Dolors Feliu, nova presidenta de l'ANC

Jordi Pesarrodona i Uriel Bertran es repartiran la vicepresidència

BarcelonaL'ANC ja té nova presidenta. Després del cicle de quatre anys d'Elisenda Paluzie, l'advocada Dolors Feliu agafa les regnes de l'entitat. Així ho han decidit els 69 membres del secretariat nacional de l'Assemblea reunits aquest dissabte a Vilafranca del Penedès. Feliu s'ha imposat amb 48 vots i ha deixat sense possibilitats l'altre aspirant, l'activista i pallasso Jordi Pesarrodona, que n'ha obtingut 16. També hi ha hagut 4 vots en blanc i un de nul. S'obre un nou cicle a l'Assemblea.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les eleccions a l'ANC es fan en dos temps. Primer els associats voten els membres del secretariat nacional i, després, la setantena de secretaris escollits elegeixen el president i el vicepresident. Pesarrodonoa es va imposar la setmana passada en la primera fase de la votació amb 2.306 sufragis i va superar, per poc, precisament, Feliu. Set dies després, però, el secretariat ha decidit invertir les posicions i ha fet vencedora l'advocada. La victòria d'aquest dissabte de Feliu ha sigut contundent, ja que ha aconseguit a la primera volta la majoria de dos terços del secretariat que es necessita per accedir a la presidència. A l'hora d'escollir vicepresident, la qüestió s'ha complicat més. Com que cap candidat obtenia un suport ampli, finalment s'ha decidit que Pesarrodona i l'exdiputat al Parlament de Solidaritat per la Independència (SI) Uriel Bertran es reparteixin el càrrec un any cada un. També s'han decidit el secretari i el tresorer, que seran Jordi Domingo i Josep Pedrol, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

La nova presidenta de l’ANC ha assegurat que el gran objectiu del seu mandat serà “reactivar” l’independentisme “posant-li una data a l’horitzó”. “Això ho haurà de fer l’ANC perquè no sembla que els partits tinguin un projecte per assolir la independència”, ha apuntat. Feliu, per tant, manté el to crític de l'entitat cap als partits polítics que ja havia mantingut la seva predecessora, Elisenda Paluzie. De fet, ha reconegut que un dels seus objectius serà impulsar una “llista cívica” al marge dels partits per concórrer a les pròximes eleccions al Parlament per defensar la veu dels votants independentismes. “Esperem que quan arribi el moment hi hagi una gran massa de gent perquè aquesta opció sigui majoritària i transversal”, ha apuntat.

Com en el seu dia va avançar l'ARA, Feliu es va postular des del principi del procés electoral per ser presidenta. Nascuda a Roda de Ter el 1964, és llicenciada en dret i des del 2011 fins a principis del 2019 va ser directora general de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la Generalitat. També té passat polític: va ser militant de CDC i després del PDECat del 2008 al 2018 i va concórrer a les eleccions del 2015 amb JxSí. Actualment és membre de l'assemblea de representants del Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

Canvis a Junts

També és temps de canvis a Junts. Aquest dissabte Laura Borràs i Jordi Turull han presentat en societat la seva candidatura per dirigir el partit, que es farà efectiva en el congrés del 4 de juny. Turull, candidat a secretari general, ha defensat que l'equip que proposen agrupa "totes les sensibilitats" de la formació. Un dels dubtes que hi ha és si Borràs, un cop sigui presidenta del partit, voldrà introduir canvis al Govern. Aquest dissabte no ha volgut donar pistes sobre la qüestió, que preocupa sobretot ERC, el seu soci de coalició. La presidenta del Parlament s'ha limitat a dir que, abans de prendre una decisió així, cal "fer avaluacions per saber on ens trobem".

Cargando
No hay anuncios