Política13/06/2013

Margallo diu que les paraules de Cameron sobre el dret a decidir no són vàlides per a Espanya

El primer ministre britànic va afirmar sobre el debat independentista que "el correcte és presentar els teus arguments, defensar-los i permetre a la gent decidir"

Joan Faus
i Joan Faus

MadridEl ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, ha rebutjat aquest dijous que les paraules que va pronunciar ahir dimecres el primer ministre britànic, David Cameron, sobre el dret a decidir puguin ser vàlides a Espanya. Cameron va dir a Londres que "no es poden ignorar les qüestions de nacionalitat, independència i identitat". Malgrat que no va esmentar explícitament Catalunya, sí que es va referir al president espanyol, Mariano Rajoy, i va alertar que en casos de debat independentista "el correcte és presentar els teus arguments, defensar-los i permetre a la gent decidir".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de participar en un esmorzar informatiu a Madrid de l'alta representant d'Afers Estrangers de la Unió Europea, Catherine Ashton −que ha rebutjat valorar les paraules de Cameron−, Margallo ha estat preguntat pels periodistes per les declaracions del primer ministre britànic. "Cada país té un ordenament constitucional intern, i el tractat de la UE es remet a aquest ordre constitucional intern. El Regne Unit no té una Constitució escrita i probablement la decisió del senyor Cameron sigui una decisió correcta des del seu punt de vista intern. No és el cas de la Constitució espanyola, que té un article primer que diu que la sobirania resideix en el poble espanyol en el seu conjunt i no en una part, i l'article segon que parla de la indivisibilitat d'Espanya", ha replicat el ministre, que ha afirmat que totes les altres constitucions europees "tenen la mateixa declaració" que l'espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Margallo ha insistit que "qualsevol territori" que opti per una "declaració unilateral o una declaració pactada" d'independència queda "automàticament" exclòs de la Unió. "El problema ve quan ha de demanar l'ingrés en una Unió de la qual s'ha sortit i ha de ser votat per unanimitat", ha dit.

El titular d'Exteriors ha reiterat que una hipotètica Catalunya independent fora de la UE suposaria una caiguda del PIB català d'entre el 20 i el 25%, i s'ha tornat a mostrar confiat a solucionar la tensió actual: "L'adéu a Espanya significaria l'adéu a Europa. Catalunya és una peça importantíssima d'Espanya en termes polítics, socials i econòmics, i el que hem de buscar és un acomodament que vagi disminuint aquesta pressió, que jo estic segur que ho farem identificant i solucionant els problemes de discussió, però mai sense trencar el joc de cartes ni donant un cop de porta, sinó buscant dins de casa una vida que sigui còmoda per a tots els altres".