Rajoy es desvincula de les finances del PP però no nega l'existència d'una caixa B
El president popular ha declarat durant gairebé dues hores a l'Audiència Nacional. Ha descarregat la responsabilitat sobre Aguirre i un extresorer que té demència
San Fernando de Henares (Madrid)Enmig d'unes extremes mesures de seguretat i en un clima d'excepcionalitat, Mariano Rajoy ha testificat durant gairebé dures hores a l'Audiència Nacional pel cas Gürtel. Ho ha fet amb un to relaxat i tirant de la seva ironia habitual com a parlamentari, fins i tot defensant que respongués "a la gallega". El tribunal l'hi ha posat fàcil: Rajoy ha entrat a la seu de San Fernando de Henares pel garatge i s'ha evitat el passeig davant de les càmeres, així com haver de declarar davant de tots els acusats. Ni l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, ni el capitost de la trama, Francisco Correa, han assistit a la vista. Entre els acusats només hi havia l'exalcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega, 'El Rata'. La sessió ha durat en total tres hores -comptant també la ràpida declaració del president del Senat, Pío García Escudero- i les vistes no es reprendran fins al setembre, tornant de vacances, amb l'objectiu d'acabar el judici a mitjans de setembre perquè "aviat" quedi vist per sentència.
"No tenia absolutament cap coneixement de l'existència d'una caixa B al partit": Rajoy, en 10 frasesAmb frases com "això és absolutament fals", "no sembla un raonament brillant" o "no en tenia la més remota idea", Rajoy s'ha desvinculat en tot moment de la comptabilitat del PP. Ha deixat clar des de la primera pregunta que "hi ha una separació nítida i clara entre la part política i econòmica" en qualsevol formació i ha negat conèixer -que és un matís important- l'existència d'una caixa B. "Mai m'he encarregat de la comptabilitat del partit", "no tenia absolutament cap coneixement de l'existència d'una caixa B al partit" i "mai vaig conèixer cap finançament il·legal", ha dit una vegada i una altra.
Apunta a Lapuerta i Aguirre
Ha traslladat així tota la responsabilitat sobre dues persones. Primer, l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta, que està exempt de declarar per demència després d'haver patit una forta caiguda el 2013 que el va deixar temporalment en coma. I segon, l'expresidenta del PP madrileny i arxienemiga de Rajoy: Esperanza Aguirre. Ha assegurat que era l'encarregada de detectar les presumptes irregularitats als ajuntaments madrilenys de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón -pels quals s'investiga la primera època de la trama (1999-2005)-. En aquest sentit, ha confirmat que es va reunir amb ella i el llavors tresorer, Álvaro Lapuerta, el 2003 i li va demanar que investigués presumptes irregularitats comeses pel grup de Correa, malgrat no tenir proves.
Posició "molt restrictiva" del president del tribunal
"No sé si s'ha confós de testimoni", ha arribat a respondre un Rajoy aparentment molt relaxat a les preguntes de l'acusació popular, l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE). El seu advocat, José Mariano Benítez de Lugo, ha sigut interromput múltiples vegades pel president del tribunal, Ángel Hurtado, per fer preguntes "valoratives". Cada cop que incomodava Rajoy, el tallava. Els ha deixat preguntar pels 'papers de Bárcenas', que s'estudien en una peça separada, però mai sobre la comptabilitat. "Les notícies de la premsa que es ventilin a la premsa. Aquí som en un procediment penal", ha dit.
Fonts jurídiques de l'acusació han censurat la posició "molt restrictiva" d'Hurtado i li han retret que no fos igual de taxatiu quan ha preguntat la fiscalia. "No ha servit de res, però l'important és que comparegués", han assenyalat sobre la declaració. D'altres fonts, però, incideixen que pot servir per evidenciar que en algunes coses pot haver mentit en la mesura que avanci el procés. Per això han demanat un cara cara de Rajoy amb Luis Bárcenas, a qui Rajoy ha protegit mentre era tresorer tot i negar l'existència d'una caixa B.
"No coneixia Correa"
Rajoy ha defensat que els 'papers de Bárcenas' són "absolutament falsos". Ara bé, ha defensat l'acusat com a extresorer del PP. "Mai he tingut cap queixa de Laporta. Tampoc de Bárcenas mentre va ser tresorer", ha dit. Sobre els 'papers', ha defensat, però, la seva declaració del 2013 al Congrés, en què va dir que "res és cert malgrat alguna cosa". Ho ha fet per donar suport a qui ha donat veracitat a algunes dades dels 'papers de Bárcenas', com el president del Senat, Pío García Escudero, que ha declarat breument després de Rajoy.
