El Congrés aprova la majoria dels pactes de reconstrucció però rebutja el bloc en matèria social

L'estratègia de Sánchez per sumar el PP i Cs ha propiciat crítiques del bloc de la investidura

El líder del PP, Pablo Casado, durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés.
Mariona Ferrer I Fornells
22/07/2020
3 min

MadridSensació agredolça aquest dimecres al Congrés per al govern de Pedro Sánchez. La Moncloa ha vist com el pacte europeu per al fons de reconstrucció portava el PP a avalar a última hora els pactes de reconstrucció en matèria de la Unió Europea, però de retruc s'ha trobat que l'objectiu de sumar dreta i esquerra als acords acabava fent naufragar un dels quatre blocs en què es van dividir els treballs a la comissió parlamentària hereva del que havia de ser la reedició dels Pactes de la Moncloa per sortir de la crisi del coronavirus: el de polítiques socials. Fa poques setmanes els quatre dictàmens de les conclusions per a la reconstrucció van avançar a la comissió gràcies al fet que Vox va decidir no participar-hi. Però el partit ultra sí que ha votat aquest dimecres al ple. La conclusió: l'únic bloc en què Ciutadans no ajudava Sánchez, en matèria social, i sí que ho feia ERC, s'ha acabat rebutjant.

Tot i que el PSOE, Unides Podem i els mateixos republicans van rectificar a última hora i van aixecar el veto a l'escola concertada per accedir als fons vinculats al coronavirus, ni el partit taronja ni Junts per Catalunya han acabat sortint del no per garantir que s'aprovessin el 100% dels pactes de reconstrucció –les votacions per blocs s'han fet separadament–. JxCat s'ha debatut fins a l'últim moment entre l'abstenció i el no, i tant el PNB com EH Bildu ja havien avançat que hi votarien en contra. És a dir, en l'únic punt on era imprescindible el bloc de la investidura que va fer president Pedro Sánchez, el govern espanyol no ha aconseguit sumar. Això és conseqüència directa de la preferència que ha tingut en tot moment la Moncloa en la negociació d'aquests pactes per sumar amb el PP, així com també amb Ciutadans, que ha salvat per la mínima l'aprovació del dictamen per reactivar l'economia. Una votació, però, que s'haurà de repetir en el pròxim ple, ja que un dels diputats de Podem ha acabat votant presencialment tot i que havia activat prèviament la via telemàtica. En principi, tot i ser molt ajustada, la votació hauria de tornar a caure de la banda del govern.

El cap de l'oposició, Pablo Casado, ha fet gruar el PSOE i Unides Podem fins a l'últim moment. I a la sessió de control d'aquest matí finalment ha anunciat que el seu partit votaria a favor de dos dels quatre blocs de les conclusions del pacte de reconstrucció. En concret, en matèria sanitària i també de la Unió Europea, que han tirat endavant gràcies a una àmplia majoria transversal. En el primer cas, 256 vots a favor, 88 en contra i 3 abstencions. En el segon, encara més suport després del pacte obtingut dimarts: 276 avals, 59 vots en contra –només els de Vox– i 13 abstencions. El bloc econòmic s'ha aprovat per la mínima, amb 169 vots a favor i 168 en contra i 11 abstencions. I el social ha estat rebutjat per només tres vots: 175 en contra, 172 a favor i una abstenció.

Foc creuat entre Casado i Sánchez pel pacte europeu

Casado ha confirmat l'aval als dos dictàmens alhora que llançava dures crítiques a Sánchez per haver tingut només una "escolta passiva" durant el llarg consell europeu a Brussel·les, mentre que al seu parer "tres dones del PP –la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Layen, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i la directora del BCE, Christine Lagarde– defensaven els interessos d'Espanya". El president espanyol, al seu torn, s'ha apuntat la plena autoria de l'acord "històric" de Brussel·les i ha retret que "l'aportació" de Casado "a la gran fita col·lectiva espanyola hagi sigut inexistent". Tant la bancada del PSOE com d'Unides Podem han rebut Sánchez a l'hemicicle amb una gran ovació, mentre que la del PP ha reaccionat a la intervenció de Casado amb un aplaudiment de les mateixes característiques.

Segons el parer del cap de l'oposició, el pacte suposa una "esmena a la totalitat dels pactes amb Unides Podem i EH Bildu". Sánchez ha demanat al líder del PP que aprofiti la fi del període de sessions –aquest és l'últim ple ordinari però n'hi ha previst un d'extraordinari la setmana que ve perquè el president espanyol expliqui els detalls del consell europeu– per "reflexionar i començar a arribar a acords".

Tot el govern espanyol ha tret pit de l'acord i ha retret tant al PP com a Vox que hagin posat bastons a les rodes de la negociació europea i hagin intentat condicionar-ho a grans retallades. La Moncloa evita parlar de les condicions que comportaran els 72.500 milions d'euros en transferències de la UE i si això suposarà desar al calaix una bona part del pacte de govern amb Unides Podem. De fet, els de Pablo Iglesias asseguren que es manté la intenció de derogar la reforma laboral.

stats