Torra s'obre a "un canvi de rumb" per sumar la CUP i assolir la "unitat estratègica"

L'oposició carrega contra la gestió del president: "No ha complert cap objectiu"

Torra s'obre a "un canvi de rumb" per sumar la CUP i assolir la "unitat estratègica"
Aleix Moldes / Núria Orriols / Xavi Tedó / Ruth Pérez Castro
13/06/2019
6 min

BarcelonaLa compareixença del president Quim Torra per fer un balanç del primer any de Govern just l'endemà de la fi del judici al Procés ha acollit un acostament tímid, i de moment sense concrecions, entre l'executiu i la CUP. A diferència de la resta de l'oposició, els cupaires, tot i carregar contra les polítiques de Torra, han estès la mà al president per si vol fer un "canvi de rumb", un guant que ha recollit Torra. "Sempre és el moment apropiat per fer el que és correcte", ha afirmat, obrint-se a aquest canvi de rumb per refer la unitat estratègica de l'independentisme. Precisament els cupaires són una de les formacions cridades a participar en la ronda de contactes iniciada pel president per teixir una resposta a una possible condemna per l'1 d'Octubre. Aquesta setmana, de fet, una delegació de la CUP també s'ha reunit amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Waterloo. "Ho tornarem a fer, esclar que sí", ha dit el president de la Generalitat aquest dimecres a la sessió de control.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Diputats de la majoria sobiranista, això ens interpel·la a tots. Jo m'esforçaré fins al darrer alè perquè tots plegats siguem capaços de canviar el rumb [...]. Que siguem capaços de trobar la unitat estratègica, que és més necessari que mai –ha dit el president–. No podem fer front a una resposta de país, si hi ha una condemna, sense unitat. Encara hi som a temps".

Durant la seva intervenció, la CUP ha criticat el "simbolisme" del Govern i ha acusat JxCat i ERC de "malbaratar el mandat de l'1-O". "No han materialitzat cap república, però tampoc han impulsat polítiques socials per fer front a la crisi que vindrà i que serà pitjor", ha dit la diputada Maria Sirvent. En tot cas, per revertir la situació ha estès la mà a l'executiu si "vol canviar de rumb". "El canvi de rumb ha de ser absolutament radical. Hi posarem tota la perseverança i intel·ligència que tenim", ha conclòs la cupaire.

El partit de l'esquerra independentista, que fins ara reclamava eleccions anticipades, no ha demanat aquest dimecres avançar els comicis en la sessió de control al president. El sotrac patit a les urnes explica aquest canvi de posicionament, ja que els cupaires són conscients que necessiten rearmar-se internament abans d’afrontar una nova contesa electoral (que encara els podria deixar en una situació més delicada). La formació anticapitalista, en ple debat intern sobre si ha de tenir una posició més combativa contra l’executiu o una actitud més propositiva, ha anat més enllà en aquest ple i s’ha obert a col·laborar amb el Govern. Una col·laboració, però, que no passa en cap cas per validar uns pressupostos que estan als antípodes dels seus plantejaments anticapitalistes.

També JxCat i ERC han cridat a la unitat de l'independentisme, però sense concrecions. El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha dit que malgrat que fa un any que es va aixecar el 155, els presos continuen a la presó i la intervenció econòmica de la Generalitat també segueix. "Tenim més encausats que ara fa un any", ha dit Batet, denunciant el "pressing" per fer un "govern efectiu" quan la situació, a parer seu, no ha canviat. "El govern espanyol, tampoc el PSOE, té la voluntat de resoldre el conflicte amb Catalunya", ha explicitat el portaveu de JxCat, que també ha abonat la idea de recuperar la unitat independentista de l’1 d’Octubre.

Des d'ERC, el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, ha admès que la tasca del Govern durant l'últim any ha sigut la de recuperar les institucions després del 155. Una etapa, ha dit, de "provisionalitat", que a partir d'ara ha de convertir-se en una de nova de "construcció". "Ara hem de continuar avançant amb pas ferm cap a la independència", ha subratllat. Per fer-ho, Sabrià ha estès la mà als grups sobiranistes de la cambra per aprovar uns pressupostos "justos i socials" i també per reaccionar junts a la sentència contra els líders independentistes al Tribunal Suprem. "Hem de trobar una resposta que interpel·li el 80% de la ciutadania", ha afirmat.

Bany de crítiques de Cs, el PP, el PSC i els comuns

En un to molt diferent s'ha expressat la resta de l'oposició. Després d'una compareixença d'una hora exposant les dades macroeconòmiques i les mesures que ha dut a terme el seu executiu, el president de la Generalitat ha rebut un bany de crítiques de Ciutadans, el PP, el PSC i els comuns.

