Domènech defensa l'acord amb Podem: "Complim totes les característiques que tindria un grup propi"
Afirma que Sánchez no pot negociar amb autonomia perquè està lligat al consell federal del PSOE i els seus barons
BarcelonaAssumit que no compliran el seu compromís electoral de tenir un grup propi a Madrid, els diputats d'En Comú Podem proven de veure el cantó positiu d'haver-se integrat dins del grup de Pablo Iglesias. En una entrevista a TV3, el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha defensat que, malgrat el desencís inicial, cal destacar el "caràcter històric" del reconeixement a la plurinacionalitat que suposa el grup de Podem.
"Complim totes les característiques que tindria un grup propi", ha assegurat Domènech, que ha reivindicat que el nou grup garanteix a En Comú Podem tenir disciplina de vot pròpia, intervenció en tots els debats i autonomia financera. Sobre la decisió de Compromís de provar encara un últim recurs per formar un grup propi, Domènech ha vaticinat que la mesa del Congrés rebutjarà aquest extrem, i ha considerat que hi ha moltes opcions que els diputats valencians acabin formant part també del grup de Podem.
El dirigent d'En Comú Podem s'ha mostrat molt crític amb el PSOE, a qui ha acusat de bloquejar la possibilitat que les confluències tinguin grup propi per aconseguir dues coses: o negociar la investidura de Pedro Sánchez a canvi dels grups, o per trencar Podem. Segons ha dit, Sánchez no pot negociar amb autonomia perquè està lligat al consell federal del PSOE i els seus barons.
Podem i les seves aliances territorials van resignar-se ahir a formar un sol grup al Congrés després que tant el PP com el PSOE i C’s vetessin que cadascuna de les confluències tingués veu pròpia a l’hemicicle, com s’havien compromès en campanya. En Comú Podem, En Marea -l’aliança gallega- i els diputats valencians de Podem no van voler forçar el no de la mesa i van decidir integrar-se ja en un “grup plurinacional” o “grup de grups”.
En canvi, Compromís, a les portes d’una explosió per les discrepàncies internes, va decidir esgotar totes les vies legals i va registrar la seva petició de formar un grup propi. Els diputats valencians de Podem, però, van optar per trencar amb la coalició i sumar-se al grup de Pablo Iglesias, que tindrà 65 diputats. Compromís no tanca la porta a integrar-s’hi més tard, però abans ho debatrà amb les bases. Esgrimeix que ha actuat amb “coherència”, com indicava l’acord preelectoral firmat amb Podem, a qui acusen d’haver-lo trencat a última hora.