Sánchez i Iglesias escenifiquen el trencament

El president en funcions rebutja una reunió amb el líder de Podem i insisteix en l’abstenció del PP i Cs

En segon pla, Pedro Sánchez i Carmen Calvo conversant als seus escons mentre Pablo Iglesias es dirigia a la tribuna d’oradors del Congrés al ple d’ahir.
Ot Serra
11/09/2019
4 min

Madrid“El bloqueig està en les persones”. El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, pronosticava aquest dimecres a l’inici del ple el que escenificarien minuts després Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. La desconfiança entre el líder del PSOE i el de Podem farà inviable un acord de govern a l’Estat, sempre que un gir inesperat no modifiqui la situació. La cambra baixa va tornar a acollir un ping-pong parlamentari d’alt voltatge entre els dos dirigents d’esquerres en què es van evidenciar les diferències. Tant és així, que Sánchez va rebutjar implicar-se personalment en el desbloqueig amb Iglesias, que va denunciar la manca de voluntat del secretari general socialista d’arribar a un acord després que, de nou, reclamés l’abstenció del PP i Cs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat sobre la investidura a l’Estat s’ha convertit des de fa setmanes en una doble discussió: una política al voltant del tan anomenat “govern progressista”, i una altra argumental sobre qui és el responsable que no tiri endavant. Per als socialistes és necessari que aquest executiu sigui “fort i estable” i estigui “cohesionat”, tal com va manifestar ahir el president en funcions. Això passa, segons ell, per deixar Podem fora del consell de ministres i evitar que hi hagi “dos governs en un”. En canvi, per al partit lila la seva presència a l’executiu és imprescindible perquè les esquerres tinguin una majoria sòlida que faciliti l’aprovació de mesures al Congrés.

“Tenim els suports perquè tenim les abstencions -d’Esquerra, el PNB i EH Bildu-, tenim l’experiència de dotze mesos compartits i la proposta programàtica. Només falten els seus vots”, insistia ahir la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, evocant un dels arguments que en els últims dies s’ha repetit des de Ferraz per pressionar Podem, donant a entendre que la investidura està gairebé lligada. L’afirmació contrastava amb el retret d’Iglesias, que asseverava que en quatre mesos Sánchez només s’ha assegurat el vot afirmatiu del Partit Regionalista de Cantàbria, i entrava en contradicció amb la constant petició del candidat socialista a la dreta perquè avali l’arrencada de la legislatura.

Aquesta mirada de Sánchez a banda i banda va indignar el secretari general de Podem, que va voler posar a lloc l’aspirant a la Moncloa. “Si li demana l’abstenció al PP i Cs està dient que volen governar amb 123 diputats. ¿O arribarà a un acord amb el PP i ens demanarà que li donem nosaltres l’estabilitat? Quan demana l’abstenció a la dreta està renunciant a l’estabilitat, i això és una greu irresponsabilitat”, va afirmar Iglesias, que no va obtenir resposta a aquest punt.

Una fórmula diferent de la coalició

L’endemà del fracàs de la segona reunió dels equips negociadors del PSOE i Unides Podem, l’última esperança era que Sánchez i Iglesias poguessin reconduir les relacions. No només no van exhibir sintonia en el to, sinó que el contingut no va variar respecte al que va impedir l’acostament entre els segones espases de les dues formacions. El dirigent de Podem va instar el seu interlocutor a aprendre la “lliçó italiana”, un govern de coalició que ha tallat les aspiracions de l’extrema dreta de Matteo Salvini, i va reptar-lo a justificar per què el PSOE ha acceptat aquesta fórmula en sis comunitats, entre les quals les Balears, el País Valencià, les Canàries i l’Aragó, però no serveix a l’Estat. “És molt difícil d’explicar, senyor Sánchez”, deia Iglesias. El líder socialista va trobar una rèplica senzilla. “La vaig proposar al juliol i la van rebutjar”, i va recomanar-li proposar un “camí intermedi” a la taula negociadora perquè el PSOE l’estudiï, en una manera de rebutjar el contacte tu a tu que sol·licitava Iglesias.

En un últim intent per endur-se la victòria dialèctica a l’hemicicle, el líder de Podem va confirmar que li trucaria tot i retreure-li que ho hauria de fer el candidat, alhora que va criticar a Sánchez haver faltat a la “paraula”. Segons la versió d’Iglesias, el president en funcions havia assegurat que “l’únic escull” per al govern de coalició al mes de juliol era la seva presència al consell de ministres. “El va descol·locar que jo em retirés i va proposar un govern de coalició que no es creia”, va concloure el dirigent del partit lila.

Amb una dreta en precampanya electoral esmenant la plana a tota l’acció de govern de Sánchez, el líder del PSOE es va obrir a una última via per no repetir eleccions. “Permetin amb el vot que comenci a caminar la legislatura amb un govern progressista”, va deixar caure en una de les seves intervencions. Tot i que fonts del PSOE allunyen l’escenari d’una investidura sense acord -Podem descarta cedir els vots i passar a l’oposició-, veus de la Moncloa donaven credibilitat a aquesta opció si Felip VI -que aquest dijous rep la presidenta del Congrés, Meritxell Batet- proposa la candidatura de Sánchez. En aquesta tessitura la pilota seria a la teulada d’Iglesias. “Haurà de respondre a la pregunta de si portarà el país de nou a eleccions”, el va advertir Sánchez.

stats