les paraules de Ponsatí, la decisió ha sigut molt inapropiada", va dir Anderson sobre la denúncia de "censura" que ha fet l'economista catalana.