El govern espanyol troba “ofensiu” el llaç groc

Hernando fa mofa de la reivindicació pels presos polítics i diu que a Guardiola li ha portat mala sort

Dani Sánchez Ugart
11/04/2018
3 min

MadridLa sessió de control al govern espanyol d’ahir al Congrés de Diputats prometia ser de perfil baix. Amb l’absència de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, de viatge, el perfil més polític i combatiu de l’executiu estatal era fora de la cambra baixa. Però el ministre de Justícia, Rafael Catalá, habitualment de tarannà més moderat -tot i que molt afectat per la decisió de la justícia alemanya de no extradir Carles Puigdemont per rebel·lió-, va voler cobrir les baixes amb una astracanada sobre els llaços grocs. En una resposta al portaveu del PDECat, Carles Campuzano, li va retreure que anés al Congrés amb “aquest llaç groc que és ofensiu” perquè “diu que a Espanya hi ha presos polítics i no n’hi ha”. I va afegir que tenia “molta sort” de poder dur el llaç “tranquil·lament” mentre que a Catalunya “n’hi ha que no poden passejar perquè els amenacen i els fan escraches i pintades”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Campuzano, que inicialment havia registrat la pregunta dirigida a la vicepresidenta espanyola, li havia demanat l’opinió del govern espanyol sobre la situació de la justícia espanyola després de la decisió de l’Audiència de Schleswig-Holstein, i el ministre li va respondre que respectaven les decisions judicials. El diputat del PDECat li va retreure que minimitzés l’impacte de la decisió, que va considerar un “cop al relat fal·laç” que s’intenta imposar des del Tribunal Suprem i el govern espanyol. A més, el va instar a admetre que havien “fet servir la fiscalia i la Guàrdia Civil” per construir aquest relat, i li va demanar que fes “el que estigui a les seves mans per alliberar els presos” polítics. Catalá es va parapetar en la independència judicial, tot i que l’origen de la querella de la fiscalia per rebel·lió està en el govern espanyol, que és qui va dirigir l’estratègia de judicialització. Tot seguit, el ministre li va etzibar que “els jutges i el Parlament s’han d’ocupar cadascun de les seves responsabilitats, perquè així funcionen les democràcies sanes”.

També el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, es va referir als llaços grocs que, a més dels diputats demòcrates, porten els d’ERC al Congrés de Diputats. “A Andalusia creiem que el groc porta mala sort, i ahir alguns [el Barça i Pep Guardiola] en van tenir molta”, va deixar anar, barrejant-hi el futbol. En canvi, el seu homòleg de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, es va desmarcar d’Hernando i va considerar que, tot i que no li agrada, perquè segons ell s’oposa a les decisions judicials, no l’ofèn.

Equipara CDR i ‘kale borroka’

Hernando també es va referir a les detencions de membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR), que dimarts ell mateix va qualificar de kale borroka, i contra els quals va demanar actuar “sense contemplacions”. Ahir el portaveu popular va insistir en la designació, i els va acusar d’exercir “violència al carrer i extorsió de les llibertats dels ciutadans”. “Digui’n com vulgui”, va indicar, tot concloent que, “en definitiva, són coaccions, violència i comissió de delictes”. En el mateix sentit, el ministre de Justícia va defensar la tipificació de terrorisme per a les persones que van ser detingudes dimarts, i va dir que el Codi Penal l’inclou com a ús de la violència per fer política. “El jutge considerarà si hi concorren o no els elements d’aquest tipus delictiu”, va recordar. Girauta, per la seva banda, va demanar respecte a les decisions judicials i no va voler pronunciar-se sobre com s’han de denominar les accions que duen a terme els CDR.

stats