Domènech afirma que els 'comuns' i el Partit Demòcrata tindran grup propi si presideix el Congrés
ERC es reuneix aquesta tarda amb En Comú. Creu que han d'escollir votar entre "Guatemala i Guatepeor"
Barcelona / MadridQuan falten menys de 24 hores perquè aquest dimarts es constitueixi el nou Congrés dels Diputats, el nom del futur president de la cambra i la composició de la mesa encara són una incògnita. Tots els partits intenten fer valer els seus candidats, entre els quals es troba el diputat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que aquest dilluns ha afirmat en una entrevista a RAC1 que es veu amb possibilitats de convertir-se en president del Congrés.
A mesura que avança el dia les negociacions es multipliquen, i Domènech té previst reunir-se avui amb el diputat d'ERC, Joan Tardà, i intensificar els contactes també amb el Partit Demòcrata. Per seduir tots dos partits, el dirigent d'En Comú Podem ha garantit que els partits independentistes tindrien un representant a la mesa del Congrés, a més d'assegurar al Partit Demòcrata que tindrà grup propi, un fet que ara mateix no té assegurat. També ha afirmat que, en cas de presidir la cambra, també En Comú Podem i la resta de confluències tindran grup propi.
Un altre dels aspectes que ha posat Domènech sobre la taula és el de la possibilitat que es pugui parlar català des de la tribuna del Congrés. El dirigent dels 'comuns', que ha presumit de ser un dels diputats que més estona seguida ha parlat en català des del Congrés, ha afirmat que "no pot ser que es negui la possibilitat de parlar en català al Congrés per un 'pinganillo'".
Domènech ha subratllat la importància que sigui ell qui presideixi el Congrés perquè l'activitat parlamentària "serà clau" en aquesta legislatura i quedarà demostrat que "no hi ha majoria absoluta del PP". El cap de llista d'En Comú Podem ha reconegut que en un primer moment tant ERC com el Partit Demòcrata es van mostrar escèptics davant la possibilitat de fer-lo president, però ha confiat que les últimes hores de la negociació desencallin la situació.
ERC: "De Guatemala a Guatapeor"
ERC té previst reunir-se aquesta tarda amb En Comú per escoltar de viva veu la seva oferta. "Ens preguntem per què mereixem una sèrie de tuits i el PSOE, en canvi, mereix una reunió per part d'En Comú Podem", ha dit el diputat republicà Gabriel Rufián en declaracions als passadissos del Congrés. Veu difícil l'elecció per a la presidència de la cambra perquè creu que ha d'escollir entre "Guatemala i Guatapeor".
Preguntat sobre si prefereixen un candidat del PSOE o del PP, Rufián ha assenyalat que "desgraciadament per a Catalunya són el mateix". "Patxi López ens ha tallat el micròfon i en canvi el senyor Posada ho feia molt poc, tot i que també ho feia. Així que depèn", ha conclòs.
Des de Barcelona, també ha opinat el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que ha tret el partit del nucli negociador, un equip on ha situat els quatre grans partits espanyols. "Tenim preguntes per a En Comú Podem: ha pactat ja amb PSOE?, com aconseguirà la majoria?, quantes cadires vol en la mesa...?". A més, ha lamentat que Domènech "ha parlat del simbolisme de la presidència, d’un president que reconeixeria la plurinacionalitat, que ens deixaria parlar en català al Congrés", elements que, per als republicans, "són pantalles passades". "Anem a fer un nou país, no a pidolar parlar en català al Congrés", ha resumit.
Travesses per a tots els gustos
L'escenari, però, encara és molt obert, i això fa que les travesses siguin constants. Més enllà del nom de Domènech, els altres partits també tenen cartes sobre la taula. Així, Ciutadans fa circular el nom de José Ignacio Prendes com a possible solució de consens, mentre que el PSOE manté el de l'actual president del Congrés, Patxi López.
El candidat més incert és el que pugui presentar el PP. Tot i que pren força el nom d'Ana Pastor, aquesta possibilitat obligaria la ministra a deixar de ser la titular de Foment i Mariano Rajoy no podria rellevar-la, ja que l'executiu està en funcions. Una situació idèntica a la de Jorge Fernández Díaz, que –amb poques opcions– també apareix entre els candidats tot i la polèmica per les gravacions en què conspira contra els partits independentistes.
Altres noms que sonen són el de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i el del secretari d'estat de Relacions Institucionals i amb les Corts, José Luis Ayllón.