Política20/02/2014

El Congrés rebutja "taxativament" el "pla secessionista" a Catalunya amb els vots del PP, PSOE i UPyD

Rosa Díez accepta a última hora una esmena dels socialistes que li garanteix el suport del 86% de la cambra

Acn
i Acn

MadridEl Congrés ha aprovat aquest dijous per 272 vots a favor, 43 en contra i una abstenció una moció d'UPyD que expressa el "rebuig taxatiu" de la cambra al "pla secessionista" de la Generalitat de Catalunya i a la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya. El text ha comptat amb el suport del PP i del PSOE després que la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, hagi acceptat una esmena parcial del Grup Socialista al segon punt de la moció. UPyD ha aconseguit sumar d'aquesta manera les dues grans formacions espanyoles (el 86% de la cambra) per rebutjar per primera vegada la Declaració de Sobirania a les Corts. CiU, PNB, Esquerra Plural, ERC, Amaiur i gairebé tota la resta del Mixt hi ha votat en contra. El Congrés dóna també d'aquesta manera una resposta anticipada a les iniciatives del Parlament i dels grups catalans perquè l'Estat cedeixi a la Generalitat les competències per celebrar un consulta.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer punt de la moció, que ha comptat des del primer moment amb el suport del PP i del Grup Socialista (PSOE i PSC), diu que el Congrés "rebutja expressament de manera rotunda el pla secessionista de la Generalitat de Catalunya aprovat per la resolució 323/IX de 27 de setembre de 2013 del Parlament de Catalunya, que desenvolupa alhora la Resolució 5/X d'aquest Parlament, de 23 de gener del 2013, per la qual es va aprovar l'anomenada Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya'".

Cargando
No hay anuncios

UPyD ha aconseguit el suport del PSOE al segon punt i al conjunt de la moció després d'unes negociacions en què Rosa Díez ha prioritzat el suport de les dues grans formacions a la contundència de la resolució. El text original d'UPyD instava el govern espanyol a "prendre les mesures necessàries per posar remei l'incompliment obert de la legalitat vigent i les resolucions judicials que sistemàticament fa la Generalitat". Aquest redactat no va agradar a socialistes i populars, que van entendre que han de ser els tribunals els qui garanteixin el compliment de les sentències.

Per aquest motiu, el PP va presentar una esmena de substitució –inicialment acceptada per UPyD però que el PSOE no compartia– que instava el govern espanyol a "seguir utilitzant tots els instruments que preveu la Constitució i el conjunt de l'ordenament jurídic" per "garantir" el compliment de la legalitat i recordava "a totes les institucions" que cal "complir les sentències i resolucions dels jutges i tribunals".

Cargando
No hay anuncios

El fet que el PSOE no estigués disposat a compartir aquest text –fet que bolcava els socialistes a una abstenció al conjunt de la moció– han fet que finalment Rosa Díez s'hagi decantat per l'esmena alternativa que li han presentat els socialistes, que es limita a "instar el govern d'Espanya a seguir utilitzant els instruments de la Constitució i el conjunt de l'ordenament jurídic per garantir el compliment de la legalitat", sense que hi constin ja a les sentències dels tribunals –una referència implícita a les sentències sobre la immersió lingüística– ni directament al suposat incompliment per part de la Generalitat.

La votació ha tingut lloc aquest dijous, però el debat es va celebrar dimecres. La portaveu d'UPyD va assegurar que el dret a decidir "és de tots els espanyols i no d'uns quants que volen decidir per tots". "Ens volen negar fins i tot el dret que aquesta cambra, on hi ha la sobirania nacional, es pronunciï", va afirmar. Segons Díez, la moció anava "en defensa de l'interès general" i del "dret a decidir de tots els espanyols".

Cargando
No hay anuncios

El portaveu socialista en aquest debat, el diputat Fernando López Amor, va criticar la "mandra" del govern espanyol a l'hora de donar resposta al "desafiament sobiranista" i va demanar que més enllà de plantejaments rupturistes abordi la qüestió des de "plantejaments polítics" i "intel·ligents". López Amor va afirmar que el seu grup no té "cap problema" amb el primer punt, que "va ser votat en contra pel PSC" al Parlament, però no del segon.

Per contra, el portaveu del PP en el debat, Antonio Gallego (PPC), va expressar el suport del seu grup al conjunt del text. "El govern d'Espanya seguirà actuant amb fermesa i d'acord al dret davant de qualsevol acord il·legal a Catalunya", va dir "i defensarà el marc constitucional i les regles democràtiques".

Cargando
No hay anuncios

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, va recordar a la portaveu d'UPyD que la sobirania de Catalunya "ni es dóna ni es treu" i la va instar a presentar a les Corts espanyoles una proposta perquè s'exerceixi el "dret a decidir" dels espanyols sobre Catalunya. "Diuen que el pla és il·legal, però com pot ser il·legal votar?", va preguntar Bosch, que ha recordat que si hi ha una contradicció entre la llei i el vot, cal anular la llei.

El portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, ha assegurat que el discurs d'UPyD està "construït sobre una gran mentida" que busca "només pescar un grapat de vots a costa de la convivència dels ciutadans". Coscubiela va recordar que l'acord del Parlament demanava a la Generalitat que negociés amb l'Estat la celebració d'un referèndum consultiu que "no substitueix la voluntat de la nació espanyola".

Cargando
No hay anuncios

La diputada de CiU Montserrat Surroca va afirmar que la seva formació "no comparteix absolutament res de la moció i la intervenció de Díez" perquè "a Catalunya no s'ha trencat cap legalitat". "Ja n'hi ha prou de manipular per guanyar un grapat de vots", va dir Surroca, que ha lamentat que el Grup Socialista i el PP "l'acompanyin en aquest viatge", especialment pel que fa al PSC.