Política23/05/2014

Només un 5,8% dels catalans censats a l'estranger podran votar el 25-M

Les entitats catalanes a l'exterior critiquen la burocràcia i la lentitud del sistema de 'vot pregat' que s'aplica des del 2011

Ara / Acn
i Ara / Acn

BarcelonaLa democràcia espanyola continua sense garantir que els ciutadans residents a l'estranger puguin exercir el seu dret a vot. Després de l'allau de crítiques que hi va haver en les últimes eleccions al Parlament i també en les últimes eleccions municipals, la situació s'ha repetit a pocs dies per a les eleccions europees del 25-M. Només 10.258 catalans residents a l'exterior –el 5,8% del cens– tindran possibilitat de votar. La resta, 165.143 (94,2%) no ho podran fer perquè, o bé no ho han demanat seguint el sistema de 'vot pregat', o bé no han vist acceptada la seva sol·licitud, o bé perquè no han pogut completar tots els tràmits previstos dins del termini que marca la llei.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Federació Internacional d'Entitats Catalanes calcula que finalment serà només entre l'1 i el 2% del cens els que podrà votar, i denuncia la lentitud del sistema establert el 2011, que depèn en gran part de la celeritat de correus, de les ambaixades i de la Junta Electoral Provincial per fer-los arribar les butlletes arreu del món.

Cargando
No hay anuncios

L'origen del problema: el canvi del sistema

El sistema de 'vot pregat', vigent des de la reforma del 2011, estableix que ha de ser el mateix resident a l'estranger el que ha de demanar a l'ambaixada, dins el termini i procediment previstos, que li enviïn les paperetes per poder votar, i no com amb el sistema anterior, en què les ambaixades enviaven les butlletes a tots els residents censats a l'estranger perquè aquests exercissin, si volien, el seu dret. Un cop rebuda la documentació, els residents a l'estranger poden enviar el vot a l'ambaixada –fins aquest dissabte 24, després que la junta electoral hagi ampliat un dia el termini– o bé anar presencialment a votar al consolat o ambaixada.

Cargando
No hay anuncios

"El 92% dels catalans a l'exterior ens quedarem sense votar"

"Si a això hi afegim que depenem dels sistemes de correus i que quan es completa el formulari cal que la Junta Electoral Provincial t'enviï els papers, la situació en què ens trobem és que d'entrada el 94,2% dels catalans residents a l'exterior es quedaran sense votar", diu Antoni Montserrat, secretari general adjunt de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes.

Cargando
No hay anuncios

Segons la Federació, les paperetes han arribat de manera "raonable" a Europa, els Estats Units i el Canadà, però el retard de l'arribada de les paperetes és considerable a molts llocs del món, com a Amèrica del Sud, "on pràcticament no ha arribat res"; països com Mèxic, i també a l'Àsia i Oceania, on és "poc probable" que els catalans que hi viuen puguin completar els tràmits dins del termini.

En declaracions a RAC1, el portaveu del Parlament Europeu, el català Jaume Duch, que viu a Brussel·les, ha explicat que també té amics catalans i espanyols que no han rebut les paperetes. Ell diu que les va rebre ahir i que aquest divendres exercirà el seu dret a vot, just l'últim dia per fer-ho.

Cargando
No hay anuncios

D'acord amb el calendari electoral, la documentació havia d'arribar als electors exteriors entre els dies 29 d'abril i 5 de maig. Els electors, a continuació, havien d'enviar el seu vot per correu al seu consolat o ambaixada entre el 29 d'abril i el 23 de maig o bé votar presencialment al consolat o ambaixada entre els dies 21 i 23 de maig.

La situació dels catalans a l'estranger és similar a la del conjunt d'espanyols. En total han fet 70.292 sol·licituds –un 3% del cens a l'estranger–. La web Vota.cat, impulsada per l'agrupació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Nova York, ofereix un qüestionari ràpid i pràctic i intenta evitar malentesos d'última hora, tant si es viu fora com si es vol votar per correu.

Cargando
No hay anuncios

CiU demana explicacions al Congrés

El diputat de CiU Jordi Xuclà va registrar aquest dimecres una bateria de preguntes per escrit al govern espanyol perquè expliqui els motius del retard amb què s'ha iniciat l'enviament de la documentació necessària perquè els electors residents a l'exterior puguin votar. Xuclà demana a l'executiu que valori el fet que només el 3% dels residents espanyols i el 5,84% dels catalans hagi pogut completar els tràmits, i pregunta si té intenció d'impulsar una modificació de la legislació electoral per canviar el sistema.

Cargando
No hay anuncios

Augmenta el vot per correu

Tot i els problemes a fora, el vot per correu a Catalunya ha augmentat un 24,5% respecte de les últimes eleccions europees, segons les dades provisionals de l'institut espanyol d'estadística fins al 18 de maig. Les dades inclouen tant els ciutadans catalans que viuen aquí, però que el 25-M no podran anar a un col·legi electoral com els que viuen a fora. Segons aquestes dades provisionals, fins al 18 de maig 41.804 persones havien sol·licitat votar anticipadament per correu, a diferència dels 33.579 dels anteriors comicis al Parlament Europeu. Tenint en compte només les peticions des de l'Estat, les peticions es disparen un 45%, fins a 30.849. Les demandes per exercir el sufragi des de l'estranger, però, han caigut un 11%, i si el 2009 ho van sol·licitar 12.303 votants, aquest any, de moment, ho han fet 10.955.