Política23/08/2020

Torra defensa la confrontació amb l’Estat: “Si no arrisquem, no avancem”

El president també ha fet una crida a la unitat: "Cal refer ponts malmesos"

Cesc Maideu
i Cesc Maideu

Prada de ConflentPer al president de la Generalitat, Quim Torra, ha arribat l'hora d'arriscar. Per assolir la independència veu imprescindible agafar la iniciativa, però no en direcció al diàleg i al desgel, sinó a la confrontació amb l'estat espanyol. "Ens cal arriscar per guanyar i si no confrontem no avançarem", ha dit el president aquest diumenge des de Prada de Conflent, en la cloenda de la 52a edició de la Universitat Catalana d'Estiu. Torra s'ha alineat amb l'expresident Carles Puigdemont –amb qui es va veure ahir a Cotlliure–, que divendres va defensar una confrontació "intel·ligent" amb l'Estat, i s'allunya d'ERC, que aposta més pel diàleg "intel·ligent", en paraules del seu líder Pere Aragonès. Tot i estar en pols oposats en l'estratègia, el president ha insistit en la necessitat de trobar una fórmula per la unitat: "Junts som més forts".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El discurs de Torra no és nou, de fet, fa un any va defensar en el mateix escenari, la Universitat Catalana d'Estiu, la via de la confrontació. "Descartat un govern espanyol que defensi l'autodeterminació, només ens queda la confrontació democràtica i pacífica", va dir llavors en un context en què encara no s'havia reunit la taula de diàleg –ni tan sols existia– i l'últim intent de distensió entre independentistes i la Moncloa eren els diàlegs de Pedralbes. Per fer efectiva aquesta confrontació, ha afegit a la recepta la fórmula de la desobediència: "Ens toca desobeir lleis injustes i ens toca obeir la nostra sobirania".

Cargando
No hay anuncios

Tot i la situació excepcional que viu Catalunya per la pandèmia del covid-19, per a Torra no és moment de frenar el procés cap a la independència. "És més necessària i urgent que mai", ha dit. És més, segons Torra, la situació de crisi sanitària encara ha evidenciat més la "falta de recursos i de sobirania".

Prendre la iniciativa

"La independència s'obté exercint-la", ha afirmat Torra. Recordant que l'1-O "el va fer la gent", el president ha donat la veu a la ciutadania per prendre la inciativa i culminar el procés. Més enllà de proposar l'estratègia de la confrontació, Torra no ha concretat en què es tradueix la via escollida. Tampoc hi ha afegit l'adjectiu d'"intel·ligent", tal com va fer divendres Puigdemont. Sí que ha repetit diverses vegades que "cal arriscar" i veu la desobediència com un camí futurible: "Ens toca desobeir".

Cargando
No hay anuncios

Tot i donar pistes sobre com pensa que ha de ser el camí cap a la independència, no ha fet cap referència al futur electoral. De moment, Torra continua mantenint en el més absolut secretisme la data de les eleccions. Per la seva banda, ERC també manté l'opinió que els comicis s'han de convocar abans que el Tribunal Suprem inhabiliti definitivament Torra.

Cargando
No hay anuncios

"Cal refer ponts malmesos"

Tant ERC com JxCat han fent crides a la unitat estratègica aquest cap de setmana. En una entrevista a l'ARA, el vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Pere Aragonès, també ha mantingut el discurs de la unitat: "Hem de fer autocrítica i admetre que ens cal consens estratègic". No es fa seva, però, l'opció de la confrontació amb l'Estat que Puigdemont i Torra han defensat. "La nostra proposta és clara: forçar l’Estat a una negociació", ha dit. Quim Torra no ha pronunciat en cap moment la paraula diàleg, però sí que s'ha posicionat a favor de la unitat: "Cal refer ponts". Uns ponts que admet que estan "malmesos", però que amb "autocrítica i el suport de la gent" aconseguiran arreglar. "Hem d'abandonar la tendència cap a la negativitat", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Fins i tot, Torra ha demanat "disculpes" per les relacions entre socis de govern. "M'ha costat entendre algunes reaccions dels partits polítics", ha criticat. Moltes d'aquestes decisions el president les ha titllat d'"incomprensibles".

Cargando
No hay anuncios

Punt i final a l'UCE

La 52a Universitat Catalana d'Estiu ha estat la més estranya des de la seva fundació. La pandèmia del covid-19 ha fet impossible l'assistència de públic i tot el transcurs d'aquesta edició s'ha fet telemàticament. Tot i això, el president de l'UCE, Jordi Casassas, ha valorat positivament l'edició d'enguany. És més, la demostració que es pot fer de forma diferent els ha suggerit diversos canvis a fer de cara a futures UCE.

Cargando
No hay anuncios

En la cloenda de l'edició, s'ha entregat el premi Canigó al diari Vilaweb per haver complert 25 anys, i al llarg dels sis dies que ha durat hi han passat quatre membres del govern –Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura, Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals, Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenabilitat, i el mateix president Quim Torra–. També han participat en actes i conferències l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín.