Divisió al Govern per un possible augment de l’IRPF a les rendes altes
Puigdemont desautoritza Junqueras, que estudia la mesura a més d’una rebaixa fiscal als altres trams
BarcelonaQuines són les línies vermelles de la CUP per aprovar els pressupostos? Els seus diputats n’han desgranat algunes, però no serà fins demà que les detallaran en el marc d’una conferència a Nou Barris. Ara bé, el xoc polític de la negociació dels comptes no ha esperat a les primeres reunions formals entre el Govern i el seu principal soci, sinó que en el si de l’executiu català ja han començat a saltar les primeres espurnes tot just en la fase d’anàlisi de les reformes tributàries que cal incloure-hi.
El departament de Vicepresidència i d’Economia, capitanejat per Oriol Junqueras, va insistir ahir al matí en la possibilitat d’augmentar certs tributs per reduir la dependència dels fons de liquiditat de l’Estat i augmentar la despesa social. Per boca del secretari d’Economia, Pere Aragonès, es referia, per exemple, als trams de l’IRPF de les rendes més altes. Hores més tard, el matisava la consellera de la Presidència, Neus Munté, que afirmava que la mesura només estava en estudi i no era prioritària. Però just després, en un dinar amb empresaris, era més contundent Carles Puigdemont: “[El Govern treballa] perquè en els pressupostos no hi hagi cap retoc en els impostos”. La qüestió no va ser abordada en la reunió del Govern, segons van assenyalar a l’ARA fonts de l’executiu.
Ara bé, l’escalada de desautoritzacions pujava de rang i de to, fins al punt que el portaveu adjunt de Junts pel Sí al Parlament, el republicà Roger Torrent, no va ni intentar negar les diferències internes i va admetre que hi ha “plantejaments ideològics diferents” en el si de la coalició. Tanmateix, va assegurar que aquestes discrepàncies es resoldran abans de fer públic el projecte de pressupostos i que els primers contactes amb la CUP -amb poques concrecions- han anat “molt bé”.
Unes apreciacions que comparteixen al departament d’Economia, des d’on recorden una resolució del ple de la pobresa aprovada amb els vots de tots els grups excepte C’s i el PP -Junts pel Sí va avalar-la en bloc- en què s’instava el Govern a estudiar mesures per incrementar la recaptació que passessin per reformes tributàries. S’hi citava explícitament l’IRPF, una petició que els de Junqueras estarien aplicant.
Ara bé, què deia el programa de la coalició sobiranista sobre aquest aspecte? Que s’abaixaria l’impost a la renda als trams baixos i que se simplificarien les deduccions existents. Fonts del departament exposen, però, que si bé les rendes mitjanes i baixes catalanes són les que paguen més IRPF de l’Estat, alguns trams de les rendes altes estarien per sota de la mitjana espanyola, motiu pel qual veuen marge per fer-lo més progressiu. “La prioritat número u és abaixar la pressió fiscal a la majoria dels catalans”, asseguren, i avancen que en cap cas apujaran l’impost als rics sense rebaixar-lo en els altres trams -calculen que el 80% dels contribuents catalans tenen una base imposable inferior als 30.000 euros-. Els republicans recorden que Junts pel Sí no té majoria absoluta i, per tant, hauran d’arribar a pactes.
A tot aquest context s’hi suma, segons fonts nacionalistes, l’horitzó de la campanya electoral. Des de Convergència interpreten que els missatges relacionats amb l’IRPF de rendes altes tenen a veure amb el pols amb En Comú Podem pel 26-J.
La CUP avala la mesura
De fet, el diputat de la CUP Albert Botran va afirmar que està “doblement d’acord” amb la proposta de reduir l’IRPF a les rendes mitjanes i baixes, i apujar-lo a les altes. Però amb això no en té prou. Els anticapitalistes avisaran demà que els comptes han de servir per “avançar” en la ruptura, el procés constituent i el pla de xoc, a més d’abordar el debat del deute. A l’últim ple Junqueras va obrir la porta a una auditoria ciutadana del deute del Govern. El joc d’equilibris governamental té en els números una baula feble.
Catalunya Sí que es Pot acusa Junts pel Sí de “fer teatre”
Les diferències exhibides per CDC i ERC en el debat sobre els impostos només són “teatre”. Com a mínim és el que considera el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que va afirmar ahir que els fets evidencien que els dos partits, més enllà de les declaracions, s’han posat d’acord en unes mesures de política fiscal i financera que no toquen pràcticament l’impost de successions, que deixen inalterat l’IRPF i que no modifiquen l’impost sobre el patrimoni. De fet, va avançar que els pressupostos seran una “pura continuïtat” de la política del Govern “Mas-Junqueras”. El seu homòleg de C’s, Carlos Carrizosa, va constatar les “contradiccions” exhibides pels dos partits de Junts pel Sí i va assegurar que el seu partit està en contra d’augmentar el tipus impositiu per a les “classes mitjanes i treballadores”. També va recordar que els catalans són “els espanyols que més càrrega fiscal suporten”.