La crisi d'ERC

Diversos alcaldes d'ERC demanen acabar amb les "desqualificacions"

En una carta conjunta, s'ofereixen a "obrir un espai de diàleg" amb les candidatures i demanen "enfortir el municipalisme"

BarcelonaLa guerra interna a ERC ha crescut de decibels en els últims dies, amb acusacions creuades especialment entre la candidatura d'Oriol Junqueras i Nova Esquerra Nacional, pròxima a Marta Rovira, amb la vista posada al congrés del 30 de novembre. Des de ja fa unes setmanes, però, una desena d'alcaldes del partit s'han unit per oferir-se a "obrir un espai de diàleg i de debat" que serveixi per rebaixar la tensió entre candidatures, escriuen en una carta a la qual ha tingut accés l'ARA. De fet, en conversa amb aquest diari, diversos alcaldes defensen que el congrés sigui "net i constructiu" i també evitar "les desqualificacions" entre els quatre projectes que es presenten per liderar Esquerra. "Establir ponts de diàleg i un procés ordenat", defensen. De fet, la missiva la signen alcaldes que no s'han posicionat públicament, però també d'altres que han donat suport a diverses candidatures com el de Manresa, Marc Aloy, i la de Sitges, Aurora Carbonell, que s'han posat al costat de Nova Esquerra Nacional; o el d'Amposta, Adam Tomàs, i el de Sant Andreu de la Barca, Marc Giribet, que han fet costat a Militància Decidim, la candidatura d'Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter El primer examen de Salvador IllaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els càrrecs electes locals volem participar de forma activa i constructiva en el debat obert al si del nostre partit", afirmen en la missiva, en què defensen la "legitimitat de l'existència" de diferents candidatures, però també la seva "voluntat d'incidir" en el procés congressual. En els últims dies, aquest grup d'alcaldes ja s'ha reunit amb Nova Esquerra Nacional, i aquest dijous ho farà amb Militància Decidim. També estan pendents de trobar-se amb Foc Nou i Recuperem ERC. "Respectem la pluralitat de candidatures, però demanem un procés net i constructiu", expliquen a l'ARA. Per això, aposten per un "espai de diàleg" que serveixi per "avançar de forma positiva en aquests propers mesos".

Cargando
No hay anuncios

L'últim episodi de foc creuat va ser aquest dilluns quan l'exconseller Xavier Vendrell va carregar durament contra Oriol Junqueras pel seu paper durant l'1-O, però també al capdavant del partit. L'expresident d'ERC va respondre anunciant que denunciaria les paraules de Vendrell a la comissió de garanties del partit perquè les va considerar "calúmnies". Oriol Junqueras també va disparar contra l'actual direcció en el seu acte de presentació d'Olesa de Montserrat i es va erigir en el candidat de les bases: "No ens deixarem alliçonar per aquells que mai no han anat a penjar cartells ni a despenjar-los". Les paraules van generar malestar entre diferents quadres del partit que ho van expressar a través de les xarxes socials.

Enfortir el municipalisme

"Creiem fermament que el principal objectiu d’aquest congrés ha de ser el d’enfortir el projecte col·lectiu d’Esquerra Republicana de Catalunya. Obrim un nou cicle i cal aprendre del passat. Això ens obliga a preservar la unitat del partit i establir un projecte de present i futur amb els objectius d’alliberament nacional i la transformació social, verda i feminista", afegeixen a la carta. Els firmants demanen, a més, "reflectir" el municipalisme d'ERC en el funcionament del partit i els seus òrgans de decisió. "Trepitjar el carrer i aprofitar la transferència de coneixement", expliquen els alcaldes.