Política29/10/2020

Sánchez encarrila amb ERC la pròrroga de l'alarma a canvi de comparèixer cada dos mesos al Congrés

El PP anuncia que s'abstindrà i el PNB i el PDECat hi votaran a favor

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl govern espanyol ha hagut d’acabar cedint per avui tirar endavant al Congrés la pròrroga de l’estat d’alarma de sis mesos, fins al 9 de maig, que defensarà davant de l’hemicicle el ministre de Sanitat. El PSOE s’ha compromès a acceptar l’esmena presentada per Esquerra que proposa reduir l’estat d’alarma a quatre mesos, fins al 9 de març, prorrogables dos mesos més, fins al 9 de maig. Els dos partits van arribar a un acord dimarts a la nit, tot i que ahir els republicans no confirmaven si hi acabarien votant a favor. Des del govern espanyol, però, donaven per fet que tenien els vots suficients per tirar la pròrroga endavant. El PP ha anunciat que s'abstendrà i tant el PNB com el PDECat votaran a favor.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dues són les noves variables que inclou la nova pròrroga de l’estat d’alarma. Primera, que sigui la conferència de presidents qui pugui proposar al govern espanyol l’aixecament de l’estat d’alarma un cop passin quatre mesos de la pròrroga -després de l’aval previ del Consell Interterritorial de Salut en funció de l’evolució epidemiològica-. I, segon, que Sánchez comparegui cada dos mesos per retre comptes davant el Congrés. Però, a canvi, treu pressió a Illa, que en lloc de comparèixer cada quinze dies a la comissió de Sanitat ho haurà de fer un cop al mes.

Cargando
No hay anuncios

La decisió es va comunicar després que el president espanyol, Pedro Sánchez, llancés una oferta d’última hora al PP durant la sessió de control al Congrés: reduir l’estat d’alarma de sis a quatre mesos, susceptibles a una pròrroga si ho decidia el Consell Interterritorial de Salut.

Divisió a l’espai postconvergent

La Moncloa tenia diferents ofertes sobre la taula però va decidir pactar amb ERC en un dia clau al Congrés, ja que s’hi presentava l’avantprojecte de llei de pressupostos. També és perquè li oferia una estabilitat més llarga. Amb una pròrroga fins al 9 de març, els republicans també eviten haver de tornar a votar una pròrroga de l’estat d’alarma fins després de les eleccions catalanes del 14 de febrer, cosa que podria complicar l’escenari. Tant el PP com Junts per Catalunya van proposar ahir una pròrroga de dos mesos, mentre que Ciutadans apostava per una de tres mesos.

Cargando
No hay anuncios

El PDECat, en canvi, va escenificar el trencament amb Junts al Congrés i va presentar unes propostes de resolució molt similars a les d’ERC: una pròrroga fins al 9 de març -sense tenir en compte una altra pròrroga- i que Sánchez reti comptes cada dos mesos. Caldrà veure què acaba fent avui JxCat, que ahir no aclaria sentit del seu vot malgrat el president de la Generalitat inhabilitat Quim Torra instés per Twitter a votar en contra pel fet que no se cedeixin competències per permetre confinaments domiciliaris o el teletreball, així com perquè el govern espanyol es reservi encara poders malgrat cedir la gestió de les possibilitats del decret als presidents autonòmics.

De tirar endavant la pròrroga, Sánchez aconseguirà treure’s del damunt aquest debat durant l’àrdua negociació pressupostària que s’espera les pròximes setmanes al Congrés. Amb l’anunci diumenge d’una pròrroga de sis mesos va aconseguir que el debat no se centrés ja en la pròrroga en si, sinó en el temps. “El president [espanyol] no vol un continu debat de pim pam pum de la política”, assenyalaven ahir fonts del govern espanyol, tot remarcant que ara el que toca és debatre sobre els comptes per al 2021.

Cargando
No hay anuncios

La Moncloa també ha plantejat el debat de pròrroga com una prova de foc sobre l’abast real del gir estratègic del PP després del trencament amb Vox la setmana passada durant el debat de la moció fallida de Santiago Abascal. Però els populars ahir ja van respondre amb reprovació a la proposta de Sánchez de limitar l’estat d’alarma a quatre mesos, i li van retreure que avui no doni la cara al Congrés durant el debat. La sessió de control sí que va evidenciar de nou la ruptura entre el PP i Vox, que es van intercanviar dures desqualificacions del calibre de “xenòfobs” o “miserables”.

Illa demana perdó pel sopar multitudinari

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va demanar ahir “perdó” per haver assistit dilluns -la segona nit de toc de queda- a l’acte d’entrega d’uns premis organitzats pel digital El Español amb l’elit política madrilenya. Durant la sessió de control al Congrés, Illa va explicar que va presenciar l’entrega d’un premi a l’exèrcit per la seva feina durant la pandèmia i que no s’hi va quedar a sopar. “Molts ciutadans no ho han entès i tenen raó. Es complien les regles, però tenen raó. És millor evitar actes encara que compleixin les normes. La millor distància és no ser-hi”, va dir. L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, també va demanar fer “autocrítica” per l’assistència de polítics a aquest tipus d’actes.