Aragonès nega cap "trama corrupta" i diu que Carrizosa "fa el pallasso" des de l'escó

Ciutadans es refereix a l'operació Volhov per afirmar que "ens roba CDC, ERC i Xavier Vendrell"

El vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al ple del Parlament
Anna Mascaró / Núria Orriols / Quim Bertomeu
04/11/2020
4 min

BarcelonaL'operació Volhov, executada per la Guàrdia Civil la setmana passada, ha marcat el ple d'aquest dimecres al Parlament. Una sessió de control tensa on s'han fet evidents les visions contraposades de l'oposició i el Govern sobre la investigació. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha negat cap "trama corrupta" i ha mantingut una picabaralla amb el líder de l'oposició, Carlos Carrizosa, a qui ha retret que faci el "pallasso" des de l'escó, perquè feia gestos de desaprovació durant la resposta del vicepresident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons abans, Carrizosa havia carregat contra Aragonès, acusant-lo de "tapar la corrupció amb l'estelada". El diputat ha fet referència a la conversa de l'exconseller d'Esquerra Xavier Vendrell amb la secretària general del partit, Marta Rovira, en què segons el sumari de la Guàrdia Civil li demanava que intercedís amb tres consellers perquè li "desencallessin" els seus afers. "Han obert un expedient a Xavier Vendrell? Han anat a la Sindicatura de Comptes?", ha preguntat al vicepresident. "Ens roba CDC, ERC i Xavier Vendrell", ha sentenciat el diputat taronja. "Vostè es carrega la presumpció d'innocència", ha contestat Aragonès, acusant Carrizosa de no tenir "cap credibilitat" i insistint que l'operació de la Guàrdia Civil tenia la intenció de fer "mal polític".

DIRECTE | Aragonès nega que Vendrell hagi obtingut contractes amb el Govern

Aragonès ha negat cap "trama corrupta" entre els empresaris del Procés i l'executiu, i ha qualificat la investigació del jutjat número 1 de Barcelona d'una "operació d'estat contra l'independentisme". Ha explicat que arran de destapar-se el cas ha sol·licitat informació als departaments afectats sobre les presumptes irregularitats, bàsicament Salut, Educació i Treball, i ha assegurat que s'han fet les coses correctament. Segons ell, no hi ha hagut una ampliació del concert educatiu –com demanava Vendrell en les converses telefòniques incloses al sumari–, tampoc s'han signat contractes amb Salut –van ser revocats pel Tribunal de Contractes del Sector Públic arran de la impugnació de l'altra empresa adjudicatària– i cap empresa relacionada amb Vendrell ha estat vinculada amb Treball, ha conclòs Aragonès.

Així ho ha assegurat en resposta tant a Cs com al grup dels socialistes. El líder del PSC, Miquel Iceta, ha donat per bones ara per ara les explicacions del vicepresident: "Espero que la realitat no el desmenteixi".

Pressupostos de l'Estat

Els que han volgut quedar al marge de les repercussions de la investigació judicial han sigut els comuns, que no s'han posicionat ni a una banda ni a l'altra de l'hemicicle. De fet, des de la setmana passada passen de puntetes sobre l'operació de la Guàrdia Civil, la qual cosa ha generat retrets de JxCat i ERC. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha centrat la intervenció en els pressupostos que han presentat recentment el president espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident, Pablo Iglesias, i que han de començar la tramitació al Congrés de Diputats. Així, els comuns han demanat el suport d'Aragonès als comptes assegurant que eren els millors per a Catalunya des de feia més de vint anys.

DIRECTE | Aragonès nega que Vendrell hagi obtingut contractes amb el Govern

"Hi ha molt marge de maniobra", ha contestat Aragonès: "Queden lluny del que necessita" la Generalitat. Ni Esquerra ni JxCat han revelat encara si hi presentaran aquest divendres una esmena a la totalitat i ho han condicionat a la voluntat de negociació del PSOE i Podem –el PDECat, en canvi, ja ha dit que no en presentarà cap–. En aquest sentit, Aragonès ha instat els comuns a pressionar per introduir aquestes millores, que passarien per augmentar el finançament de la dependència, una gestió diferent dels fons europeus i fer marxa enrere en la pujada de la quota dels autònoms, entre més coses. "El millor pressupost per a Catalunya no serà el d'un estat espanyol, serà el d'una Catalunya independent", ha conclòs.

Crítiques a la gestió del covid

Més enllà de la sessió de control, la lluita contra el covid també és, de nou, protagonista de la jornada parlamentària d'aquest dimecres. Aragonès ha comparegut per explicar les mesures que ha pres el Govern per fer front a la segona onada del virus. A la tarda es votaran dos decrets amb mesures per intentar atenuar els estralls econòmics i socials de la pandèmia.

El ple ha arrencat a les nou del matí amb la sessió de control als consellers, marcada per les crítiques de l'oposició a la gestió de la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques. La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha demanat més ajudes per al sector cultural, un dels més afectats per la crisi. Tant el PSC com Ciutadans han censurat la gestió dels centres assistencials per a la gent gran. Els comuns han retret al Govern que les ajudes als sectors d'estètica i restauració fan curt: "Creu que arriben per a alguna cosa 1.500 euros?", ha preguntat David Cid en al·lusió a la línia de 40 milions d'euros que va obrir fa quinze dies l'executiu. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha defensat les mesures preses pel Govern i ha dit que s'han mobilitzat més de 300 milions d'euros amb el paquet de mesures de dimarts passat. També ha afirmat que si no es poden abocar més recursos a l'economia és pel dèficit fiscal entre Catalunya i Espanya, i ha instat l'Estat a transferir més diners a la Generalitat.

Aragonès ha fet autocrítica, "també en primera persona", per la confusió que s'ha pogut produir en determinats moments sobre les mesures del Govern per fer front a la pandèmia. "Cal claredat", ha assegurat. "No amagarem cap dada", ha recalcat: "No amagarem que la situació és greu". I ha fet una crida a "treballar la dimensió emocional de la pandèmia" per reforçar la "confiança col·lectiva que ens fa forts". "La salut mental és una de les conseqüències que hem d'atendre", ha explicat.

stats