Sobre Correa ha assegurat que "no el coneixia de res", malgrat que no ha pogut descartar haver-hi coincidit en algun acte polític. Sí que coneixia Pablo Crespo "perquè és de Pontevedra", però no ha pogut dir si havia coincidit amb el Bigotes malgrat haver rebut una carta en què el tutejava -"rebo milers de cartes", ha al·legat. "Jo no tenia cap coneixement amb el grup del senyor Correa", ha respost a l'advocat del PSOE de València, acusació particular, Virgilio Latorre. "Jo normalment no anava a treure els bitllets de l'agència de viatges, ho feia la secretària", ha afegit.
El president espanyol s'ha escudat amb el fet que va ser ell qui va fer fora Correa després que l'avisessin que "utilitzava el nom del partit" per a usos particulars. En ser preguntat sobre per què no ho va denunciar, ha assenyalat que el llavors tresorer, Álvaro Lapuerta, li va dir que "no tenia proves d'irregularitats".
Fuig d'estudi amb els SMS a Bárcenas
L'advocat dels socialistes valencians ha posat el focus sobre els diners de Bárcenas a Suïssa. Rajoy també se n'ha desvinculat i ha assegurat que no té "ni la més remota idea" d'on provenien. "Amb absoluta franquesa, no sé res dels comptes i no puc aportar res perquè no sé res d'aquest assumpte", ha insistit. El president del tribunal ha tornat a intervenir quan s'ha preguntat a Rajoy si aquests diners podrien ser del PP: "No és pertinent".
Potser el moment més tens és quan el president del govern ha sigut preguntat directament pels SMS que va enviar el 2012 a Bárcenas i que va publicar 'El Mundo'. Rajoy ha fugit d'estudi i ha respost amb una de les seves particulars frases repetitives. "Què volia dia quan li va dir a l'extresorer que feien [des del PP] el que volien?" "Fem el que podem significa el que significa: fem el que podem. Que no vam fer res que pogués perjudicar el procés", ha volgut aclarint, i ha assegurat que tampoc va trucar a Bárcenas després del "Luis, sé fuerte".
La fiscalia intervé per sorpresa
Després de les preguntes de fins a tres advocats de l'acusació, la fiscalia ha decidit, per sorpresa, prendre la paraula. I ho ha fet perquè Rajoy tornés a desvincular-se de tota la comptabilitat del partit. En aquest sentit, el president espanyol ha negat haver cobrat sobresous entre el 1996 i el 2003, quan va ser membre dels governs de José María Aznar perquè "seria il·legal". Tornant-se a desvincular de la comptabilitat del PP, ha assenyalat que "mai recorda haver sigut en un debat sobre pressupostos ni comptes en tots els anys al comitè executiu" dels populars.
Atenció privilegiada
La declaració de Rajoy és inèdita, però també el context en què ho fa. El tribunal que porta la primera època de la Gürtel va considerar que Rajoy havia de comparèixer en persona i no per videoconferència com un ciutadà normal, i més perquè ha de donar explicacions per una època en què no era president del govern espanyol. Però res ha sigut normal aquest dimecres a l'Audiència Nacional.
Primer, les extremes mesures de seguretat. Fins a tres controls per poder accedir a la seu judicial, que normalment ja està més que blindada. Segon, perquè el mateix president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, ha saludat Rajoy només arribar al vestíbul de l'edifici. Una "salutació institucional" que no s'ha repetit amb cap altre testimoni de la cúpula del govern d'Aznar. A més, també ha sigut present a la sala el nou fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón. I tercer, Rajoy ha segut al mateix nivell que els advocats, el tribunal i la fiscalia. S'ha evitat, doncs, la imatge de comparèixer assegut al davant dels principals acusats: Correa, Crespo i Bárcenas.
Ni un centenar de manifestants
Les fortes mesures de seguretat, així com el fet que la seu de San Fernando de Henares està situada a mitja hora de Madrid, han convertit la protesta convocada contra "el partit de la màfia" gairebé en paper mullat. Ni un centenar de persones s'han acostat al cordó policial amb pancartes contra Mariano Rajoy.