Torra avisa que la crisi es pot allargar fins al juny si no es prenen mesures més restrictives

Creu que el pic de contagis durarà setmanes mentre que el govern espanyol el veu "molt a prop"

EN DIRECTE | Torra avisa que la crisi es pot allargar fins al juny si no es prenen ja mesures més restrictives
Q. Bertomeu / N. Orriols / A. Mascaró
25/03/2020
6 min

BarcelonaLa situació actual es pot allargar fins al mes de juny si no es prenen mesures més restrictives de confinament. Aquest ha sigut l'avís que ha llançat el president de la Generalitat, Quim Torra, en la seva compareixença aquest dimecres al Parlament per donar explicacions de la gestió del Covid-19. En un to greu i amb dades "molt preocupants" damunt la taula, ha dit que si el govern espanyol no actua aviat i el ritme actual de contagis es manté, es pot arribar a un pic a Catalunya semblant al d'Itàlia, fins ara el país del món amb més morts per coronavirus. Les dades ofertes per Torra formen part d'un informe de Salut que, en el seu pitjor escenari, prolonga la crisi fins el juny i parla de fins a 13.000 morts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El confinament, com més dràstic, millor", ha dit el president, que ha opinat que així la crisi "serà més curta". "La prioritat ara ha de ser la salut perquè després tinguem la possibilitat de recuperar-nos econòmicament", ha apuntat. Sobre les coses que depenen d'ell, es prendran les mesures necessàries per augmentar el distanciament social i reduir el ritme de contagis. "No és un problema polític ni de banderes, ja n'hi ha prou de fer demagògia. És un problema sanitari", ha dit en referència a Pedro Sánchez. "Em dirigeixo a tots vosaltres amb la sinceritat que exigeix el moment crític que viu el país. Les pitjors perspectives no poden paralitzar-nos. Viurem dies amb llàgrimes als ulls, però ens en sortirem", ha conclòs.

Torra ha explicat que treballen amb la previsió que el pic de contagis s'allargui "algunes setmanes" i arribi al màxim "al final d'abril". El president ha basat aquesta afirmació en "estudis i projeccions" de què disposa el Govern. És un diagnòstic molt diferent del que ha fet l'executiu espanyol avui mateix. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha considerat que el pic de contagis del coronavirus està a tocar. "Si no hem arribat ja al pic, és molt a prop", ha assegurat. De fet, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha expressat avui a Antena 3 que espera que la tendència de contagis es reverteixi al final d'aquesta setmana i, a més, confia en "aixecar algunes de les mesures" lligades a l'estat d'alarma a partir del 12 d'abril.

El cap de l'executiu ha explicat que l'escenari descrit és un dels supòsits amb què treballen els experts que assessoren la Generalitat, i per això ha exigit celeritat al govern espanyol, que avui allargarà al Congrés de Diputats quinze dies més l'estat d'alarma. "Necessitem intensificar les mesures de confinament per frenar els contagis, no és el resultat de cap caprici sinó de recomanacions científiques", ha dit el president en una intervenció dirigida als presidents dels grups i subgrups parlamentaris.

Així, ha recordat que va reclamar el confinament total de Catalunya ja fa més d'una setmana però que no es va poder concretar perquè amb l'estat d'alarma el president espanyol, Pedro Sánchez, concentra les atribucions de la Generalitat. El president ha remarcat que Catalunya és un focus de contagi i que, per tant, s'ha de confinar encara de manera més restrictiva (tancar ports i aeroports, a més d'aturar l'activitat laboral no essencial), així com la Comunitat de Madrid i algunes altres autonomies.

En aquest sentit, ha posat en valor que diumenge passat, a la reunió telemàtica de presidents autonòmics amb Sánchez, ja no va ser l'únic que va reclamar actuar en aquesta línia: s’hi va afegir el president de Múrcia i dos caps de govern més.

Malgrat les crítiques a la Moncloa, el president ha assegurat que si avança en un paquet de mesures més ambiciós tindrà el suport de la Generalitat.

Aquestes són les mesures, en resum, que ha proposat el president:

- Confinament total: aturar l'activitat laboral que no sigui essencial.

- Protecció a la ciutadania amb una renda bàsica universal.

- Suport a pimes i autònoms amb crèdits i liquiditat.

- Suspensió de pagament d'impostos, lloguers i subministraments.

- Concentració màxima de recursos al sistema sanitari.

