Crònica

Dotze caòtiques hores a Sàsser

Una història d’avions, tribunals, presons i aplecs culturals

Manifestants contra la detenció de Puigdemont
3 min

SàsserLaura Borràs espera a primera fila davant la porta U33 de la terminal 2 de l’aeroport del Prat. Ryanair, direcció a l’Alguer. Més enllà hi ha les dirigents d’Esquerra Marta Vilalta i Diana Riba amb una motxilla també esperant per embarcar, mentre que l’alcalde de Montblanc, Pep Andreu, prefereix seure a la cafeteria de davant la porta d’embarcament per fer l’espera menys feixuga. L’avió va cap a Sardenya, on hi ha empresonat l’expresident Carles Puigdemont, i surt a les 12.55. La cua està farcida de gent amb samarretes que es dirigeixen a l’aplec Adifolk, on, de fet, havia de ser Puigdemont si no hagués estat detingut pels carabinieri.

La presó vista des d'un cotxe
Policia controlant els accesos al recinte

“I quan l’avió arribi a l’Alguer, què?”, pregunta la premsa a una dirigent independentista. “No sabem on hem d’anar”, admet. ¿Al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser? ¿A la presó de Bancali? A l’Alguer? A l’enlairar-se l’avió els rumors són que Puigdemont declararia al migdia i que la jutge podia prendre una decisió en qualsevol moment. Ningú s’atreveix a posar el mode avió per si salta la notícia durant el vol.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'aeroport de l'Alguer

A les 14.45 l’avió aterra a l’aeroport. Puigdemont és a la presó. Laura Borràs té previst anar a la cort de justícia a l’espera que comparegui al migdia, però canvia els plans perquè tot apunta que la declaració de l’expresident quedarà ajornada. Manté la seva agenda -era una de les convidades a l’esdeveniment folklòric- i se’n va a l’aplec amb tota la comitiva. Victòria Alsina, consellera d’Exteriors, també aterra des de Roma i es troba en la mateixa situació.

Ara bé, el viatge ho és tot menys previsible. “Salió el sol ”, piula Gonzalo Boye quan encara no són les quatre de la tarda, i quan tot sembla que es pot allargar fins dilluns s’informa que Puigdemont queda en llibertat sense mesures cautelars. Entre l’alegria i el desconcert -només els advocats saben realment el que està passant-, la comitiva catalana decideix posar rumb al centre penitenciari de Bancali. L’expresident, tard o d’hora, sortirà d’allà.

Preguntes a la sortida

Desenes de càmeres formen una muralla humana davant la policia italiana que custodia el recinte. Estelades i banderes sardes es barregen entre càrrecs institucionals vinguts de Catalunya. L’estaca de Lluís Llach sona de fons. Les tres de la tarda, les quatre, les cinc... passen les hores a l’espera d’una imatge. Puigdemont sortirà en llibertat, sí. Però fins quan? I fins on? Les informacions sobre si podrà sortir o no d’Itàlia (o de Sardenya) són contradictòries fins que un senyor amb americana, corbata i els cabells blancs surt amb parsimònia de dins la presó. És Agustin Angelo Marras, l’advocat italià de Puigdemont. L’expresident sortirà de la presó i tindrà llibertat total de moviments. Podrà anar a l’Alguer o a Waterloo, però el 4 d’octubre haurà d’acudir a declarar davant la justícia italiana.

Agustin Angelo Marras, advocat italià de Carles Puigdemont a la sortida de la presó

Són les sis de la tarda i Puigdemont surt de la presó flanquejat per Laura Borràs i Victòria Alsina. A fora l’esperen Jami Matamala i Josep Lluís Alay, i amb ells desenes de periodistes que es s’aboquen a sobre de l’expresident tot just posa un peu en llibertat. Empentes, crits, algun insult en italià entre els càmeres i mostres de suport al 130è president de la Generalitat. “Estic bé, molt bé”. Puigdemont diu que ara ja sap com van aquestes coses i que ja s’hi ha acostumat. Puja a un cotxe negre i fa rumb a l’Alguer. Sap, però, que el periple no s’ha acabat.

L'eurodiputat Carles Puigdemont a la sortida de la presó
Carles Puigdemont en el moment de sortir de la presó
stats