CANVI DE CICLE

Dret a decidir camí d'Estrasburg

i Ferran Casas
05/05/2013
3 min

BarcelonaEls partits no saben com farà la Generalitat els pressupostos del 2013 (si és que els fa) i amb quin dèficit. I tampoc com gestionaran el no de Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba a la consulta per l'estat propi que s'ha de fer el 2014. Sí que compten, en canvi, que el 25 de maig del 2014 hi ha eleccions europees. I tots hi han començat a pensar. L'ARA va publicar dijous que sectors de CDC volien fer un pols intern per no presentar-s'hi amb Unió. Seria un primer pas per trencar la federació, fonamentat en el fet que no comparteixen l'objectiu final: estat propi els uns i Espanya confederal els altres. La remor a CiU ha derivat en un debat sobre com s'ha de presentar el sobiranisme, i més tenint en compte que dos i dos no sumen quatre sinó més aviat tres si prenem com a referència les europees del 2009 i que el debat català de l'estat propi caldrà fer-lo compatible amb el continental sobre les mesures d'austeritat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fons la consulta, que ahir Oriol Junqueras, d'ERC, va demanar accelerar davant la situació "desesperada" del país, i el caràcter instrumental que poden tenir unes eleccions amb poca participació i en què, potser, és més fàcil fer-se notar. Si l'Estat segueix dient no a la consulta pactada que anhelen els partits que demà es reuniran a la Generalitat en la cimera pel dret a decidir, les europees poden ser la pròxima etapa. Una coalició sobiranista explícita els donaria un aire més plebiscitari que el 25-N, per bé que fer lectures nítides tampoc seria senzill. Al Govern n'hi ha que, fins i tot, especulen sobre forçar el conflicte fent aquell dia una consulta alegal a les portes dels col·legis. La llei prohibeix iniciatives així per evitar condicionar el sentit del vot. L'incert panorama obre incerteses, sobretot en el camp del sobiranisme.

Convergència i Unió

Turbulències internes i alhora aposta per una gran aliança

Els que a CDC volen precipitar el trencament amb Unió no es veuen fent camí amb els socis més enllà de la consulta, i més amb la polifonia dels últims mesos. Però les direccions d'un partit i l'altre no volen ni sentir a parlar de trencar (debilitar-se per a ells), si més no per ara. Insisteixen a presentar les europees com una oportunitat per reivindicar el dret a decidir, una demanda que sí que els uneix. A CDC prefereixen parlar de sumar-hi ERC que d'altres escenaris. Encara no han definit res dels candidats. La idea de Convergència és que segueixi Ramon Tremosa i la d'Unió que ho faci Salvador Sedó, però la mala relació entre l'un i l'altre ho complica tot. No només no comparteixen grup a l'Eurocambra.

Esquerra Republicana

Sense candidat clar i a l'espera del que passi amb CDC i UDC

Esquerra està a l'espera. L'últim candidat europeu va ser Junqueras, que lògicament no repetirà. La direcció ha descartat alguns noms, com l'encara cap de files a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, però encara no té clar el perfil que busca. Tindrà molt a veure amb si ha d'encapçalar o no. En les últimes ERC ja va proposar anar-hi en coalició a CiU i ICV, i ara està atenta als moviments de la federació. Si CDC no anés amb Unió, l'aliança seria més fàcil, afegint, això sí, una esmena a les polítiques d'austeritat que ja condicionen la convivència.

Iniciativa per Catalunya

Substitut per a Romeva i ni parlar-ne de "bromes" amb CiU

Joan Herrera vol convertir les europees en un primer pas per aglutinar tota l'esquerra alternativa, però haurà d'anar amb peus de plom per fer compatible els compromisos amb Equo i l'aliança amb IU, que mai ha digerit que els ecosocialistes formin part del grup verd a Estrasburg. Herrera considera una "broma de mal gust" una coalició que inclogui CiU i ha de buscar candidat, perquè Raül Romeva no vol seguir.

Esquerres alternatives

La CUP i Nova Esquerra Catalana busquen aliats

La CUP i NECat, que lidera Ernest Maragall, volen treure el cap a les europees. Els primers van seguir l'esquerra abertzale i van donar suport a Iniciativa Internacionalista als anteriors comicis. El seu escenari ideal seria l'acord amb EH Bildu, però dins la coaliació abertzale també hi ha EA i Aralar, socis d'ERC. NECat va saludar ahir mateix la possibilitat d'una coalició entre convergents i republicans. S'hi sumarien amb els ulls tancats.

stats