De la mesa d'edat a la intervenció de Forcadell: tot el que cal saber sobre el ple de constitució del Parlament

La sessió a la cambra catalana dóna avui el tret de sortida a l'XI legislatura, la primera amb majoria independentista a l'hemicicle

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, se saluden al Parlament / GUILLEM SÀNCHEZ / ACN
Marc Toro
26/10/2015
4 min

BarcelonaEl decret de convocatòria de la sessió constitutiva del Parlament, signat dimecres passat pel president de la Generalitat en funcions, Artur Mas Artur Mas, estableix que aquest dilluns al matí tingui lloc el ple de constitució de la cambra catalana de l'XI legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de les 11 hores i fins les 13, aproximadament, es proclamaran els 135 diputats –62 de Junts pel Sí (JxSí), 25 de Ciutadans C's, 16 del PSC, 11 de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), 11 del PP i 10 de la CUP–, així com els membres de la mesa del Parlament, l'òrgan gestor de la cambra que –si no hi ha sorpreses– serà presidit per la diputada de JxSí i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

Es tracta del tret de sortida d'una legislatura excepcional: és la primera amb majoria de diputats a favor de la independència, però també ha de ser –segons els partidaris de l'estat propi– l'última en un Parlament autonòmic. El principal escull a superar en les pròximes setmanes, però, serà la difícil investidura d'un president. I és que la pressió de Junts pel Sí (JxSí) per tornar a investir Mas no compta amb el suport de la CUPCUP, que demana un candidat alternatiu no vinculat ni a les retallades ni a la corrupció de CDC.

La mesa d'edat

El tret de sortida de la sessió

La sessió constitutiva del ple la presidirà, inicialment, la mesa d'edat, formada pel diputat més gran (Julià de Jòdar, de la CUP) i els dos diputats més joves (Gerard Gómez del Moral, de JxSí, i Joan Giner, de CSQEP) del nou Parlament. Aquests ocuparan el seu lloc a la mesa de l'hemicicle després que el lletrat major de la cambra, Antoni Bayona, llegeixi el decret de convocatòria de la sessió. A continuació, Julià de Jòdar –en qualitat de president de la mesa– donarà per oberta la sessió, i Gómez del Moral i Giner –com a secretaris– llegiran els noms dels diputats electes, molts dels quals s'estrenen a la cambra.

La distribució dels diputats a l'hemicicle, de caràcter provisional, situa els diputats de JxSí i la CUP a la bancada esquerra de la cambra, en una representació simbòlica de la majoria independentista. La ubicació definitiva de les diferents forces, però, la decidirà la mesa i la junta de portaveus en la primera reunió conjunta després de la constitució del Parlament. El president de la Generalitat en funcions i la resta de membres del Govern ocuparan el primer banc, que correspon a l'executiu.

Distribució dels escons en el pla de constitució del Parlament

La mesa del Parlament

Òrgan gestor amb majoria independentista

Un cop llegits els noms dels diputats, es faran les tres votacions per designar els membres de la mesa del Parlament: la primera, per a la presidència; la segona, per a les dues vicepresidències, i la tercera, per a les quatre secretaries. Les votacions es faran amb paperetes que els diputats, un a un –i a mesura que siguin cridats, per ordre alfabètic–, dipositaran en una urna. Els membres del Govern en funcions i els integrants de la mesa d'edat seran els últims a votar.

En el cas de la votació de la presidència de la cambra, cada diputat ha d'escriure un sol nom a la papereta, i sortirà elegit e diputat que obtingui majoria absoluta –68 dels 135 vots emesos–. En cas que cap candidat assolís aquest suport, s'hauria de repetir la votació entre els dos diputats amb més vots. Per elegir les dues vicepresidències i les quatre secretaries, els diputats també escriuen un sol nom a la papereta, i seran escollits els qui, per ordre correlatiu, obtinguin una majoria de vots.

Més enllà dels formalismes, però, i si no hi ha sorpreses, els membres de la mesa ja van quedar acordats la setmana passada. La presidenta de la nova cambra serà Carme Forcadell (JxSí); les vicepresidències les ocuparan Lluís Corominas (JxSí) i Jose María Espejo-Saavedra (C's), i les secretaries estaran a càrrec d'Anna Simó (JxSí), David Pérez (PSC), Joan Josep Nuet (CSQEP) i Ramona Barrufet (JxSí). D'aquesta distribució en resulta una majoria independentista en un òrgan clau al Parlament, pel seu paper a l'hora de definir quins temes arriben al ple.

Primera intervenció de Forcadell

Declaració i inici de les converses per a la investidura

Abans de donar per tancada la sessió, els escollits ocuparan el seu lloc a la mesa i la presidenta s'adreçarà a la cambra i declararà constituït el Parlament. Forcadell haurà de comunicar per escrit la constitució de la cambra al cap de l'estat, al president de la Generalitat en funcions i als presidents del Congrés i del Senat. Així mateix, la presidenta haurà de convocar els representants dels partits amb representació parlamentària per obrir consultes de cara a proposar un candidat per ser investit president de la Generalitat.

El ple d'investidura s'haurà de celebrar en un termini de deu dies hàbils després de la sessió de constitució del Parlament, pel què el termini màxim és el dilluns 9 de novembre, coincidint amb el primer aniversari de la celebració del procés participatiu sobre la independència de Catalunya. Si el primer ple d'investidura és el 9-N i no surt un president, s'obrirà un termini de dos mesos per celebrar plens successius fins que hi hagi un acord i, si ni així s'aconsegueix, el 9 de gener s'haurien de convocar noves eleccions.

stats