"Transparència" en el repartiment de recursos sanitaris

Torra ha fixat com a objectius, a part de frenar contagis amb més mesures de distància social, augmentar la capacitat del sistema sanitari per evitar el col·lapse: més llits d'UCI i també equips d'autoprotecció per a sanitaris, respiradors i més tests de detecció ràpida del virus. Així, ha demanat que hi hagi "transparència" en el repartiment d'aquest material, que es compra i es distribueix de manera centralitzada des de Madrid.

Després de fer un repàs cronològic de les mesures que ha pres el Govern –com la línia de préstec de mil milions d'euros per donar liquiditat a les empreses–, el president ha fet èmfasi en la situació de les residències de gent gran: "Preocupació màxima. És un focus de risc importantíssim i cal vetllar per ells i pels professionals que els atenen".

En les mesures econòmiques, Torra ha demanat que se suspengui la regla de despesa per a les comunitats autònomes d'aquest any i l'any que ve, de manera que els governs es puguin endeutar més per fer front al coronavirus. "Sembla mentida que no s'hagi fet ja i que ho hàgim de reclamar", ha dit indignat. També ha demanat més ajudes per als autònoms, perquè creu que les adoptades fins ara pel govern espanyol són insuficients. "Cal actuar ja i fixar un futur de confiança als nostres petits empresaris i treballadors", ha refermat, perquè puguin confinar-se a casa.

"La solidaritat haurà de durar una temporada ben llarga", ha advertit el president en relació amb la gestió posterior que s'haurà de fer de l'emergència sanitària. Així, també ha fet una crida a l'oposició per treballar de manera conjunta: "Hem sigut adversaris implacables, però ara per a mi no hi ha colors polítics".

Pressupostos com més aviat millor

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha centrat la intervenció en el vessant econòmic de la crisi. Ha defensat aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2020 com més aviat millor, encara que ha admès que no preveuen els efectes de la pandèmia. El seu argument és que és millor tenir uns comptes vigents del 2020, que inclouen un augment de la despesa de 3.000 milions d'euros, que no pas els actuals, que són els prorrogats del 2017. Ha avisat també que no té sentit fer-ne uns de nous perquè es trigaria "sis mesos" a elaborar-los. S'ha compromès que, un cop aprovats, s'introdueixin les modificacions pressupostàries que calguin i es faci en col·laboració amb l'oposició.

També ha formulat exigències al govern espanyol, entre les quals que financi una renda ciutadana universal amb el fons que injecta el Banc Central Europeu (BCE). És a dir, que els diners vagin del BCE "a la butxaca dels ciutadans". A més, considera que el govern espanyol hauria de deixar en suspensió la regla de depesa que aplica a les autonomies i als ajuntaments perquè aquestes administracions puguin dedicar com més recursos millor a intentar pal·liar els efectes de la crisi.

En una compareixença complicada per problemes tècnics, també el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha donat explicacions als grups parlamentaris. Buch ha anunciat que els Mossos posaran en marxa noves mesures contra la violència masclista, en un moment en què dones víctimes es poden veure confinades amb els agressors. Pel que fa a les crítiques que ha rebut el Govern per les reticències a determinades actuacions de la Unitat Militar d'Emergències (UME), el conseller ha insistit que "no rebutja ajuda de ningú". Però, tot i això, ha considerat que Catalunya "té un sistema propi d'emergències i seguretat que altres territoris no tenen i requereixen més aquesta infraestructura que l'Estat pot aportar".

Buch també ha respost a Cs que el 112 "no és de pagament". Pel que fa a aquest servei d'emergències, ha explicat que s'ha ampliat la sala de rebuda de trucades de Reus i se n'ha creat una altra a Barcelona. També pel que fa al material de protecció dels treballadors, que està centralitzat a través del departament de Salut, el conseller s'ha mostrat convençut que "anirà arribant", tot i que la "centralització de l'Estat no hi ha ajudat". Sobre la conca d'Òdena, el confinament de la qual penja d'Interior i Salut, Buch n'ha donat pocs detalls: "S'estan analitzant les dades".

Pel que fa a la consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat èmfasi en la "complicació" que pot viure aquesta setmana el sistema sanitari. També ha remarcat que els esforços estan concentrats ara en ampliar la capacitat del sistema sanitari comptant amb els centres privats i en aconseguir el material necessari per als professionals, com els equips de protecció. Ha remarcat, en aquesta línia, la situació de l'UCI: "Entre el 15% i el 20% són persones entre 20 i 50 anys". I ha avançat que probablement el Govern de la Generalitat decidirà mantenir el confinament de la conca d'Òdena.

stats