Política21/10/2017

Puigdemont convoca el Parlament contra el 155

El president acusa Mariano Rajoy de perpetrar el pitjor atac contra les institucions des de Franco

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

BarcelonaAcció i reacció. El mateix dia que el govern espanyol detallava els plans per passar a controlar les institucions catalanes, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, responia a la nit amb la convocatòria d'un ple perquè el Parlament decideixi la manera de respondre a l'intent de l'Estat de "liquidar l'autogovern i la democràcia". Un ple en què, constatat el cop de porta del govern espanyol a cada oferta de diàleg feta des de la Generalitat, la cambra catalana preveu aixecar la suspensió de la declaració d'independència que va decretar Puigdemont. Un ple que, a més, l'independentisme preveu fer divendres, coincidint amb la celebració del debat al Senat que ha de validar el 155.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si es compleix aquesta coincidència temporal, la imatge que deixarà el final d'una altra setmana frenètica serà l'exemple gràfic de la desconnexió. Mentre a Madrid el Senat aprovarà intervenir les institucions catalanes, a Barcelona aquestes últimes certificaran la ruptura amb l'Estat validant la declaració d'independència. Caldrà veure, però, si a més de fer la DUI el president de la Generalitat convoca de manera immediata eleccions –com li demanen algunes veus de dins del seu partit i també de fora– o opta per articular un govern de concentració com reclamaven ahir dirigents d'ERC. Puigdemont va evitar ahir donar-ne pistes. Fins divendres, queden encara cinc dies en què la guerra de nervis i les pressions sobre Puigdemont continuaran.

Cargando
No hay anuncios

De moment, ahir el president de la Generalitat va optar per fer una crida a la societat a conjurar-se per "tornar a defensar les institucions de manera pacífica i civilitzada" davant l'"amenaça" de l'Estat. El primer pas per a aquesta defensa serà, doncs, la convocatòria d'un ple monogràfic –demà es reuneix la junta de portaveus del Parlament per fixar-ne la data i el contingut exacte– en què els diputats votin a favor d'aixecar la suspensió de la DUI.

Malgrat la pressió dels diferents actors independentistes, des del Palau de la Generalitat s'ha defensat els últims dies la necessitat d'esperar abans de reactivar la declaració d'independència per fer evident la negativa de l'Estat a negociar. Ara, amb la posada en marxa d'un article 155 que Puigdemont va qualificar del "pitjor atac a les institucions catalanes des dels decrets de Franco abolint la Generalitat", el president entén que ja no hi ha alternativa i que això s'ha fet evident a ulls de la comunitat internacional. Ahir, en una nova picada d'ullet a Europa, Puigdemont va comparèixer flanquejat per una senyera i una bandera de la UE, i va fer una part del seu discurs en anglès per advertir que si els valors comunitaris estan en risc a Catalunya també ho estan a tot el continent.

Cargando
No hay anuncios

Abans, Puigdemont havia carregat contra el govern espanyol per haver intentat "anul·lar als despatxos" el que els catalans "van decidir a les urnes". "El govern espanyol s'ha autoproclamat de manera il·legítima representant de la voluntat dels catalans", va censurar el president de la Generalitat, que va acusar Rajoy de voler "nomenar un director perquè teledirigeixi des de Madrid la vida de Catalunya". No només Rajoy va rebre els dards de Puigdemont: també va criticar el PSOE, Ciutadans i la monarquia, de la qual va dir que no era la primera vegada que participava en un cop contra les institucions catalanes.

Forcadell critica el "cop d'estat"

Cargando
No hay anuncios

Qui també es va mostrar molt contundent contra l'anunci de l'article 155 va ser la presidenta del Parlament. Carme Forcadell va carregar contra "el cop d'estat 'de facto'" impulsat per Rajoy, a qui va acusar de voler "escapçar les institucions catalanes i apropiar-se'n", i li va retreure que durant tota la legislatura hagi volgut dictar de què pot parlar i de què no la cambra catalana. Tanmateix, Forcadell va remarcar el seu compromís a no fer "cap pas enrere" en la defensa de les institucions catalanes. "La ciutadania ens va escollir com a legítims representants i ens hi devem", va destacar. A les reaccions de Puigdemont i Forcadell s'hi sumaran els pròxims dies també mocions dels ajuntaments en contra de l'aplicació del 155. Les institucions catalanes es preparen per defensar el seu autogovern.