La diputada de Ciutadans, Lorena Roldán, ha retret al president de la Generalitat la seva "inacció" al capdavant de l'executiu. "Vostè viu d'esquena als problemes dels catalans –ha lamentat Roldán–. Em comença a preocupar la manca de connexió amb la realitat que demostra. No té ni un mínim pes de consciència?" En aquest sentit, la diputada de la formació taronja ha recordat que mentre Torra es manté "aliè" a la realitat de Catalunya, "continua fingint que és president d'una República que no existeix". En un to molt similar, el portaveu del subgrup parlamentari popular, Alejandro Fernández, ha apuntat que "ha estat impossible" parlar dels temes del dia a dia amb Torra, ja que ha demostrat una "absoluta indiferència" cap a qualsevol cosa que no fos el Procés. Fernández ha atorgat una qualificació de zero al govern de Quim Torra, però no per no comptar amb pressupostos o majoria parlamentària, sinó “per qüestions morals i de gestió pública”.

En un to menys agre, però igualment dur en el fons, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha esmenat tota l'acció de govern de Torra, i ha asseverat que "no ha complert cap dels objectius" que es va fixar en el seu discurs d'investidura: fer efectiva la República, restituir Carles Puigdemont com a president, impulsar el procés constituent i recuperar totes les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional. "El seu Govern manifesta signes de fatiga i de desconfiança interna, una manca d'estratègia compartida. No és capaç de situar un horitzó raonable a la legislatura ni sap com respondre a la sentència que arribarà com a molt tard a la tardor", ha dit Iceta. Per al socialista, Torra només pensa en "mig país" i amb els que "comparteixen l'objectiu de la independència": "Mentrestant les dades econòmiques presenten símbols de decadència important". "Vostès encara diuen que ho tornaran a fer i això és contrari a fer avançar el país", ha etzibat Iceta, recordant que l'independentisme encara no s'ha compromès a complir amb la legalitat.

"En un any aquest Parlament no ha aprovat cap llei provinent del seu Govern i la manca de pressupostos és la prova més evident que el Govern no ha estat a l'altura", ha resumit Iceta.

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jèssica Albiach, protagonista aquest dimecres pels pactes a Barcelona, ha denunciat la provisionalitat de l’executiu, que s’ha convertit en "la marca del Govern". "Un dia diuen que la legislatura serà llarga i un altre diuen que apostaran per la unilateralitat", ha etzibat. "Aquest no és un bon govern i vostè [Torra] no és un bon president", ha conclòs, i ha afirmat que "molts independentistes els critiquen i la CUP els ha retirat el suport". "És un any perdut, perquè el seu govern està perdut i perquè està pendent dels designis de Puigdemont o que els seus socis de govern els apunyalin per darrere", ha afegit en al·lusió a ERC, que podria pressionar per avançar eleccions per aconseguir el control de la Generalitat.

També ha carregat contra els pressupostos que ha qualificat com la "millor herència del govern d’Artur Mas" –els comuns es van negar a donar suport als comptes de Torra– i ha demanat determinació per impulsar polítiques socials per millorar el finançament en educació i sanitat. Pel que fa al conflicte entre Catalunya i Espanya, els comuns han tornat a criticar l’empresonament dels dirigents independentistes i han reclamat una sortida dialogada abandonant la via unilateral.

Torra treu pit per la seva gestió

Torra, en canvi, ha fet una lectura completament oposada a la de l'oposició. Malgrat els "obstacles" –ha citat el dèficit fiscal i també la repressió contra l'independentisme–, el president de la Generalitat ha exhibit indicadors macroeconòmics, rebatuts pels líders de la cambra, per defensar que el Govern està caminant en la bona direcció. "L'economia ha crescut un 2% en l'últim any; l'atur s'ha reduït en 0,6 punts fins a situar-se en l'11,5%; s'han creat un 4,1% més d'empreses; per sisè any consecutiu ha crescut la producció industrial; i per vuitè any consecutiu s'ha batut el rècord d'exportacions", ha apuntat. Malgrat no haver presentat pressupostos, ha tret pit per haver complert amb els límits del dèficit públic.

El president, que ha garantit que la prioritat del seu govern és la "igualtat d'oportunitats" ha celebrat haver posat "el país en marxa" després de l'aplicació del 155 i també ha tingut temps per reivindicar el diàleg amb l'Estat per resoldre el conflicte polític que ha portat dotze persones al banc dels acusats del Tribunal Suprem. "Nosaltres tornem a demanar que s'asseguin a dialogar", ha insistit, tot recordant els al·legats finals que aquest dimecres es van sentir al Suprem.

El president de la Generalitat també ha criticat que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi rebutjat reunir-se amb ell després del cicle electoral i el judici al Procés. "Quin diàleg i capteniment institucional tenen els socialistes amb un president del govern que es nega a reunir-se amb el president de Catalunya?", s'ha preguntat Torra, després que el líder del PSC li hagi retret que critiqui les majories alternatives a les independentistes que s'estan configurant en alguns ajuntaments com Barcelona.

stats