Uns documents del 'ionqui dels diners' i trobats per un imam sirià, origen de la detenció de Zaplana
El religiós els hauria trobat en fer obres en un pis que va pertànyer a l'expresident valencià
ValènciaUns documents aportats al jutjat per l'exgerent d'Imelsa, la ja extingida empresa pública de la Diputació de València, Marcos Benavent, haurien sigut l'origen de la investigació de l'operació Erial, que va arrencar el 2015 i que va culminar ahir dimarts amb la detenció de l'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, pels presumptes delictes de blanqueig de capitals, desviament de fons i malversació de cabals públics.
Els papers haurien arribat fins a l'autodenominat 'ionqui dels diners' mitjançant un imam sirià, que els hauria trobat en un fals sostre en fer obres a casa seva, a l'edifici de la Pagoda de València, un habitatge que abans va pertànyer a l'excap del Consell, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la investigació.
Els documents inclourien esquemes fets a mà pel mateix Zaplana i que presumptament recollirien moviments il·lícits de diners. L'imam, en adonar-se que es tractava d'informació molt delicada, els hauria lliurat a l'exgerent d'Imelsa amb el qual mantenia una bona relació, perquè els custodiés i fes el que cregués convenient amb ells.
Benavent els va lliurar al jutjat el 2015, en el germen del conegut com a cas Imelsa, que afectava en aquell moment la Diputació de València, presidida per Alfonso Rus, i que va acabar implicant el grup municipal popular a l'Ajuntament de València amb el cas Taula i altres peces, com les relatives a la construcció de col·legis de la conselleria d'Educació a través de l'empresa pública Ciegsa.
Entre tota la documentació aportada per Benavent –que ara fa tres anys va anunciar que col·laboraria amb Fiscalia Anticorrupció per "explicar tota la veritat"– s'inclourien aquests papers que van recaure en el jutjat d'instrucció número 8 de València, en una investigació que continua declarada secreta.