Política17/06/2019

Més de 70 eurodiputats demanen a l'Eurocambra que insti la JEC a "respectar el resultat de les europees"

Tajani s’espolsa la responsabilitat del veto a Puigdemont i Comín

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesEl president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va haver d’explicar dilluns davant els seus 14 vicepresidents per què va decidir impedir que Carles Puigdemont i Toni Comín tinguessin l’acreditació temporal per entrar a l’Eurocambra, com sí que concedia habitualment. Tajani no se’n va voler responsabilitzar i, a la sortida de la reunió, va assegurar que la decisió no havia sigut seva, sinó que havia sigut administrativa, del secretari general del Parlament Europeu. En aquest sentit, va assegurar que va ser ell mateix el que va introduir el tema en la reunió amb els vicepresidents.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cinc vicepresidents de diferents grups polítics es van desmarcar del veto i van assegurar que havia estat una decisió presa unilateralment per part de Tajani. Segons fonts del Parlament, van ser dos els vicepresidents que van demanar aclariments al president Tajani i dos que li van preguntar per què no havien estat informats de la decisió. Cal recordar, a més, que després del veto a l’acreditació temporal de Puigdemont i Comín, el PP, el PSOE i Ciutadans van demanar que se suspengués l’acreditació temporal que sí que s’havia concedit a altres eurodiputats espanyols abans que haguessin recollit l’acta. Tajani va explicar dilluns que havia pres la decisió tenint en compte els “problemes” que hi ha en un dels estats membres i va voler diferenciar aquestes acreditacions temporals per alleugerir tràmits del fet que sigui una decisió formal. Des de l’Eurocambra, de fet, insisteixen que l’acreditació temporal no és un dret sinó un tràmit informal per facilitar les coses als futurs eurodiputats.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del Parlament donen la qüestió per tancada i descarten que torni a sortir a la pròxima reunió de la mesa del primer de juliol. La mesa del Parlament Europeu està formada pel president de la cambra, els 14 vicepresidents i els cinc qüestors -eurodiputats designats per tasques administratives i financeres-. La reunió ja estava programada, però després de la decisió de vetar l’acreditació temporal de Puigdemont i Comín, un conjunt d’eurodiputats van enviar un correu a tots els membres de la mesa per demanar explicacions sobre la decisió: Més de 70 eurodiputats demanen a la mesa del Parlament Europeu que actuï després que ni Oriol Junqueras, ni Carles Puigdemont ni Toni Comín hagin pogut recollir l'acta d'eurodiputats aquest dilluns. A través d'una carta, diversos eurodiputats s'han sumat a la petició dels eurodiputats Jordi Solé, Josep Maria Terricabras i Ramon Tremosa que demana directament a la mesa del Parlament Europeu que "reconegui i "protegeixi" els drets polítics de Puigdemont, Junqueras i Comín, i que insti la Junta Electoral Central a "respectar el resultat de les eleccions europees i reconèixer i respectar el seu dret a prendre possessió i tenir immunitat".

En la missiva, que ja han signat uns setanta eurodiputats, recorden a la mesa que tant Puigdemont com Comín i Junqueras han sigut privats de la possibilitat de prendre possessió com a membres del Parlament Europeu per les "autoritats" espanyoles després de les eleccions del 26 de maig. Recorden també que la llista de JxCat va rebre 1.025.411 vots i la d'ERC 1.257.484. "La decisió de les autoritats espanyoles d'impedir que els nous eurodiputats puguin prendre possessió de l'acta i vagin a la sessió constitutiva del Parlament el 2 de juliol és una clara violació dels seus drets polítics i dels dels més de dos milions d'europeus que els van votar", diu la carta. A més, els signants asseguren també que darrere l'impediment hi ha la intenció "d'evitar qualsevol debat al Parlament Europeu que pugui qüestionar el judici contra els polítics catalans i els líders socials".

Cargando
No hay anuncios
Carta de petició a la mesa del Parlament Europeu