El director d'Antifrau afirma que el personal que segueix a l'ens era aliè a les males pràctiques de De Alfonso
Miguel Ángel Gimeno revela que quan va arribar va trobar "un tap" de 96 informes sense tramitar
BarcelonaEl director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha posat aquest dimecres la mà al foc pels treballadors que continuen a l'ens després de la marxa de Daniel de Alfonso. En una compareixença davant la comissió d'Afers Institucionals al Parlament, ha revelat que la investigació interna que va obrir quan va arribar per determinar si les males pràctiques del seu antecessor s'estenien a la resta del personal, permet "afirmar amb rotunditat" que cap membre de l'actual personal "està implicat en cap perversió de les seves funcions". "Podem comptar amb ells", ha conclòs.
Gimeno ha explicat que l'instructor ja ha acabat la investigació i entregat el seu informe, i ha avançat que una de les conclusions és que els treballadors que segueixen a Antifrau -ha reconegut que dels que van marxar no poden esbrinar més coses- està net. L'informe que ja té Gimeno a les seves mans, havia de servir per saber "si els recursos d'Antifrau s'havien utilitzat per pervertir la funció de l'oficina".
Després d'uns primers mesos destinats a recuperar l'ordre dins d'una institució sacsejada per l'escàndol De Alfonso, el nou director d'Antifrau ha exposat davant dels diputats els principals eixos d'actuació que vol que tingui la institució, i que ha resumit en quatre eixos: un millor disseny organitzatiu, una oficina més visible i transparent, un major impuls de la prevenció de la corrupció i una gestió més eficaç en matèria d'investigació.
A més, ha explicat que a partir de 2017 la memòria anual de l'Oficina Antifrau inclourà un mapa sobre l'estat de la corrupció a Catalunya, que incorporarà també recomanacions sobre mesures a prendre per part de les institucions.
"Tap" d'expedients pendents
Gimeno ha reconegut també que hi ha un "tap d'expedients" que havien quedat paralitzats i que cal resoldre. En concret, Gimeno ha explicat que quan va arribar a l'ens va trobar 96 informes sense tramitar. Uns expedients, que ha dit, en molts casos havien caducat perquè havien superat els sis mesos de termini que la llei dóna a l'Oficina per investigar-los.
Per evitar que aquests expedients caducats es perdessin, Gimeno ha explicat que va ordenar que es reobrís una investigació d'ofici perquè es poguessin analitzar. El director d'Antifrau ha recalcat, però, que els expedients acumulats no tenien un "biaix" concret o una especial "rellevància social", pel que ha descartat que s'haguessin aparcat intencionadament.
Tanmateix, el director d'Antifrau ha aprofitat per denunciar que el termini legal de sis mesos per resoldre un expedient no sempre és realista, i ha apuntat que "no és operatiu" que cada cop que l'ens vol demanar una pròrroga de tres mesos per continuar investigant hagi de demanar autorització al Parlament. A més, ha apostat per que a partir d'ara la mateixa persona que fa el judici de veracitat dels informes que arriben a Antifrau sigui qui continuï la investigació en cas que mereixi seguir endavant.