POLÍTICA
Política19/05/2013

Els expresidents d'FGC condemnats entraran a la presó aquesta setmana

Enric Roig i Antoni Herce hauran de complir quatre anys i mig de presó per haver malversat 2,7 milions de l'empresa pública

Ara / Efe
i Ara / Efe

BarcelonaEls expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) Enric Roig i Antoni Herce, condemnats a quatre anys de presó per malversació, ingressaran entre dilluns i dimecres vinent a la presó Quatre Camins de la Roca del Vallès. Així ho han acordat amb el tribunal que els va jutjar. Segons han informat fonts judicials, els dos expresidents de FGC han d'ingressar a la presó per complir la pena de quatre anys i mig que els va imposar el Tribunal Suprem per malversar 2,7 milions d'euros de l'empresa pública, després que el govern espanyol els denegués l'indult el mes d'abril passat.

Inscriu-te a la newsletter La desesperació d'haver de demanar ajuda al dimoniUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els condemnats tenien suspesa la condemna des de juny de l'any passat, a l'espera que el govern resolgués sobre la seva petició d'indult, però, un cop denegada la mesura de gràcia, l'Audiència de Barcelona els ha enviat a la presó per complir la pena de presó imposada.

Cargando
No hay anuncios

Condemna rebaixada

Inicialment, l'Audiència de Barcelona va condemnar a sis anys de presó a dos exdirectius per malversació de cabals públics, mentre va absoldre al tercer acusat, Albert Vilalta, també expresident de FGC i que després conseller de Medi Ambient en anteriors governs de CiU. No obstant això, el Suprem va estimar després parcialment els recursos presentats per les defenses i la Fiscalia contra la sentència de l'Audiència i va rebaixar a quatre anys i mig les penes de presó, mentre va fixar en vuit anys i mig la inhabilitació de tots dos acusats per un delicte de prevaricació.

Cargando
No hay anuncios

Els dos expresidents de FGC, que successivament van dirigir l'empresa pública fins a 2004, van ser processats per la contractació irregular d'un pla de pensions, a esquenes del consell d'administració de la companyia, que va permetre que una quinzena de directius cobressin 2,7 milions d' euros en sobresous. L'Audiència de Barcelona va considerar provat en la sentència que Enric Roig i Antoni Herce van idear una "trama" per a la creació del milionari pla de pensions, "ambicionant un enriquiment econòmic personal molt superior al que li proporcionaria la seva retribució salarial".

Pel tribunal, Roig i Herce -que van cobrar del fons 178 i 46 milions de les antigues pessetes, respectivament- van fer extensiu el benefici del pla a altres directius de l'empresa "per emmascarar el seu il·legal enriquiment", com es desprèn del fet que alguns càrrecs van percebre la seva retribució sense complir tan sols els requisits per fer-ho.