La Moncloa no recorre la delegació de vot, però amenaça de fer-ho
El govern espanyol alerta: "Si el Parlament pren decisions contra la Constitució, actuarem"
MadridEl govern espanyol manté entre les seves prioritats per a Catalunya encetar una etapa de distensió. Per això presumeix de "paciència", fins i tot després de les anades i vingudes dels partits independentistes aquesta setmana i l'agitació als carrers en l'aniversari de l'1-O, i davant les crides constants de l'oposició de dretes de prendre mesures expeditives contra el Govern, com l'aplicació del 155. Però les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, animant els CDR i amenaçant de retirar el suport a Pedro Sánchez si no hi ha un acord d'autodeterminació imminent han instal·lat a la Moncloa un clima de preocupació i desconcert, davant d'una crisi que podria tenir conseqüències per a l'estabilitat política espanyola.
Després d'una setmana en la qual s'ha evidenciat la descoordinació entre els independentistes i que ha acabat amb l'acceptació per part de la mesa d'un acord de delegació de vot dels diputats de JxCat suspesos en contra del criteri dels lletrats, la portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celaá, ha llançat una amenaça clara als dirigents sobiranistes: estan disposats a actuar si es prenen decisions al marge de la Constitució, tot i que encara no presentaran cap recurs.
"Si el Parlament pren decisions contra la Constitució, actuarem en conseqüència", ha avisat Celaá durant la seva intervenció inicial en la roda de premsa, i no pas en resposta als periodistes (i, per tant, ha estat perfectament estudiat). Però la paciència de què vol fer gala l'executiu, que passa per prioritzar el diàleg per sobre de la confrontació, els ha portat a avisar sense actuar. Malgrat que l'acord de la mesa en contra del criteri dels lletrats ja està pres i que en anteriors ocasions, durant el govern de Mariano Rajoy, es van recórrer diversos acords de la mesa, l'executiu de Sánchez ha preferit fer veure que la sang encara no ha arribat al riu i ha considerat que la decisió "encara no ha estat adoptada".
Opcions sobre la taula
Fonts de la Moncloa han precisat després que el govern espanyol esperarà a la setmana que ve per veure com es plasmen en les votacions les delegacions de vot i quina reacció tenen els grups i els lletrats, per decidir si actua contra aquesta decisió de la mesa de la cambra. I no han volgut detallar si aquesta actuació seria en forma de recurs d'inconstitucionalitat del govern o a través d'altres fórmules, com ara un recurs del PSC. Fins i tot hi ha l'opció d'enviar un requeriment que podria suposar l'inici dels tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució.
Sánchez no ensenya les cartes i continua insistint que la via preferida és la del diàleg. El govern espanyol té, segons Celaá, "l'obligació de tenir tota la paciència i d'exercir-la", en referència als independentistes catalans, i això deixa "espai" a través del diàleg per "tancar ferides". La també ministra d'Educació s'ha mostrat optimista sobre l'èxit d'aquesta estratègia i ha considerat que el diàleg "està donant els seus fruits". L'executiu, ha afegit, treballa per obrir camins en "el territori comú de l'autogovern", que és on segons ella hi ha el camp per córrer.
Però les habituals crides al diàleg han vingut compassades amb un discurs més dur que de costum contra l'independentisme, al qual Celaá ha renyat perquè, segons ella, les diferències entre els partits que governen a Catalunya han provocat una "paràlisi" al Parlament que ha qualificat de "preocupant". La ministra ha acusat JxCat i ERC d'estar "bloquejant" l'agenda social amb la seva "posició numantina" i ha implorat a Torra que obri "un diàleg entre catalans" per superar aquest bloqueig i començar a "superar el conflicte" amb respecte "a la Constitució i a l'autogovern de Catalunya".
Celaá feia expressa aquesta preocupació per la paràlisi que segons ella pateix el Parlament just en el moment que el Tribunal Constitucional feia públic que havia admès a tràmit un recurs de Ciutadans contra la decisió de la mesa de suspendre tres plens, entre finals de setembre i mitjans d'octubre, argumentant que es vulneren els drets de participació dels diputats de la formació taronja. Celaá ha acusat també el president de la Generalitat de fer servir una retòrica "mutilada de la realitat" i ha avisat que, com els ultimàtums, "la retòrica també la carrega el diable".
El canvi de to de l'executiu ha arribat en una setmana marcada per les crides constants del líder del PP, Pablo Casado, i el de Ciutadans, Albert Rivera, a tornar a aplicar l'article 155, que fins ara no han sigut ateses per l'executiu de Sánchez. La ministra no ha volgut descartar del tot que estigui entre els plans de l'executiu (tot i que fer-ho suposaria perdre el suport dels independentistes al Congrés i veure's abocats a eleccions), però sí que s'ha apartat de l'estratègia dels seus rivals polítics, als quals ha retret que hagin reclamat la suspensió de l'autonomia des que el PSOE va arribar al govern. "A més del 155 perpetu que es demana des que el govern pren possessió, hi ha un espai ampli per acordar, dialogar i incorporar racionalitat", ha afirmat.