Rajoy assenyala directors i voluntaris per fer naufragar l’1-O
L’executiu espanyol impugna la llei de transitorietat i la Hisenda
MadridL’allau de recursos al Tribunal Constitucional per mirar d’aturar els preparatius del referèndum va continuar ahir, i la pressió del govern espanyol a alts càrrecs s’estén a directors i voluntaris de l’1-O. Després d’un consell executiu en què es va plantejar el recurs a la llei de transitorietat, el portaveu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va posar el focus en els alcaldes i voluntaris de l’1-O.
Els va advertir que si cooperen amb la consulta seran “col·laboradors necessaris”, amb les possibles conseqüències legals que se’n puguin derivar. Fonts de la Moncloa van posar en el mateix sac els funcionaris, i van centrar el focus en els directors de les escoles, que segons aquestes fonts també podrien patir conseqüències penals si deixen les claus dels seus centres l’1-O perquè es pugui votar.
Així, l’estratègia que dibuixa l’executiu passa per neguitejar les baules amb menys poder de la cadena, amb l’esperança que tot el dispositiu de la consulta salti pels aires.
La batalla legal és paral·lela. Els ministres es reunien per segona vegada en 24 hores, i van aprovar la presentació d’un recurs contra la llei de transitorietat. Cap canvi, doncs, en l’estratègia de Mariano Rajoy, que en dos dies ha presentat fins a vuit demandes contra les decisions del Parlament i del Govern a la seu de l’alt tribunal. A més del recurs contra la llei de transitorietat, l’executiu també va impugnar ahir alguns articles de la llei de la Hisenda catalana, aprovada al juny.
El recurs no era cap sorpresa, i de fet el Tribunal Constitucional tenia un ple convocat a les 13.30 h per rebre’l. El Govern, però, no havia publicat encara el text al Diari Oficial de la Generalitat i això va tenir segrestats els plans de l’executiu espanyol i de l’alt tribunal fins al vespre. Tot i així, fins la setmana que ve no hi haurà ple del TC, cosa que deixa de moment en vigor la llei de transitorietat, tot i que serà previsiblement suspesa en la pròxima reunió dels magistrats.
“Una dictadura”
Méndez de Vigo va recordar que la llei i la convocatòria del referèndum ja van ser suspesos dijous pel Tribunal Constitucional quan va acceptar a tràmit l’allau de recursos. Un cop acceptat l’últim, tots els instruments legals del referèndum quedaran proscrits per l’ordenament legal espanyol.
La llei de transitorietat, segons el portaveu, suposa una “autèntica ruptura en l’ordre constitucional”, i va afegir que és “curiós” que la llei es presenti “com la norma suprema de l’ordenament jurídic català”, i que reguli “una inexistent nacionalitat catalana diferent de l’espanyola”. Méndez de Vigo va ironitzar que “no sorprèn que no reculli el dret a decidir”, tot i que l’independentisme demani que sigui inclòs a escala estatal, i va dir que el Govern vol portar Catalunya a una “dictadura”.
Méndez de Vigo va justificar el seu llenguatge dur fent una valoració dels debats parlamentaris dels últims dos dies, que van dur, segons ell, “a una actuació inèdita i antidemocràtica per part de la presidenta” del Parlament, Carme Forcadell. D’acord amb el seu parer, una “minsa majoria parlamentària” vol “imposar” un “projecte excloent” i “eliminar el pluralisme que sempre ha format part de la identitat catalana”. Per això va repetir l’eterna promesa de Rajoy -que “no hi haurà referèndum”-, perquè “ningú pot privar tots els espanyols de la capacitat de decidir”.
Per aconseguir aturar-lo, l’executiu espanyol continua comptant amb el suport de Ciutadans i el PSOE en la seva estratègia: “És el moment de la unitat nacional”. Tot i així, l’executiu no aclareix si hi haurà una trobada conjunta dels tres partits, després que s’hagi especulat amb la idea que el líder socialista, Pedro Sánchez, no vol la foto de la triple aliança.
Cop a la Hisenda pròpia
El consell de ministres també va sol·licitar que s’interposi un recurs contra la llei tributària catalana, perquè serveix, segons Méndez de Vigo, per crear una “Hisenda pròpia que vulnera les normes de l’Estat”. L’estratègia no canvia.